ÄKS

Keiteleen kalasta pyöräytettiin ruokaa äänekoskelaisille

06.11.2018 10:06
Kuvituskuva
Keiteleestä kalastettu kala pyöriteltiin pyöryköiksi Pirkkalassa ja nyt se on vakituinen osa äänekoskelaista ruokaa.

 

Kouluissa, vanhainkodeissa ja päiväkodeissa saa tästä lähtien vakituisesti Viitasaaren kalatuotteen Arto Hämäläisen kalastamaa kalaa. Keiteleen lahna ja hauki jalostetaan kalapulliksi Pirkkalassa Edun Herkku Oy:ssä Jyrki Laakson valvovan silmän alla.

Kalapullien saaminen ruokapalveluiden ruokalistalle on ollut pitkä prosessi: ensin piti etsiä tuottajat.

– Onneksi saimme mukaan kalastajan, joka kalastaa kalan lähivesistä ja löysimme myös tuottajan, joka pystyy tuottamaan meille tarvittavan määrän valmiita kalapullia, Äänekosken ruokapalveluiden vs. ruokapalveluohjaaja Niina Liimatainen sanoo.

Kalapullat kävivät myös kesän aikana pitkän maistatuskierron, että maku saatiin juuri sopivaksi äänekoskelaiseen suuhun.

– Pullat kävivät varmaan 3-4 kertaa Äänekoskella maistettava, ennen kuin päädyimme tähän reseptiin. Siinä muokattiin suolaisuutta, väriä ja myös alkuperin mukana ollut säynävä jäi pois, Laakso sanoo.
– Maistajan toimivat päiväkotilapset ja vanhuspalveluiden vanhukset, joilta kysyimme kommentteja ja parannusehdotuksia, Liimatainen sanoo.

LÄhikalapullista olivat nauttimassa paikalliset poliitikot, tuottaja Jyrki Laakso ja kalastaja Arto Hämäläinen (kesk) sekä ruokapalvelun oma väki.

Kalapullia pääsivät 5. marraskuuta maistamaan muun muassa paikallinen media, ruokapalveluiden oma väki ja paikalliset poliitikot. Kalapullat saivat äärettömän hyvän vastaanoton.

– Näissä on hyvä kalamainen maku, mutta ei kuitenkaan liian kalainen, pöydässä pohditaan.
– Koostumus on hyvä ja maistuvat ihan kotitekoisilta, eräs ruokailija lisää.
– Lahna tuo pullaan vähän makeutta, kalastaja Arto Hämäläinen selittää.
– Saanko ottaa lisää? eräs innostuu.

Äänekosken ruokapalvelun ruoassa kotimaisuusaste on 80 prosenttia ja kaikki käytetyt lihanjalostajat ovat suomalaisia. Lähiruokaa suositaan myös paljon.
– Olemme saaneet tänä syksynä paljon lähialueen marjoja, olemme ostaneet kaiken mitä olemme saaneet. Sen lisäksi olemme saaneet paljon paikallisia omenoita ja leivät meille leipoo Elonen Jämsässä, Liimatainen sanoo.

Kotimaisuusasteen pitäminen korkealla on haastavaa, kun pitää toimia lakisääteisten ruokasuositusten ja tiukan budjetin raameissa. Äänekoskella yhden ruoka-annoksen raaka-aine kustannukset ovat 0,80-1,20 euroa.
– Tämä onnistuu keskittämällä hankintoja ja tätä varten työtä tehdään meillä taiten ja harkinnalla, vs. ruokapalvelupäällikkö Raija Sällinen sanoo.

Äänekosken lukion opiskelijat Emma Marja-aho ja Minttu Ruutinen eivät vielä ole ehtineet maistaa lähikalapullia, mutta pitävät ajatusta lähiruoasta positiivisena. Kuullessaan, että kouluruoan elintarvikkeista 80 prosenttia on kotimaisia, molemmat naiset innostuvat.
– Tosi hyvältä kuulostaa! Ruutinen sanoo.
– Kouluruoka on kyllä tosi hyvää ja varsinkin kasvisruokaan on panostettu! Marja-aho lisää.

Vastaa

  1. kalastaja sanoo:

    Tosi hyvä juttu omaa lähiruokaa parhaimmillaan kala kunniaan itsekin Keiteleellä kalastaneena varmaan puhtainta kalaa mitä Suomesta saa olispas moista herkkua itsellekin tarjolla…:)

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy