Äänekoskella nostatettiin fiilistä kattoon, kun Äänekoski Jazz ry ja kaupungin edustus piti yhteisen tiedotustilaisuuden maanantaina. Toiveet ja odotus palkittiin, sillä Keitelejazz jatkuu ensi kesänä!
Keitelejazz palaa Suomen festivaalikentälle vuoden tauon jälkeen. Jos mennyttä kesää ei lasketa, niin olemme saaneet nauttia festivaalista huikeat 32 vuotta.
Tapahtuma järjestetään ensi kesänä kesäkuun viimeisenä viikonloppuna, 28.6.-1.7.
– Eli noin kuukautta aiemmin kuin menneinä vuosina. Välivuoden huokaustauko ja yleisöltä ja yhteistyökumppaneilta saatu palaute toivat yhdistykselle uutta virtaa festivaalin järjestämiseen, jazzin toiminnanjohtaja Jukka Vehkala kertoo.
Kaupungin positiivinen suhtautuminen ja tuki luovat tapahtumalle ja sen onnistumiselle paremmat edellytykset.
– Kaupungin tuki on 30 000 euroa, taiteellinen vastuu on sataprosenttisesti Äänekoski Jazz ry:llä. Tämä tuo toimijoille mielenrauhaa, kun oma omaisuus ei ole panttina, kaupunginjohtaja Matti Tuononen sanoo.
Festivaalin valmistelutyöt ovat käynnistyneet ja ohjelman ennakoidaan olevan valmis alkuvuodesta.
– Tapahtuman ennakko-ostajille suunnatut tarjousliput tulevat myyntiin lähipäivinä, Vehkala vinkkaa.
Alusta asti mukana ollut ja viime vuosikymmenet festaria luotsannut Kalevi Plattonen on mielissään, että Keitelejazz saa jatkua. Plattonen jatkaa festarin parissa konsultin roolissa.
– Olen iloinen, että uudet vastuunkantajat löytyivät. Olen toki apuna, mutta olen tyytyväinen, ettei vastuullani ole varsinaisesti mitään. Minulta löytyy niin sanottua hiljaista tietoa, jota jaan mielelläni nykyisten toimijoiden käyttöön, Plattonen sanoo.
Ex-puheenjohtaja, Äänekoski Jazz ry:n varapuheenjohtaja Päivi Kaasinen on liikuttunut festarin jatkumisesta.
– Omalta osaltani olen valmiina jeesaamaan sen minkä voin. Hengessä mukana, täysillä, Kaasinen sanoo.
JAZZKITARISTIVELHO Teemu Viinikainen kommentoi ÄKSän Facebookiin jakamaa uutista sanalla ”Jee”, jota tehostamaan Viinikainen näppäili vielä kolme huutomerkkiä.
– Tämä on aivan mahtava uutinen! Olen päässyt soittamaan Keitelejazzeille muistini mukaan viidesti. Yleisössä olen ollut useita kertoja tuon päälle, hankasalmelaislähtöinen Viinikainen iloitsee.
Viinikainen kehuu Keitelejazzin fiilistä. Myös festarin järjestelyt saavat konkarilta kiitosta.
– Tykkään erityisesti Keitelejazzin koosta ja miljööstä: samalla kertaa saa kokea maalaistunnelmaa ja kansainvälistä henkeä. Hienot järjestelyt ja tuntemus siitä, että töissä olevaa soittajaa kohdellaan upeasti ovat huomion arvoinen asia, Kaikki asiat ovat kohdallaan, niin backstagella kuin lavallakin. Pienen festarin hieno fiilis ja samalla kertaa ison festarin kaltaiset toiminnalliset jutut samassa paketissa, Viinikainen kiteyttää ja toivoo yhtä asiaa:
– Voi kunpa pääsisin vielä joskus Keitelejazzeille keikalle eli töihin.
ÄKSään Keitelejazzien arvioita kirjoittanut Jori Mäenpää ottaa uutisen vastaan mietteliäänä. Hänen mukaansa Suomessa festivaalitarjonta on paisunut yli äyräiden.
– Eikä sen myötä yleisöä tahdo riittää, sillä tapahtumia on aivan liian paljon.
Mäenpää on laittanut ilolla merkille Äänekosken monipuolisen kulttuuritarjonnan.
– Meillä on ympärivuotista kulttuuria tarjolla ja se on tosi hyvä juttu. Toivotaan, ettei tämä ilmiö vähene. Itselleni on aika yhdentekevää onko Keitelejazzeja, mutta koska tapahtuma on lähellä, niin varmasti tulee käytyä, niin kuin aina ennenkin.
Keitelejazz on äänekoskelaisten ja ulkoäänekoskelaisten tärkeä kohtaamispaikka. Kolmessakymmenessä vuodessa äänekoskelaistunut Mäenpää toivoo festarille suotuisia tuulia.
– Kulttuuri on yhdessä tekemistä. Toivotaan, että talkooporukkaa saadaan mukaan ja että yleisö löytää tiensä Häränvirran rantaan, Mäenpää sanoo.
TAVOITIMME Äänekoski Jazz ry:n ensimmäisen puheenjohtaja Pekka Siistosen Tampereen Työväenteatterin Agents –musikaalin harjoituksista. Kapellimestari Siistonen otti vastaan uutisen Keitelejazzin telakalla olon loppumisesta ilolla.
– Luin uutisen positiivisin mielin, ja täytyy sanoa, että vähän harmitti se viime kesäinen tauko. Pitkä perinne katkesi, mutta onneksi vain hetkeksi.
Kaikkien aikojen ensimmäisestä Keitelejazzista tulee ensi kesänä kuluneeksi jo 34 vuotta.
– Ajan nopea juoksu vetää kyllä sanattomaksi, Siistonen puhaltaa.
Musiikista leipänsä tienannut tietää, että suuren produktion syntyminen vaatii tuhansia talkootunteja.
– Toivotaan, että ihmiset jaksavat ja että talkoolaisia riittää. Kaikki eivät vaan ymmärrä miten paljon tällainen festivaali vaatii toimiakseen.
Pitkän linjan muusikko ja kulttuurintekijä haluaisi Keitelejazzin kehittyvän koko kaupungin yhteiseksi häppeningiksi.
– Kenties festivaalin ympärille voisi syntyä vaikka kokonainen kulttuurin viikko, joka sisältäsi vaikkapa nuorisoteatterikatsalmuksen, entinen Äänekosken Työväenteatterin näyttelijä Siistonen pohtii.
Hän miettii pitäisikö Keitelejazz –nimi päivittää vastaamaan festarin todellista luonnetta.
– Jos festaria mainostetaan jazz –nimikkeellä ja pääesiintyjänä on joku Sanni, niin onhan se hieman kornia, Siistonen sanoo ja lupaa laittaa päivämäärän kalenteriin ja tulla ensi kesänä kuulolle.
– Jaksamista tekijöille, hän huikkaa ja lähettää terveisiä!