Metsä Groupiin kuuluvat Metsä Fibre ja Metsä Wood sekä materiaalinkäsittelyratkaisuja tuottava liperiläinen Mantsinen Group Ltd Oy ovat sopineet yhteistyön jatkumisesta ja laajentamisesta Äänekoskella. Sopimusten myötä Mantsinen jatkaa biotuotetehtaan puukentän operaattorina ja tuottaa lisäksi rakenteilla olevan, vuoden 2026 loppupuolella käynnistyvän uuden kertopuutehtaan materiaalinkäsittelypalvelut.
Jatkosopimuksen myötä toteutettiin Metsä Fibren ja Mantsisen yhteistyössä suunnitteleman ja vuonna 2017 valmistuneen biotuotetehtaan puunsyötön uudistus, jossa konekokoa kasvattamalla vähennettiin käsittelykertoja ja virtaviivaistettiin raaka-aineen nostoa kuljetusvälineistä tehtaaseen. Samanaikaisesti tehtiin jatkosopimus kyseisellä tehdasalueella toimivan Metsä Woodin viilutehtaan palvelutoiminnoista.
Äänekoskelle rakenteilla olevan ja loppuvuodesta 2026 käynnistyvän Metsä Woodin kertopuutehtaan tavoitteena materiaalinkäsittelyn osalta on tinkimättömän työturvallisuuden lisäksi mahdollisimman vähäpäästöinen ratkaisu. Huippunykyaikaisen kertopuutehtaan palvelutoiminnoissa fossiilittomuuteen päästään käyttämällä puun käsittelyssä, sivutuotteiden kuljetuksissa ja aluekunnossapidon konetöissä moderneinta sähkökäyttöistä kalustoa.
– Painotimme Äänekosken kertopuutehtaan palvelutoimittajan valinnassa laadukkuuden ja kustannustehokkuuden lisäksi innovatiivisia ratkaisuja, jotka tukevat Metsä Groupin tavoitetta fossiilivapaasta tuotannosta. Mantsinen pystyi kokoamaan tukinkäsittelyyn, ulkoalueiden puhtaanapitoon ja sivutuotteiden kuljetustehtäviin ennakkoluulottoman ja modernin toimintamallin, jossa resurssitehokkuus oli vahvasti esillä, kertoo Metsä Woodin projektinjohtaja Eero Lampola.
Kertopuutehtaan materiaalinkäsittelyssä haastettiin perinteiset toimintatavat erinomaista tuotantotehokkuutta haettaessa ja päädyttiin kiskoilla kulkevaan sähkökäyttöiseen materiaalikoneeseen hautomoaltaiden operoinnissa. Mantsisen uuden sopimuksen toiminnot käynnistyvät syksyllä 2025 ja tuovat uusia työpaikkoja lopullisesta toimintojen laajuudesta riippuen 12 – 15 henkilölle.
Turvallisuus ja vastuullisuus kulkevat käsi kädessä uuden puukentän toimintamallissa. Fossiilittomuuden lisäksi keskeistä on turvallisuustekijöiden huolellinen huomiointi ja hyvän työergonomian varmistaminen. Uusi puunsyöttömalli edellyttää kattavaa riskienarviointia, joka toteutetaan tiiviissä yhteistyössä henkilöstön ja asiakkaan kanssa.
– Haluamme varmistaa, että inhimilliset tekijät ja muuttuvat tilanteet on ennakoitu ja vaarat poistettu, jotta työympäristö pysyy turvallisena kaikissa olosuhteissa, kertoo Mantsinen Groupin turvallisuuspäällikkö Jani Hujanen.
Mantsinen on ollut keskeisessä roolissa kehittämässä materiaalinkäsittelyn palvelutoimintoja Metsän laajenevassa teollisessa ekosysteemissä Äänekoskella:
–Mantsisen tiiminä olemme erittäin tyytyväisiä, että olemme voineet kehittää Metsä Groupille ratkaisuja, jotka edistävät heidän liiketoimintaansa, kestävää kehitystä ja työntekijöiden turvallisuutta. Myös panostuksemme ympäristösuorituskykyyn tehdaskohteissamme on tärkeä osa vastuullisuuden agendaamme, kertoo logistiikkapalveluiden liiketoimintajohtaja Ilkka Hujanen.