ÄKS

Kesäkeidas kertaheitolla

15.06.2023 12:39
Kokon Puutarhan Maria Kokko ja Sari Flinkman vinkkaavat kuinka kesäkukka-amppelit kierrätetään. 

Ruukkupuutarha on helppo tapa luoda pikana vehreyttä pihaan, parvekkeelle tai terassille.

 

Talven jäljiltä monen piha, patio tai parveke vaikuttaa lohduttomalta. Edellisen asukkaan jättämissä parvekelaatikoissa nuokkuvat viime vuoden muumioituneet marketat ja tuoreen sokkelin ympärillä on kuivunut saviaavikko. Kukkaloistoa pitäisi saada heti ja nyt. Mikä neuvoksi?

Kokon Puutarhan puutarhuri Maria Kokko ja floristi Sari Flinkman kannustavat kokeilemaan erilaisia kesäkukkia istutusten lisäksi myös ruukuissa ja amppeleissa. Monenlaisia hyötykasviasetelmiakin on tarjolla, joten oman sadon kurkkua tai mansikkaa voi saada vaikka parvekkeelta, Maria Kokko kertoo.

– Ruukku- ja amppeliasetelmilla saa nopeasti vehreyttä ja väriä aikaan pihaan kuin pihaan. Vanhoja ruukkuja ja amppeleita voi hyvin hyödyntää tänäkin vuonna, mutta koppuramullat kannattaa vaihtaa uusiin, jotta kasvuvoimaa riittää uusille kasveille, Kokko neuvoo.

Helppoja ja kauniita ruukkukasveja varjoiselle tai puolivarjoiselle paikalle ovat esimerkiksi hortensia, verenpisara ja keijunkukka. Aurinkoiselle terassille tai parvekkeelle sopivat puolestaan miljoonakello, pelargonia ja nukenkaulus, Sari Flinkman vinkkaa.

– Hopeaputous antaa asetelmalle kauniisti laskeutuvan lisän ja ruskosara, sulkahirsi tai elefanttiheinä tuovat korkeutta ja näyttävyyttä. Myös yrteistä ja hyötykasveista voi luoda asetelman oman maun mukaan, ja siitä voi napostella herkkuja aamupalaleivälle koko kesän.

Moni ajattelee säästävänsä, kun täyttää ison ruukun soralla tai kivillä ja istuttaa kasvit ohueeseen multakerrokseen. Maria Kokko muistuttaa, että tämä tapa johtaa kastelukierteeseen.

– Parempi tapa on täyttää koko ruukku mullalla ja porata astiaan vesireikä sivuun, ei pohjaan. Näin kasteluvesi säilyy multamassassa, eikä ruukkua tarvitse kastella niin tiuhaan. Seuraavana vuonna multa tarvitsee uusia parin-kolmenkymmenen sentin syvyydeltä, Kokko ohjeistaa.

Tilanpuutekaan ei muodostu ongelmaksi. Yhteen ruukkuun voi istuttaa mansikan tai tomaatin kaveriksi vaikka pelargonian – hyöty ja kauneus kohtaavat samassa asetelmassa. Sari Flinkman muistuttaa, että ostoamppeliakaan ei ole pakko laittaa roikkumaan.

– Jos terassilla tai parvekkeella ei ole koukkuja roikkuvia asetelmia varten, voi amppelista irrottaa kiinnikkeet ja laittaa ruukun sellaisenaan pöydälle tai korokkeelle. Korkeampi ruukku toimii myös hyvänä amppelin alusena, ja kasvit pääsevät siitä roikkumaan tyylikkäästi, Flinkman neuvoo.

Ja kun sesonki kääntyy syksyyn, on amppeliruukkujen paikka muovinkeräyksessä.

– Myös harmaat muoviruukkumme voi kierrättää muovipakkausten seassa. Kierrätysmuovista valmistetaan sitten uusia alusia ja ruukkuja kasveille, Sari Flinkman kertoo.

Valo vaikuttaa

Jokaisella kasvilla on yksilölliset vaatimukset kasvupaikan suhteen. Ruukkukasvejakin valitessa kannattaa ottaa huomioon, kuinka paahteiselle paikalle ne aikoo asettaa. Tässä pikaopas eri kasvupaikkojen tunnistamiseen!

VARJOINEN: Nimensä mukaisesti varjoinen paikka. Tähän aurinko paistaa suoraan vain hetken, esimerkiksi aamupäivällä.

PUOLIVARJO: Pari tuntia auringonvaloa suoraan tai epäsuorasti – valo siivilöityy esimerkiksi puuston läpi.

AURINKOINEN: Aurinko paistaa suoraan käytännössä koko päivän, etenkin kuumimpina tunteina.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy