Koulujen päättyessä oppilaille koittaa vapaus. Myös suurin osa opettajista pääsee ansaitulle kesälomalle. Uudelle opettajalle kesä ei ole kuitenkaan aina juhlan aihe, vaan saattaa merkitä työttömäksi jäämistä. Talven aikana ansaittu palkanosa nimittäin jää uudelta opettajalta usein saamatta.
– Kesäpalkan pidättäminen on vain jäävuoren huippu, toteaa dosentti Hannu Heikkinen Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitokselta.
– Kyllä meidän kannattaisi katsoa peiliin ja miettiä, onko varaa jatkaa sitä perinnettä, jossa tulokkaille jäävät kaikista huonoimmat eväät?
Heikkinen koordinoi suomalaista opettajankouluttajien verkostoa, joka tukee opettajia työelämään siirtymisen alkuvaiheessa. Kansalliseen Osaava Verme -verkostoon kuuluvat kaikki suomalaiset opettajankoulutusta antavat yksiköt, niin yliopistot kuin ammatilliset opettajakorkeakoulutkin.
Suomessa tunnetuin tapa tukea uusia opettajia on vertaisryhmämentorointi eli verme, jota Osaava Verme -verkosto pyrkii järjestämään uusille opettajille yhteistyössä koulujen ja kuntien kanssa. Se on suomalaisten tutkijoiden ja opettajankouluttajien kehittämä malli, jossa uudet opettajat tapaavat koulutetun mentorin johdolla. Mallia on sovellettu sekä ammatillisen että yleissivistävän koulutuksen alueella. Samantapaisia käytänteitä on kehitetty myös varhaiskasvatuksen alueella.
– Vertaistuella on valtava voima – myös ammatillisen oppimisen ja kehittymisen tukena, Hannu Heikkinen kiteyttää.
Koulutuksen tutkimuslaitoksen tutkija Hannu Jokinen jatkaa:
– Opettajat ovat hyötyneet uransa alkuvaiheessa kollegoidensa antamasta tuesta enemmän kuin koulun järjestämästä muodollisesta perehdyttämisestä.
Kun olin Viitasaarella uutena (sijais)opettajana, minut kutsuttiin mukaan Vermeeseen, jonka kokouksissa sitten kävinkin muutamaan otteeseen. Viime syksynä, kun pääsin ensimmäistä kertaa Äänekoskelle luokanopettajan puolen vuoden pestiini, ei kukaan tullut minua kokouksiin kutsuneeksi. No, väliäkö tuolla, koska työttömyys häämöttää jälleen. Äänekoskella on helpompi saada töitä epäpätevänä. Tulee kuulemma halvemmaksi. Niin ne ajat muuttuu, että kun olin epäpätevä, töitä löytyi. Nyt kun olen kaksoiskelpoinen opettaja, pätkätyökin on katkolla.