Mitä syntyy, kun yhdistetään luovuus ja tekoäly? Sitä on tutkinut biisintekijä, laulaja Emmi-Inkeri Rimpilä.
– Kirjoitan hyvin erityyppisiä lyriikoita ja minulla on monenlaisia visioita biiseistä, joita haluan tehdä. Leikittelen eri genreillä ja nautin luovuuteen liittyvästä vapaudesta, Emmi-Inkeri Rimpilä kuvailee.
Rimpilän kappaleista löytyy niin räppiä kuin reggaeta, hengellistä musiikkia, death metallia, lastenlauluja, jazzia ja poppia. Vaikka tekoäly voikin toimia työkaluna sävellystyössä ja kappaleiden tuotannossa, niin akustisena duona keikkaillessa Emmi-Inkerin oma ohjelmisto koostuu kokonaan yhtenäisestä omasta tuotannosta ja täysin omista sävellyksistä. Tekoälyn kanssa työskennellä Rimpilä käyttää omia lyriikoita, mutta sävellyksen luomiseen osallistuu myös tekoäly.
– Miksi profiloitua lauluntekijänä vain yhteen tyyliin ja genreen, jos on mahdollista herättää omat lyriikat eloon ja pohtia koko biisi aivan uudesta ikkunasta kurkistamalla. Koen, että musiikissa minulla on tärkeintä välittää sanomaa sanoitusten kautta. Toki tunnelman luomisessa vahvassa asemassa ovat myös sävellys, eikä ilman toimivaa melodiaa saada mitään aikaan.
AInoa nimi koostuu lyhenteestä AI, eli artificial intelligence ja loppupäätteestä noa. ”Artistinimeä” pohtiessaan Emmi-Inkeri halusi valita nimen, jota ei voi sitoa sukupuoleen ja joka on muutenkin monimerkityksellinen.
– Kappaleissa voikin olla esittäjinä niin naisten, kuin miesten keinotekoiset äänet. Tämä antaa myös pelivaraa sille, millaisia kappaleita tuotan. Uskon, että jatkuvasti kehittyvä tekoäly voi toimia tulevaisuudessa monipuolisena työkaluna myös lauluntekijöille.
Rimpilä on pohtinut myös sitä, millaisia riskejä kasvava tekoälyn käyttö ja kehittäminen voi aiheuttaa.
– En usko, että tekoäly voisi koskaan syrjäyttää luovan työn tekijää. Olen jopa pohtinut sitä, onko tulevaisuudessa mahdollista opettaa tekoälyä tuottamaan minun ääneltäni kuulostavaa ääntä. Teknisestihän se on jo nyt mahdollista. Oikeastaan se on myös jollakin tavalla pelottava ajatus. Uusissa tekniikoissa on olemassa myös riskejä, jotka pitäisi osata tunnistaa ajoissa, mutta turvallisuustekijöissä on yhä puutteita.