ÄKS

Keski-Suomen hyvinvointialue jakaa Sosiaali- ja terveysministeriön ohjeen mukaisesti alle 3-vuotiaille soveltuvia jodivalmisteita lasten vanhemmille

01.03.2023 16:03 (muokattu 01.03.2023 16:06)
Kuvituskuva: Apteekkariliitto.

Sairaala Novassa jodivalmisteita jaetaan vastasyntyneiden ja alle kuukauden ikäisten lasten vanhemmille kotiutumisen yhteydessä. Lisäksi vanhemmat saavat sairaalasta mukaansa yli kuukauden ikäisille tarkoitetun annoksen.

 

Muutoin alle 3-vuotiaiden lasten jodivalmisteen vanhemmat saavat mukaansa neuvolasta normaalien neuvolakäyntien yhteydessä. Jos neuvolakäynti ei ole ajankohtainen, jodivalmisteen noutoajan voi varata neuvolasta puhelimitse normaaleista neuvoloiden ajanvarausnumeroista tai terveydenhoitajan soittoajalla.

 Jodivalmisteen luovutuksen yhteydessä huoltaja saa ohjeen valmisteen säilytyksestä ja mahdollisesta käytöstä. Jodivalmisteet jaetaan paperipussissa, jossa on tuotteen eränumero ja viimeinen käyttöpäivä. Paperipussi ohjeistetaan laittamaan kotona tiiviiseen muovipussiin, etteivät kapselit altistu kosteudelle. Jodivalmisteen käyttötarpeen tullessa, kapselin voi avata ja sekoittaa juomaan helpottamaan annostelua.

 Taustalla WHO:n jodisuositus

 Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) päivitti lokakuussa 2022 ohjeen lääkejodin käytöstä säteilyvaaratilanteessa. Uusittu ohje perustuu Maailman terveysjärjestön (WHO) jodisuosituksiin.

STM:n ohjeistuksen mukaan julkinen terveydenhuolto hankkii alle 3-vuotiaille soveltuvia jodivalmisteita ja jakaa niitä lasten vanhemmille. Apteekista ei tällä hetkellä saa alle 3-vuotiaille lapsille soveltuvaa jodivalmistetta, vaan jodikapselit on valmistettu erikseen julkisen terveydenhuollon jaettavaksi. Yli 3-vuotiaiden lasten, raskaana olevien ja alle 40-vuotiaiden henkilöiden joditabletit kotivaraksi perheet hankkivat itse apteekista.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy