Itä-Suomen yliopiston terveystieteellinen tiedekunta lisää lääketieteen opiskelijoiden sisäänottoa 30 opiskelijalla syksystä 2014 alkaen. Kuopiossa opiskelijapaikkojen lisäys tulee olemaan suurin kaikista Suomessa toimivista viidestä lääketieteellisestä tiedekunnasta. Samalla tiedekunta uusii syksystä 2014 alkaen koko opetusjärjestelmänsä.
Uusi opetusjärjestelmä mahdollistaa opetuksen laajemman hajauttamisen Kuopion ulkopuolelle, mikä tarkoittaa Keski-Suomen ja Pohjois-Karjalan keskussairaaloiden osalta sitä, että näissä sairaaloissa tullaan jatkossa antamaan lääkäriopiskelijoille kliinistä opetusta kirurgian, sisätautien, psykiatrian, naistentautien ja lastentautien erikoisaloilla.
Opiskelijamäärät tulevat kasvamaan Jyväskylässä merkittävästi vuodesta 2017 alkaen, kun uuden opinto-ohjelman mukaiset lääkäriopiskelijat ovat edenneet 4. lukuvuoteensa. Neljänteen lukuvuoteen kuuluvat mm. psykiatrian ja kirurgian kurssit. Kun opetus on täysmääräistä, opiskelee Jyväskylässä kerralla 30 opiskelijaa 1 – 2 viikon jaksoissa. Opetusta annetaan syyslukukaudella 16 viikkoa ja kevätlukukaudella 16 viikkoa.
Vuonna 2018 Jyväskylään tulevat ensimmäiset naistentauteja ja lastentauteja opiskelevat lääkäriopiskelijat. Vuosittain Jyväskylässä tullaan antamaan 500 – 600 koulutusjaksoa Itä-Suomen yliopistossa lääketiedettä opiskeleville oppilaille.
Muutos on erittäin merkittävä Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä jo nyt annettavaan lääkäreiden koulutukseen nähden. Tällä hetkellä Jyväskylässä järjestetään Kuopiossa opiskeleville lääkäriopiskelijoille kirurgian ja sisätautien syventävät opinnot. Näillä aloilla on jo Jyväskylässä olemassa olevat professuurit.
Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä on jo nyt myös psykiatriassa professuuri, ja tulevaisuudessa lääkäriopiskelijoille annetaan Jyväskylässä myös psykiatrian opetusta. Näiden lisäksi sairaanhoitopiiri tulee saamaan uudet professuurit naistentaudeille ja lastentaudeille sekä kaikille viidelle erikoisalalle kliiniset opettajat. Keski-Suomen sairaanhoitopiiri tulee järjestämään opiskelijoille asunnot ja Itä-Suomen yliopisto vastaa matkakustannuksista.
Näin merkittävä muutos tulee muuttamaan koko Keski-Suomen keskussairaalan profiilia sekä koulutus- että tutkimussairaalana. Kaikkien lääketieteen lisensiaattien täytyy tehdä nk. syventävä tutkimustyö, joiden suunnittelu ja ohjaus tulee kuulumaan hajautusohjelmaan.