Sosiaali- ja terveysministeriö on lähettänyt lausuntokierrokselle asetusluonnoksen koskien erikoissairaanhoidon tehtävien jakoa. Asetusluonnos siirtäisi ruokatorvi-, mahalaukku-, maksa-, haima- ja peräsuolikirurgian Keski-Suomen Keskussairaalasta yliopistosairaaloihin.
Vastuuministeri peruspalveluministeri Krista Kiuru (SDP) on eilisessä haastattelussa (YLE, 29.1.2020) todennut, että Keski-Suomen keskussairaalan ja Kuopion yliopistollisen sairaalan pitää päästä sopuun syöpäleikkausten osalta tai eduskunta tekee päätöksen sijainnista. Vastuuministeri väistää vastuutaan omalla lausunnollaan.
– Puheissa elää ajatusvirhe keskittämisestä Kuopioon. Kyseessä on keskittäminen yliopistosairaalaan ja meidän ammattilaisten vastuulle jää sopivien yhteistyökumppanien löytäminen., varakansanedustaja, kirurgi Ville Väyrynen painottaa.
Suurimmassa osassa syöpäkirurgiaa potilasvirta tulee suuntautumaan länteen ja etelään.
– Toteutuessaan asetusluonnos tulisi siis heikentämään koko Erva-alueen toimintaa eikä voittajia olisi. Siksi onkin tärkeää päästä alueellisesti ratkaisuun, joka tyydyttää kaikkia. Keski-Suomen syövänhoito tulee turvata entisellä tasollaan, mutta emme myöskään voi vaarantaa Kuopion valmiuksia tasokkaaseen lääketieteen opetukseen. Jonkinlainen kompromissi tarvitaan, Väyrynen jatkaa.
Keski-Suomen Kokoomuksen piirihallitus on huolissaan Keski-Suomen alueen hallituspuolueiden kansanedustajien hiljaiselosta liittyen vakavaan aiheeseen. Juuri hallituspuolueiden edustajat ovat avainasemassa vaikuttaessaan omiin hallituskumppaneihin asian suhteen.
– Keski-Suomessa on seitsemän hallituspuolueiden kansanedustajaa, jotka ovat olleet yllättävän hiljaa vaikka juuri nyt pitäisi tehdä vahvaa vaikuttamistyötä Keski-Suomen puolesta, varsinkin kun ministeri Kiuru selvästi julkisuudessa vähättelee Keski-Suomen leikkausmääriä ja osaamista, kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo päivittelee.
Keski-Suomen Kokoomus vetoaa Sosiaali- ja terveysministeriöön (STM) ja hallituspuolueiden edustajiin, että he säilyttäisivät nykyisen keskittämisasetuksen 6 §:n muotoilun, jonka mukaan siinä mainitut erikoissairaanhoidon vaativat toimenpiteet voidaan keskittää joko yliopistolliseen sairaalaan tai vastaavan tasoiseen yksikköön. Tällöin leikkaukset voidaan suorittaa juuri siellä, missä siitä on osaaminen ja vaikuttavuus.
Ehdottomasti kannatan entistä työnjakoa, jolla KS:n keskussairaalan osaamistasi jatkaa.