Keski-Suomen Kristillisdemokraatit piti syyskokouksensa Jyväskylässä tänään lauantaina. PIirin puheenjohtajaksi valittiin Hannu Suni, piirihallituksessa jatkaa Marja Kolari Äänekoskelta.
Kokouksessa valittiin piirihallitus ja sille puheenjohtaja. Lisäksi kokouksessa annettiin kannanotto. jossa vaaditaan selvitystä uuden sairaalan kustannusnoususta. Keski-Suomen Kristillisdemokraatit pitää uuden sairaalan kustannusten nousua kuntien kannalta kestämättömänä.
Piirin puheenjohtajaksi valittiin Hannu Suni Viitasaarelta ja varapuheenjohtajaksi Marika Visakorpi Jyväskylästä
Piirihallitukseen valittiin: Tuula Hankamäki Jämsästä, Arto Hölttä Joutsasta, Mauri Hänninen Konnevedeltä, Marjatta Uusimäki Kyyjärveltä, Sisko-Annikki Komu Moisio Saarijärveltä, Marko Luomala Jyväskylästä ja Hannu Vehnäinen Viitasaarelta. Piirihallituksessa jatkavat lisäksi Pekka Tuominen Jyväskylästä, Minttu Tuominen Jyväskylästä, Terttu Kangasharju Muuramesta, Pekka Riihimäki Uuraisilta, Marja Kolari Äänekoskelta, Aira Korhonen Laukaasta sekä Niko Ekqvist Keuruulta.
Kannanotto kokonaisuudessaan:
Keski-Suomen Kristillisdemokraatit pitää uuden sairaalan kustannusten nousua kuntien kannalta kestämättömänä. Kokonaiskustannusten ennustetaan asettuvan 552 miljoonaan, mikä on yli 100 miljoonaa enemmän kuin investointipäästöstä tehtäessä vuonna 2014 sairaanhoitopiirin valtuustossa. Perusteeksi on esitetty lisä- ja muutostöitä, lakkoja, koronavirusta, maa-aineiden puhdistusta ja rakennuskustannusindeksin korotusta. Merkittävimmät muutokset oli kuitenkin jo tehty tätä ennen eikä rakennuskustannusindeksin nousu voine olla kovin yllättävä asia.
Keski-Suomen KD:n mielestä kuntien vaatimus riippumattomasta selvityksestä on ehdottoman tarpeellinen. Selvitys tulisi saada kustannusten nousun syistä, johtamisesta, suunnittelijan ja urakoitsijan vastuusta sekä päätöksenteosta. Ovatko sairaanhoitopiirin valtuusto ja hallitus valvoneet hanketta riittävästi ja arvioineet kustannusten nousun perusteita? Miksi asiaa ei ole tuotu uudestaan päätöksentekoon, jos kustannusten nousu on ollut näin merkittävä? Mitä on tehty kustannusten hillitsemiseksi? Mistä kaikesta kustannusten nousu aiheutuu ja kuinka paljon siihen sisältyy mahdollisia virheiden korjaamisia? Miten sairaanhoitopiirin kustannukset lopulta maksavia kuntia on kuultu asian suhteen? Jossain määrin yllättävää oli sekin, etteivät kaikki toiminnot kuitenkaan mahdu uuteen rakennukseen, mistä aiheutuu myös kustannuksia.
Tilanne herättää monia kysymyksiä eikä menettelytapaa voida pitää hyväksyttävänä. Katsomme, että organisaation, jonka kustannukset maksavat lopulta muut tahot eli kunnat, tulisi olla erityisen tarkka taloudenpidossaan ja päätöksenteossaan. Kuntien kannalta on täysin kestämätöntä, että niille aiheutuu huomattavia lisälaskuja ilman avointa ja perusteltua päätöksentekoa.