Opetus- ja kulttuuriministeriö esittää, että Keski-Suomesta leikattaisiin vuoteen 2016 mennessä lähes 1000 opiskelupaikkaa nykytasoon verrattuna. OAJ Keski-Suomi vastustaa leikkaamissuunnitelmaa jyrkästi ja kummeksuu, miksi OKM haluaa kaventaa vetovoimaista koulutusta ja tarjoaa tilapäisiä ratkaisuja sekä hankkeita laadukkaan koulutuksen sijaan.
Elinkeinoelämän odotukset työelämän osaajista kohdistuvat myös ammatillisen perustutkinnon suorittaneisiin. Kansainvälisissä vertailuissa Suomen ammatillisen koulutuksen suosiota ihmetellään ja ihastellaan. OAJ Keski-Suomi katsookin, että koulutuspaikkojen leikkaaminen tuntuu järjettömältä, ja se heikentäisi olennaisesti nuorten ja aikuisten mahdollisuutta saada ammatin opetusta.
Opiskelupaikkojen leikkaukset toisen asteen ammatillisesta koulutuksesta sopivat opettajien paikallisjärjestön mukaan huonosti yhteen jatkuvasti lisääntyvän nuorisotyöttömyyden kanssa. Alle 25-vuotiaiden työttömyys on Jyväskylässä suurten kaupunkien vertailussa korkein, 17 % (koko maassa 12,3 %).
Vuoden 2013 alusta on käynnistynyt hallitusohjelman mukainen koulutustakuu, jonka pitäisi taata toisen asteen koulutuspaikka jokaiselle peruskoulun päättäneelle. Keski-Suomen 16-18-vuotiaiden ikäluokka pienenee 2010-luvulla 2,7 %, mutta aloituspaikkojen leikkausesitys on moninkertaisesti suurempi, peräti 11,5 %. Lisäksi Keski-Suomessa jää jo nyt joka vuosi n. 200 peruskoulun päättänyttä ilman toisen asteen opiskelupaikkaa. Leikkaukset vaarantaisivat tai jopa estäisivät OAJ:n mukaan koulutustakuun toteutumisen Keski-Suomessa.
Näyttötutkintoon valmistavan oppilaitosmuotoisen ammatillisen peruskoulutuksen esitetty leikkaus Keski-Suomessa on 43,5 % vuoteen 2016 mennessä. Vuonna 2012 näyttötutkintoperusteisessa koulutuksessa oli Keski-Suomessa 1496 aikuisopiskelijaa, joten leikkaus vuodesta 2012 vuoteen 2016 on vielä suurempi (60,6 %).
? Käytännössä tämä tarkoittaa, että jos leikkaukset toteutuvat, vuosina 2013- 2014 aikuisille ei voida tarjota juuri lainkaan näyttötutkintoperusteisia ammatillisen peruskoulutuksen aloituspaikkoja, OAJ:n Keski-Suomen puheenjohtaja Juha Paananen ja OAO-jaoksen puheenjohtaja Timo Korhonen toteavat tiedotteessaan.
Työttömyysaste oli Keski-Suomessa joulukuun lopussa 14,9 %. Suurempi prosentti oli ainoastaan Lapissa (15,8 %) ja Pohjois-Karjalassa (15,5 %). Työ- ja elinkeinoelämän toipuminen Keski-Suomessa taantuman väistyttyä edellyttää ammattitaitoisen työvoiman saatavuutta ja ihmisten kykyä mukautua työelämän muuttuneisiin vaatimuksiin. Tämä toteutuu ainoastaan ammatillisen aikuiskoulutuksen kautta, katsoo OAJ. Samoin laajan maahanmuuttajien joukon sijoittuminen keskisuomalaiseen työelämään edellyttää ammatillista kouluttautumista ja tutkinnon hankkimista.
Opettajien ammattiväki muistuttaa Keski-Suomen liiton kokoamasta Keski-Suomen aikajana 2/2012 -selvityksestä, jossa yksi maakunnan tulevaisuuden keskeinen kysymys kuuluu: ?Löytyykö maakunnasta riittävästi osaavaa työvoimaa eläkkeelle siirtyvien kokeneiden ammattilaisten tilalle??
OAJ Keski-Suomi vaatii opiskelupaikkaleikkausten perumista tai niiden huomattavaa kohtuullistamista niin, että maakunnan koulutukselliset ja elinkeinoelämän tarpeet otetaan huomioon. Koulutuksen kehittäminen ja saatavuus on turvattava Keski-Suomessa. Nuorille ja alaa vaihtaville aikuisille pitää antaa mahdollisuus oppia ja opiskella taloustilanteen vaihteluista huolimatta ja erityisesti taloudellisesti huonoina aikoina.