Opetus ja kulttuuriministeri myönsi Koskelalle Keski-Suomen Opiston ylläpitoluvan, mikä tarkoittaa kansanopistotoiminnan siirtymistä Äänekoskelle vuoden alusta alkaen.
Koskela haki ylläpitolupaa Keski-Suomen kansanopiston kannatusyhdistyksen pyynnöstä, sillä perinteet ja opintomahdollisuudet haluttiin säilyttää paikkakunnalla. Kahden pitkäaikaisen toimijan yhdistäminen oli hyvin luonnollinen, vaikkakin suuri päätös.
– Kun ensimmäisen kerran istuimme Koskelan kanssa alas, huomasimme, että meillä on yhteinen arvopohja ja tavoitteet, minkä takia tämä päätös tuntui hyvältä, Keski-Suomen Opiston rehtori Hannu Salvi kertoo.
Aiemmin Keski-Suomen Opiston ammatillinen koulutus siirtyi POKEn alaisuuteen syksyllä 2017. Nyt Koskelan ja Keski-Suomen Opiston voimien yhdistäminen tuo ennestään lisää mahdollisuuksia ja uusia resursseja erilaisten koulutusmuotojen järjestämiseen Äänekoskella.
– Koskelassa toimii jo kansalaisopisto, joka keskittyy lyhytaikaisempiin opintoihin, kun taas kansanopisto tarjoaa pitkäkestoisempia kokonaisuuksia. Tässä on nyt edessä paljon työtä, kun kartoitetaan yhteisön tarpeita siitä, millaisia opintokokonaisuuksia aletaan järjestää, Salvi kertoo.
Sekä Koskelan, Äänekosken kaupungin, että Koskelan väki on ylläpitoluvan siirtymisestä erittäin innoissaan, sillä sen mukana säilytetään perinteitä ja opintomahdollisuuksia paikkakunnalla.
– Äänekoski on erittäin merkittävä toisen asteen koulutuksen keskittymä. Kansanopiston ja kansalaisopiston lisäksi Äänekoskella on uusi lukio ja POKEn kampus, jotka luovat yhteisen laajennetun kampuksen. Toisen asteen koulutus on nyt vahvassa murroksessa, ja koko ajan luodaan uusia vahvempia yksiköitä ja uusia toimintatapoja, ja siitä on kyse tässäkin, Salvi sanoo.
– Tässähän on selvästi Suur-Koskelan mahdollisuus! Opetus ja kasvatusjohtaja Ville Härtsiä nauraa.
Vaikka äänekoskelaisille tämä yhteenliittymä saattaa kuulostaa itsestäänselvältä vaihtoehdolta, on muistettava, että päätös on tehty ministeriötasolla, jossa on tutkittu myös suurempia kuvioita ja tietenkin myös rahaa.
–Tämähän ei ollut mikään itsestäänselvyys, että kansanopisto säilyy Äänekoskella. Jos meillä ei olisi ollut näin hyvää vastaanottavaa kumppania, olisi tämä lupa voinut mennä Jyväskylään tai muualle Keski-Suomeen, Keski-Suomen kansanopiston kannatusyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Jaana Tani sanoo.
– Eikä tämä tule olemaan mikään yksinkertainen muutos, joka syntyy ikäänkuin tässä toiminnan sivutuotteena, vaan se vaatii järjestelemistä ja resurssien uudelleen järjestelyjä. Mutta meillä on hyvät tilat ja pääsemme yhdistämään hallintoa ja suunnittelemaan henkilökunnan kanssa uusia linjauksia. Paljon on työtä edessä, Koskelan Paula Nieminen-Lehto sanoo.
Koskelan alaisuudessa toimiva Keski-Suomen Opiston kansanopistotoiminta alkaa kesällä 2018. Vielä ei ole aivan selvää, mitä kaikkea opintoja valittavaksi tulee, mutta ilmeisesti luvassa on ainakin täydennyskoulutusta tanssinopettajille, kansalaisopiston opettajille, aamu-ja iltäpäivätoiminnan ohjaajille ja mahdollisesti myös kestävän kehityksen opintokokonaisuuksia ja monikulttuurisuuteen liittyviä opintoja.
– Lopullinen sisältö tarkentuu vielä, mutta osa tulee olemaan ennaltarakennettuja kokonaisuuksia ja sen lisäksi katsotaan, millaisia koulutuksia voidaan lähteä kokeilemaan. Toimintaraamejahan saadaa tietenkin saatavista valtionosuuksista. Ja mielestäni Koskelan kannattaisi ehdottomasti hakea aikuisten perusopetuksen järjestämislupaa. Sitä voisi toteuttaa yhdessä kaupungin kanssa, Härtsiä pohtii
Tulevan yhteistyön ja vastuun siirtämisen eleenä Hannu Salvi luovutti Koskelaan Nikolai Frederik Severin Grundtvigin muotokuvan. Grundtvik on koko kansaopistotoiminnan isä.
– Voi ei! Nyt minulla pitäisi olla tässä Sigfrid Sireniuksen kuva, Nieminen-Lehto huudahtaa viitaten setlementtiliikkeen perustajaan.