EK:n lokakuussa toteuttamassa Suhdannebarometrissä keskisuomalaiset yritykset ovat sitä mieltä, että suhdannetilanne pysyi syksyllä jonkin verran tavanomaista parempana. Vaikka tuotanto ja myynti ovat kohentuneet, tahti hiipunee loppuvuoden aikana. Rekrytointivaikeudet vaivaavat edelleen merkittävää osaa yrityksistä.
Keski-Suomen teollisuuden, rakentamisen ja palveluiden suhdannetilanne pysyi syksyn aikana normaalia korkeammalla tasolla. Tämänhetkistä suhdannetilannetta kuvaava saldoluku oli lokakuussa 12, kun saldoluku oli heinäkuisessa tiedustelussa 10. Saldoluvulla tarkoitetaan positiivista kehitystä odottavien yritysten osuutta, josta on vähennetty negatiivista kehitystä odottavien osuus.
Lähikuukausien suhdannenäkymät kääntyivät laskuun kesän lopussa ja syksyn alussa. Suhdannenäkymien viimeisin saldoluku oli -13, kun se heinäkuussa oli kaksi. Lokakuussa 24 prosenttia vastaajista ennakoi suhdanteiden hiipumista, ja 11 prosenttia puolestaan odotti niiden paranemista. Ennallaan suhdanteiden uskoi säilyvän 65 prosenttia yrityksistä. Keski-Suomen suhdanneodotukset ovat vähän koko maan keskiarvoa vaisummat.
– Keskisuomalaisten yritysten varovaiset odotukset kielivät epävarmuudesta loppuvuoden osalta. Monella alalla osaavan työvoiman saatavuus on edelleen kiperä ongelma, ja siihen on löydettävä pian kestäviä ratkaisuja, Keski-Suomen kauppakamarin toimitusjohtaja Ari Hiltunen toteaa.
Suhdannebarometrin mukaan ammattitaitoisen työvoiman saaminen on yhä vaikeampaa. Lokakuussa 42 prosenttia vastaajista koki rekrytoinnin ongelmana, joten luku on kasvanut hieman heinäkuun 39 prosentista. Kysyntä puolestaan oli heikkoa 30 prosentilla yrityksistä, kun vastaava luku oli heinäkuussa 28 prosenttia.
EK:n Suhdannebarometri
Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n Suhdannebarometri julkaistaan neljä kertaa vuodessa. Kyselyä on tehty säännöllisesti vuodesta 1966 lähtien. Se on osa Euroopan komission suhdannetiedustelujärjestelmää, jota EU rahoittaa osittain. Tiedustelu koskee Suomessa tapahtuvaa toimintaa.
EK tiedusteli yrityksiltä lokakuussa 2018 arvioita suhdannekehityksestä vuoden 2018 lopulla ja 2019 alussa. Tiedusteluun vastasi 1 213 yritystä, joissa on Suomessa yli 250 000 työntekijää.