Keskisuomalainen kansanedustaja Petri Honkonen (kesk.) vaatii hallitukselta tukitoimia Äänekoskelle teollisuuden huonojen uutisten johdosta. Valtio on auttanut aiemmin äkillisen rakennemuutoksen tukitoimilla työpaikkoja rajusti menettäneitä kuntia ja niiden asukkaita.
– Uutiset Metsä Groupin vaneritehtaiden sulkemisesta eilen ja tänään Valtran traktoritehtaan muutosneuvotteluista Äänekoskella ovat vakavia monessa perheessä. Valitettavasti olemme saaneet viimeisen vuoden aikana tottua uutisiin työttömyyden kasvusta uusien investointien sijaan. Tämän hallituskauden saldo on 40 000 työtöntä lisää ja sama suunta jatkuu.
– Orpon hallituksen päätökset lakkauttaa aikuiskoulutustuki ja leikata rajusti aikuisten ammatillisesta koulutuksesta heikentävät työttömäksi jääneiden toivoa löytää uusi vaihe työurallaan. Hallitus myös on lopettanut työttömyysturvan lapsiperhekorotukset, mikä syventää työttömäksi jääneiden perheiden ahdinkoa.
Honkosen mukaan hallituksella on vastuunsa Suomen heikon suhdannekehityksen ja teollisuuden ahdingon ratkomisessa. Honkonen vaatii välittömiä toimia Keski-Suomen huonojen uutisten johdosta alueelle, sekä hallitusta aikaistamaan päätöksiä kasvutoimista. Orpon hallitus ei kertonut budjettiriihessä uusista kasvutoimista, vaan käynnisti asiasta selvityksen ja kertoi uusia päätöksiä tehtävän ensi vapun alla.
– Kysynkin mitä hallitus aikoo tehdä näiden 370 työpaikkansa menettäneiden ihmisten ja pulaan joutuneen seutukunnan hyväksi? Jämsän seutukuntaa autettiin valtion puolesta voimakkaasti Kaipolan tehtaan sulkemisen yhteydessä.Ensi töinään hallitus voisi perua vuoden vaihteessa voimaan astuvat rajut arvonlisäveron korotukset sekä kotitalousvähennyksen alasajon, sillä nämä päätökset heikentävät työllisyyttä entisestään. Muistutan, että tilanne ei ole toivoton. Olemme viime vuosina saaneet myös vietyä eteenpäin teollisia investointeja Keski-Suomeen ja muuallekin, näitä uutisia tarvitaan lisää. Nyt pitää yhdessä ponnistella sen eteen, että ihmisillä on töitä ja Suomen teollisuuteen investoidaan, Honkonen vaatii.