Keskustan Keski-Suomen piiri kokousti Äänekoskella. Kaupungintalo ja Äänekoski sai kiitosta kokousväeltä. Paikalle oli saapunut keskustan vaikuttajia Arkadianmäeltä sekä EU-parlamentista.
Paikalle saapui keskustan kansanedustajat Anne Kalmari ja Joonas Könttä sekä ministeri Petri Honkonen ja Euroopan parlamentin jäsen Mauri Pekkarinen. Kokous avattiin Keski-Suomen kotiseutulaululla. Avauspuheen piti Äänekosken kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ja edustkuntavaaliehdokas Jari Halttunen. Hän otti teemaksi kotikaupunki Äänekosken, kertoi kaupungintalon historiaa ja muistutti Äänekosken hyvästä pöhinästä, jota metsäteollisuus on tuonut tullessaan.
– Kaupunki on toimelias ja talous on vahvalla pohjalla. Kaupunkia on kehitetty asukkaita kuunnellen ja se näkyy: äänekoskelaiset ovat tutkimusten mukaan tyytyväisiä kotikaupunkiinsa, sitä ympäröivään kauniiseen luontoon ja kattaviin harrastusmahdollisuuksiin. Harrastuspaikkoihin olemme investoineet runsaasti ja meillä on mm uusi jäähalli, jonka energiatehokkuus on maailman paras. Mainitsen myös Äänekoski-ilmiön, minkä otimme mukaan kaupunkistategiaa tehdessämme. Ilmiön ajatuksena on, että kaikki kuntalaiset voivat ottaa osaa keskusteluun yhteisten asioiden hoidossa ja että päätöksentekomme on avointa. Ilmiömittari kertoo reaaliajassa, kuinka tyytyväisiä olemme asioiden hoitoon, Halttunen sanoi.
Halttunen muistutti kuinka Äänekosken biotuotetehtaan toiminnan esimerkillisyys korostuu tässä maailmantilanteessa.
– Se on suljettuun kiertoon perustuva ja fossiilisista polttoaineista vapaa sellutehdas, joka tuottaa yli tuplasti enemmän energiaa kuin se itse käyttää. Metsä Groupin liiketoimintaekosysteemin toimijoiden skaala ulottuu metsänomistajista monien tuotantoketjujen kautta erilaisiin loppukuluttajiin. Tässä ekosysteemissä on kehittelyssä mm. Muoto-brändin alla esitellyt puukuidusta valmistetut ruokapakkaukset, joista toivotaan korvaajaa muoville varsinkin ruoka- ja pikaruokapakkauksissa. Tuotteet ovat kierrätettäviä ja biohajoavia. Ekosysteemissä kehitetty Kuura puolestaan on uudenlainen tekstiilikuitu, joka on valmistettu vastuullisesti kestävästi hoidettujen metsien puusta. Kuurasta valmistettuja vaatteita esiteltiin Japanissa viime vuoden maaliskuussa, valisti Halttunen kokoukseen tullutta keskustaväkeä.
– Metsä Groupin tehdasalueella toimivat yli kymmenen tehdasta eivät hukkaa neulastakaan vaan tavoitteena on, että puu hyödynnetään 100-prosenttisesti vuoteen 2030 mennessä. Äänekoskella ollaan siis päästy puusta pitkään ja luodaan metsäteollisuuden uutta aikaa! Ja eikä tässä vielä kaikki. Ranskalainen jättiyhtiö Veolia Group rakentaa biometanolin puhdistuslaitosta parhaillaan Äänekoskelle ja Kerto LVL-tehtaan rakentaminen on alkamassa ensi vuonna. Tämä 250 miljoonan investointi tuo kaupunkiin noin 140 uutta työpaikkaa ja lisäksi arvoketjussa noin 200 työpaikkaa, Halttunen luetteli.
Tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkosen visiitti oli nopea. Hän kertoi tulleensa viime yönä Intiasta ja on matkkalla Laukaaseen vihkimään uutta koulua.
– Muistelen, että olin mukana reilut 16 vuotta sitten täällä Äänekoskella järjestetyssä piirin syyskokouksessa, Honkonen sanoi.
Ministeriössä kuten myös eduskunnassa alkaa vaalikausi olla lopuillaan.
– Iso juttu mitä omalla sektrorilla on tehty, on lisärahoitusta varhaiskasvatuksen opettajien koulutukseen. Tarkoituksena on saada rahoituksen turvin koulutettua 300 uutta varhaiskasvatuksen opettajaa.
Honkonen oli iloinen kuullessaan, kuinka Äänekosken kaupunki satsaa varhaiskasvatushenkilöstön kouluttautumiseen tarjoamalla mahdollisuuden opiskella avoimia yliopisto-opintoja, jotka mahdollistavat hakemisen varhaiskasvatuksen opettajaksi pätevöittäviin kandidaatti- ja maisteriopintoihin.
– Hienoa, että kaupunki kannustaa opiskelemaan, tosi hyvä. Hoitajat, jotka jo toimivat varhaiskasvatuksen puolella pääsevät kehittämään omaa osaamistaan, Honkonen sanoi.