Valtuustossa jätettiin aloite, jolla toivotaan selvitettävän aurinkovoiman mahdollisuutta Äänekoskella.
Valtuustoaloitteen lähetti matkaan Keskustan Henna Penttinen.
– Viime vuosina Eurooppaan on rakennettu uutta aurinkovoimaa enemmän kuin mitään muuta energiatuotantomuotoa. Tuotantokustannusten nopean laskun ja tekniikan kehityksen ansiosta aurinkovoimalla tuotetun sähkön kilpailukyky on parantunut myös Suomessa. Aurinkovoima on kotimaista, uusiutuvaa ja päästötöntä energiaa, jota hyödyntämällä voimme rakentaa kestävämpää tulevaisuutta. Aurinkovoimahankkeet luovat alueilleen elinvoimaa. Alueen maanomistajille ne tuovat maanvuokratuloja sekä kunnille ja niiden asukkaille kiinteistöverotuloja. Hankkeet työllistävät alueen yrityksiä erityisesti rakennus- ja käyttövaiheessa. Aurinkovoima pienentää kuntien hiilijalanjälkeä ja lisää Suomen energiaomavaraisuutta, Penttinen luetteli.
Keskustan valtuustoryhmä tahtoo edistää aurinkovoiman käyttöön valjastamista Äänekosken alueella. Aloitteen allekirjoittaneet esittävät, että Äänekosken kaupunki aktivoituu aurinkosähköä tuottavaksi alueeksi.
– Tämä tarkoittaa, että selvitetään mahdolliset aurinkovoimaloiden sijoituspaikat, maanomistajat sekä operaattorit ja saatetaan kiinnostuneet toimijat yhteen. Tällä hetkellä asennettujen aurinkopaneeleiden elinkaari on 25-30 vuotta, jopa enemmänkin. Ne ovat huoltovapaita ja äänettömiä. Teollisen mittakaavan eli 1 megawatin aurinkovoimalat tuottavat sijoituspaikkakunnilleen kymmeniä tuhansia euroja kiinteistöverotuloja sekä parantavat merkittäväsi hiilitasetta. Jättivoimaloita rakennetaan alaville maille, muun muassa entisille turvesoille ja alkueräisestä käyttötarkoituksesta poistuneille alueille. Suuret voimalat ovat kooltaan kymmeniä hehtaareita, valtuustoaloitteessa sanotaan.
Erinomainen aloite. 👍 Vihdoinkin myös tähän aihepiiriin aletaan heräillä myös Äänekosken tienoilla. Äänekosken Energian kelkkaa näissä asioissa on niin ikään tarpeen kääntää nykyaikaan; tällä hetkellähän yhtiö ei edes mainitse aurinkoenergiasta mitään verkkosivustollaankaan, eikä muutenkaan tuo esiin kannustusta energiaomavaraisuuden kehittämiseksi. Ainoastaan on sähkön pientuotantoa yleisesti käsittelevät tietosivut. Täysin riittämättömäntä on aiheen käsittely ja merkityksen ymmärrys. Aivan toisin sen sijaan on useimmilla muilla, kunnallisomisteisillakin, sähköyhtiöillä eri puolilla Suomen maata.