Matti Taskinen on kuopiolainen baritoni, joka tunnetaan esiintyvänä taiteilijana sekä laulunopettajana. Hän tulee pitämään kevyen musiikin laulukurssin Äänekoskelle.
Matti Taskinen aloitti tanssiorkesterin solistina 14-vuotiaana ja on esiintynyt 40 vuoden ajan. Ohjelmistossaan hänellä on kevyttä ja klassista musiikkia. Hän on opiskellut laulua Kuopiossa, Tampereella ja Oulussa opettajinaan Olavi Hautsalo, Elias Palola ja Jorma Hynninen.
Taskinen opettaa luonnollista tapaa laulaa. Laulutekniikka löytyy laulajasta itsestään.
– Laulajan on aina etsittävä tekstin merkitys ja tunnetila. Rytmi ja fraseeraus on tärkein yksittäinen tulkinnan osa-alue, Taskinen sanoo.
Taskinen opettaa laulutekniikkaa ymmärrettävillä esimerkeillä. Laulajan luonnolliset toiminnot, kuten puhe, yskäisy ja itku auttavat löytämään olotilan, joka on oikean luontevan laulutekniikan perusta.
– Rytmiikassa tärkein seikka on se, että lauletun sanan tavujen suhteet ovat hyvin pitkälle samat kuin puhutussa tekstissä. Tauon merkitys ja sen käyttö on olennainen työkalu. Tauko on yhtä arvokasta musiikkia kuin laulettu nuotti. Tauko ei ole koskaan matemaattinen, vaan se on tunteesta ja ajatuksesta lähtevää sanojen jäsentelyä. Laulajan ei tule laulaa ”pötköön” ajatellen, että siitä syntyisi niin sanottu legato. Legato on laulussa jotain aivan muuta – se on vokaalilinjan auki pysymistä.
Rytmi on tunnetta ja tunne on rytmiä. Taskinen opettaa pääosin kevyttä musiikkia alueenaan koko Suomi. Äänekoskella hänen oppeihinsa saadaan tutustua tammikuussa.
– Mielestäni tänä päivänä kevyestä/iskelmämusiikista on menetetty paljon ajatusta, jota voimme ihailla iskelmän kulta-ajan laulajien esityksissä, esim. Olavi Virta, Seija Simola ja Reijo Taipale. Nykyisin muun muassa Vesa-Matti Loiri, Anna Eriksson ja Diandra kulkevat näiden mestareiden jalanjäljillä musiikin tulkitsemisessa. Eli heidän fraseerauksensa on tyylinmukaista. Pelkkä lauluääni ei vielä tee kenestäkään laulajaa – vaan ajatus, Taskinen toteaa.
Kevyen musiikin laulukurssi Kartanokievarissa 12.-13.1.2019