ÄKS

Kierrätys on ekoteko – EkoCenterillä alkaa tekstiilitempaus

30.09.2022 10:17 (muokattu 30.09.2022 13:07)
Ekocentervastaava Seija Kettunen, TET-jarjoittelija Meri Tikander ja Alexander Lisenkov tekstiilien parissa. Myymälään menevät vaatteet pestään ja usein myös silitetään. 

Äänekosken EkoCenterillä käynnistyy pilottihanke, jolla haetaan kokemusta ja testataan käytäntöjä poistotekstiilien kierrätykseen.

 

Aloituspäivänä ensi torstaina teeman merkeissä järjestetään tapahtuma hintaiskuineen ja tarjoiluineen. Kierrätysmyymälä sijaitsee Rautatienkadun varressa ja pihaan on ajoyhteys myös Äänekoskentieltä.  

– Uudistettu jätelaki edellyttää poistotekstiilien erilliskeräyksen järjestämistä heti ensi vuoden alussa. Meillä alkaa 6. lokakuuta yhteistyössä Sammakkokankaan kanssa pariviikkoinen kokeilu, jonka aikana meillä on täällä poistotekstiilien kierrätyspiste, kertoo valmennuspäällikkö Niina Kauppinen.

Kokeilun aikana asiaa tuodaan esille ja opastuspisteessä asiakkaille kerrotaan uuden lain sisällöstä ja vaatimuksista.

Vastaava työntekijä Maarit Rimpilä arvioi, että Ekocenter on luonteva paikka kokeilulle.

– Meitä on täällä parisenkymmentä  henkeä pyörittämässä kierrätystoimintaa. Poistotekstiilit lajitellaan ja jäteyhtiö toimittaa ne eteenpäin hyödynnettäväksi.

Keräyspisteeseen saa tuoda kuivia ja puhtaita käyttökelvottomia vaatteita sekä kodintekstiilejä, kuten esimerkiksi takkeja, housuja, hameita paitoja sekä lakanoita, pyyhkeitä ja pöytäliinoja.

Keräykseen ei saa laittaa mattoja, kenkiä, laukkuja, vöitä, alusvaatteita, sukkia, sukkahousuja, tyynyjä, peittoja, toppavaatteita tai pehmoleluja. Jätetasoiset haisevat, kosteat, homeiset ja tuholaisia sisältävät tekstiilit kuuluvat sekajäteastiaan.

EkoCentervastaava Seija Kettunen muistuttaa, että kierrätysmyymälä toimii tutuun malliin ja käyttökelpoisen tavaran lahjoituksia otetaan vastaan. Myymälän valikoimat ovat monipuoliset. 

 – Meillä on täällä tarjolla kaikkea käyttökelpoista, ehjää, puhdasta ja testattua kierrätettävää mitä kodeista löytyy ja lahjoitetaan meille. Moni luulee, että täällä on vain vaatteita.

Kauppinen kertoo, että EkoCenterin toiminta hyödyttää yhteiskuntaa monin tavoin.

– Kierrätys on toki tärkeää, mutta samalla tarjoamme työtä moniosaavalle porukalle. Aktiivisessa ja eri-ikäisistä koostuvassa työyhteisössä luonnistuu myös kotoutustoiminta ja kielen oppiminen sekä kuntouminen. Arjessa mennään yhdessä luontevasti eteenpäin.

6.-21.10. poistotekstiilin keräyskokeilu EkoCenterillä (Rautatienkatu 50 Äänekoski)

6.10. klo 10-14 Sammakkokangas Oy:n infoa tekstiilin kierrätyksestä EkoCenterillä

 

 

 

 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy