ÄKS

Kinnusiin kiteytyy iso lohkare suomalaista keihäshistoriaa – kirja Sinivalkoinen keihäskaari on julkaistu

20.10.2021 19:14 (muokattu 20.10.2021 19:18)
Kimmo Kinnunen ja Leo Pusa Sinivalkoinen keihäskaari -kirjan julkaisussa Suomen Urheilumuseolla. Kuva: Teijo Piilonen.

Tänään vietettiin Suomen Urheilumuseossa historiallista hetkeä, kun Tapani Salon ja Pasi Reinin kirja suomalaisen keihäänheiton historiasta ja tulevaisuuden näkymistä julkistettiin. Kirja kantaa nimeä: Sinivalkoinen keihäskaari”. 

 

Sinivalkoinen keihäskaari -kirjan julkistustilaisuus järjestettiin tänään keskiviikkona Helsingin Olympiastadionilla, Suomen Urheilumuseossa. Teoksen ovat kirjoittaneet urheilutoimittajat Tapani Salo ja Pasi Rein. Tilaisuudessa käytiin läpi suomalaisten menestystä lajissa jo yli vuosisadan ajalta. Samalla kurkistettiin tulevaisuuteen ja pohdittiin, saako mitaliputki jatkoa. Mukana tilaisuudessa on useita arvokisoissa menestyneitä keihäänheittäjiämme ja  joukossa myös äänekoskelainen maailmanmestari, ÄU:n Kimmo Kinnunen.

– Arvelen, että tilaisuus on siinäkin mielessä hieno, että sinne tulee heittäjä- ja valmentajakollegoita vuosikymmenten varrelta, Kimmo Kinnunen sanoo ÄKSälle.

Hän kertoo jo selanneensa kirjan.

– Ei minulla ole tarvetta lukea, mitä olen sanonut. Suurin ilo on siitä, että äiti-Liisa ja Leo Pusa ovat kirjaan tyytyväisiä. Se riittää minulle arvosteluksi, Kinnunen sanoo.

Miehellä on ollut viime päivinä kysyntää. Sunnuntaina hänet nähtiin Arto Nygergin isännöimässä suorassa lähetyksessä. Myös Nyberg muistutti, että Kinnuset ovat lienee maailmaassa ainoa perhe, josta löytyy 80 metriin ylittäneitä heittäjiä kolmessa polvessa.

– Jos keihäänheiton historiaan sukeltaa tarpeeksi syvälle, niin pitää muistaa, että ehkä ei olisi koko ihmiskuntaa, jos ei olisi keihästä osattu heittää. Nälkään olisi kuoltu, Kinnunen veistelee.

Kirjassa on oma lukunsa siitä, kuinka Pauli Nevala ja Jorma Kinnunen palauttivat suomalaisten maineen yleisurheilijoina. Kirjassa muistellaan Tampereen pyhää jysäystä, sitä kuinka Jorma Kinnusen heittoa mitataan teräksisellä mittanauhalla pitkään. Kun tulostaululle asetetaan lukemat 92,70. Keihäänheiton maailmanennätys on suomalaisella ensi kertaa lähes 13 vuoteen!

Muistutetaan nyt tässäkin, ettei Jorma Kinnusta suotta Äänekosken Pikkujättiläiseksi tituleerattu! Me äänkoskelaiset tiedämme, että Méxicossa vuonna 1968 olympiahopeaa saavuttanut Jorma Kinnunen oli keihäsmies elämänsä loppuun. Hän kuoli 77-vuotiaana sairastelun uuvuttamana 25. heinäkuuta 2019. Hautaan hänet laskettiin 3. elokuuta olympiajoukkueen verryttelypukuun puettuna. Tämäkin kirjaan painettu.

Palaa mieleen hetki, kun katsoin televisiosta kuinka Kimmo Kinnunen liidätti kultakeihään Tokiossa lukemiin 90,82 ja säntäsi juoksuradalle hurjaan tuuletukseen. Viilipyttynä tunnetun miehen ei niin hillitty hetki – se oli upeaa katseltavaa ja siihen hetkeen myös Nyberg halusi ohjelmassaan palata. Tokion kullasta on aikaa nyt 30 vuotta, mutta meille äänekoskelaisille se päivä on muistissa kuin eilinen.

Ei vain Jorma ja Kimmo, vaan myös keihäsperheen Jarkko sekä Jami ovat nyt keihäänheiton historian kansien väliin kirjoitettu. Jami kiskaisi viime kesänä kotikentällään Äänekoskella 81,06. Keihäsperheessä on lahjakkuus siirtynyt isältä pojalle ja niinpä Kinnusiin ”kiteytyy iso lohkare suomalaista keihäshistoriaa”

Sinivalkoinen keihäskaari keskittyy suomalaismenestyksen vaiheisiin, syihin ja sankareihin. Suomalaismiesten varhaiset urotyöt tunnetaan hyvin, mutta naisten saavutuksista tiedetään vähemmän. Kirjassa kerrotaan muun muassa vuonna 1916 epävirallisen ME:n heittäneen Martta Koskisen (o.s. Uotila) tarina.

Vuosi 1971 oli merkittävä virstanpylväs suomalaisessa keihäänheitossa. Silloin käytiin Pihtiputaalla ensimmäiset Keihäskarnevaalit. Kirjassa kerrotaan värikkäästi karnevaalien vaiheista sekä tapahtuman uutterista puuhamiehistä ja – naisista. Kirjahankkeen takana on kesällä 50-vuotista toimintaansa juhlinut Keihäskarnevaalit Ry.

– Todella mielenkiintoinen teos josta löytyy keihäänheiton triviaa ja koskettavia tarinoita tulosten takaa, sanoo tämän artikkelin kirjoittanut Marjo Steffansson. 

Tapani Salo on palkittu, pitkän linjan urheilutoimittaja, joka on kirjoittanut aiemmin värikkään keihäsvalmentajan elämänkerran Keihäscowboy Kari Ihalainen – menestyksen kummisetä (Docendo, 2013).

Pasi Rein on seurannut urheilutoimittajana suomalaista keihäänheittoa yli 25 vuotta. Hän on kirjoittanut kirjan Kaaret ja tarinat – keihäsmestarit Nevalasta Ruuskaseen (Docendo 2016).

Tapani Salo, Pasi Rein: Sinivalkoinen keihäskaari (Docendo 2021), sidottu, 320 sivua.

 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy