Äänekosken kirkkovaltuustoa kahdeksan vuotta luotsannut Hillevi Suutala jää kirkollisista luottamustehtävistä pois hyvillä mielin. Taakse jää yhä avoimempaa keskustelukultuuria sekä kuuntelua harrastava työntekijöiden sekä valtuutettujen joukko. Tänään sunnuntaina on seurakuntavaalien varsinainen äänestyspäivä.
Hillevi Suutala siirtyy sivuun pitkän harkinnan jälkeen. Hän haluaa antaa aikaa perheelleen ja vanhenevalle, Pohjanmaalla asuvalle isälleen. Suutala on ollut mukana Suolahden ja Sumiaisten seurakuntien yhdistymisneuvotteluissa sekä tämän viimeisimmän suurseurakunnnan yhdistymisen aikaan. Suurten muutosten myllerryksessä on työ- ja toimintatapojen täytynyt muuttua.
– Tässä kohtaa on huomannut miettivänsä, olisinko voinut tehdä jotakin toisin. Mitä olisin voinut tehdä työntekijöiden ja valtuutettujen ja kirkkoneuvoston välisten keskustelujen eteen, jotta olisimme välttyneet konflikteilta, jotka päätyivät julkiseen kuplintaan, Suutala pohtii.
Luottamushenkilöiden ja työntekijöiden vuorovaikutustaidot ovat parantuneet tuomiokapitulin käynnistämän työyhteisöselvityksen jälkeen. 55 000 euroa maksanut selvitys antoi hyvät työkalut asioiden käsittelyyn ja peilin vanhoille, huonoksi todetuille toimintakäytännöille.
– Prosessissa otettiin työvälineeksi meille sopiva, eli kuuleminen. Nyt on kuultu joka ikistä työyhteisön jäsentä ja valtuutettua asioista, jotka liittyivät isoihin muutoksiin, kuten kirkkopiirien ja kappeleiden lakkauttamiseen. Meillä on myös hyvä väline ja kanava kiusaamisen esille saamiseen, asioista saadaan paremmin nyt kiinni. Olemme pyrkineet pois vanhasta ja sellaisesta, jotka ovat jäytäneet seurakuntaamme, sekä klikeistä, jotka ovat kyteneet jopa vuosikymmenten ajan, ja tarttuneet syvälle seurakunnan seiniin, Suutala kertoo.
Luottamushenkilöiden tiiviimpää yhteydenpitoa on kehitetty. Suutala toivoo, että tämänsuuntainen kehitys jatkaa kulkuaan.
– Toivon, että uusien luottamushenkilöiden astuessa remmiin, tutkitaan yhteydenpidosta tehtyä suunnitelmaa huolella. Hajaantumisen ei pidä enää jatkua. Toivon, että luottamushenkilöiden ja työntekijöiden vuorovaikutus paranee yhä ajan kuluessa, Suutala toivoo ja sanoo työyhteisöselvityksen olleen hintansa väärti.
Seurakunta on parhaimmillaan sellainen, joka ottaa vastaan erilaiset ihmiset. Sumiaisissa maanantaina vietetty naisten
ilta oli hyvä osoitus siitä, minkälaista toimintaa seurakunnan tiloissa voisi järjestää.
– Olemme jo hyvällä tiellä. Kynnys on yhä matalampi, ja tunnelma toivottavasti sellainen, että uudetkin tulijat uskaltavat avata suunsa. Tehtyjen muutosten kautta toivotaan, että seurakuntalaiset voivat kokoontua seurakunnan tiloihin mielenkiintoisten asioiden äärelle. Olisi upeaa, jos kirkkosalissa palaisi valot muulloinkin kuin jumalanpalvelusten tai konserttien aikaan.
Seurakunnan talous on tällä hetkellä kohtuullinen. Irtisanomisilta on vältytty, vaikka seurakuntalaiset ovatkin irtisanoutuneet kirkosta viimeisen kymmenen vuoden aikana lähes 2000 pään verran.
– Työntekijöitä on vähentynyt niin sanotun luonnollisen poistuman kautta, kun ei ole rekrytoitu uusia työntekijöitä esimerkiksi eläköitymisen jälkeen.
Huolta aiheuttaa valtava seurakunnan harteilla oleva kiinteistömassa: viisi kirkkoa, neljä seurakuntakotia, kaksi leirikeskusta ja Mämmen kesäkirkko.
– Meillä on valtava määrä huoneistoja jotka eivät ole realisoitavissa. Leirikeskuksia on kaupattu siinä onnistumatta.
Seurakunnana tehtävänä on auttaa ihmisiä lähemmäksi itseään ja toisiaan, se on myös paikka, jossa voi jakaa sitä mitä on saanut.
– Se on sangen armollinen sanoma, josta iloitsen. Instituutiona seurakunta ei ole jumalasuhteen edellytys, mutta toimivana se on monenlainen apu ihmisten etsiessä ulospääsyä ja näkökulmia moniin elämään kuuluviin tilanteisiin. Meillä on hyvät, ammattitaitoiset työntekijät jotka tekevät töitä yhä verkostomaisemmalla otteella, ja saan palautetta seurakunnan laaja-alaisesta tarjonnasta sekä palveluista ja tehtävistä, joihin seurakuntalaiset voivat antamaan omaa osaamistaan. Äänekosken seurakunta on siinäkin mielessä edistyksellinen, että maallikot pitävät jumalanpalveluksia. Toivottavasti seurakuntalaisten osallistaminen jatkuu, Suutala toivoo.