ÄKS

Kiusaaminen somessa voi olla rikos

24.09.2021 12:41
Vaikka nettialustoilla voi esiintyä anonyyminä, eli paljastamatta omaa nimeään, niissä pätevät täysin samat lait kuin tosielämässä.

Koulukiusaaminen on koulumaailmassa esiintyvä vakava ilmiö. Kiusaamista on monenlaista. Se voi olla henkistä väkivaltaa, haukkumista tai fyysistä käsiksi käymistä.

 

Nykypäivänä kiusaaminen tapahtuu usein puhelimien tai muiden viestivälineiden avulla. Lapsen kuvia voidaan levitellä julkisuuteen tai lähetellä haukkumaviestejä. Erityisen vahingollista tämä on lapselle, sillä hänet saatetaan saattaa nopeasti naurunalaiseksi tuhansien ihmisten edessä. Kiusaamista sosiaalisessa mediassa ei pidä vähätellä.

Mitä tehdä, kun epäilet lastasi kiusattavan?

Ota rohkeasti asioita esiin lapsen kanssa. Kysele hänen koulunkäynnistään ja kiinnitä huomiota, jos jokin lapsen käytöksessä muuttuu. Puutu kiusaamiseen ajoissa!

Sovittelu kodin, koulun ja osallisten välillä on ensisijainen keino ratkoa kiusaamistapauksia. Sovitteluun voi saada apua myös paikallisesta sovittelutoimistosta, vaikka kyseessä ei olisikaan vielä rikos.

Joskus kiusaaminen on rikos ja siitä pitää tehdä rikosilmoitus poliisille 

Jos kevyemmät keinot eivät auta tai kiusaaminen pahenee, tee rikosilmoitus poliisille.

– Kiusaamiseen liittyviä rikosnimikkeitä voivat olla pahoinpitely, kunnianloukkaus, yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen tai laiton uhkaus, kertoo Jyväskylän poliisiaseman tutkintaryhmän rikoskomisario Antti Turpeinen.

– Kun kiusaamistapaus tulee ilmi, on siihen puututtava heti ennen kuin tilanne pääsee kärjistymään pahemmaksi. Asian selvittelyssä tärkeässä roolissa ovat asiaan liittyvien henkilöiden lisäksi osapuolten vanhemmat ja koulu. Yhteistyö mm. kodin ja koulun välillä on ensiarvoisen tärkeää kiusaamistapauksia selvitettäessä, muistuttaa Turpeinen.

Vahingonkorvausvelvollisuus koskee kaikkia rikoksia

Vaikka nettialustoilla voi esiintyä anonyyminä, eli paljastamatta omaa nimeään, niissä pätevät täysin samat lait kuin tosielämässä.

Kun puhutaan nettikiusaamisesta, ei välttämättä aina tiedetä, että kyseessä voi olla rikos, josta tekijä saattaa joutua myös vahingonkorvausvelvollisuuteen. Netissä kiusaamiseen ja häirintään liittyviä rikoksia voi olla esimerkiksi yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen tai vainoaminen. Vahingonkorvausvelvollisuus koskee myös alaikäistä.

Miten toimia, jos joudut kiusaamisen uhriksi?

Jos sinusta levitetään tietoa tai joku haukkuu sinua netissä, kerro siitä luotettavalle aikuiselle. Kerro myös rohkeasti, jos olet itse kirjoittanut muista jotain ikävää.

Jokaisessa tapauksessa kannattaa aina ensin kertoa tapahtuneesta luotettavalle aikuiselle. Aikuisten tehtävä on auttaa nuorta ratkaisemaan tilanne. Tapahtuneesta kannattaa myös jutella kavereiden kanssa. Tärkeintä on, ettei inhottavia asioita jää miettimään yksin.ç

 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy