ÄKS

Koiranomistajia etsitään iäkkäiden ulkoiluystäviksi Äänekoskella

11.04.2023 10:27
Koiranomistaja toimii vapaaehtoisena omassa lähiympäristössään hakemalla iäkkään mukaan kävelylenkille

Moni iäkäs ei pääse tai uskalla lähteä ulos esimerkiksi kaatumisen pelon tai liikuntakyvyn ongelmien vuoksi. Koronapandemia lisäsi iäkkäiden kävelyvaikeuksia ja yksinäisyyden tunnetta. Nyt on haussa koira- ja ulkoiluystävä.

 

Äänekoski on lähtenyt mukaan Ikäinstituutin Tossut ja tassut liikkeelle -hankkeeseen, jossa etsitään koiranomistajia kotona asuvien iäkkäiden ulkoiluystäviksi. Vastaavaa toimintaa on käynnistelty seitsemällä muulla paikkakunnalla.

– Kannustamme äänekoskelaisia koiranomistajia mahdollistamaan ulkoilua niille iäkkäille, jotka eivät muuten pääsisi ulos, kertoo Ikäinstituutin koordinaattori Saini Suutari. 

– Kiinnostuin koiran kanssa toteutettavasta ulkoiluystävätoiminnasta heti siitä kuultuani. Iloksemme pääsemme aloittamaan tämän toiminnan myös Äänekoskella. Uskon koirien positiiviseen voimaan ja toivon löytävämme koiraihmisistä uusia vapaaehtoisia liikuttamaan iäkkäitä, sanoo Tiina Liimatainen Äänekosken liikuntapalveluista. 

Toimintaan etsitään täysi-ikäisiä koiranomistajia, joilla on auttamisen halua sekä terveitä, rauhallisia koiria, joiden käytös on ennakoitavissa. Koiran tulee suhtautua ystävällisesti vieraisiin ihmisiin, eikä se saa pelätä apuvälineitä. 

– Ulkoiluystävätoimintaan soveltuva koira ei vie ulkoillessa liikaa omistajansa energiaa ja huomiota, jotta omistaja pystyy keskustelemaan iäkkään kanssa ja tarvittaessa tarjoamaan käsivartensa iäkkään tueksi, toteaa Suutari.

Maksuton koulutus toukokuussa

Hykari-hanke, Äänekosken kaupungin liikuntapalvelut ja Ikäinstituutti järjestävät toukokuussa koulutuksen vapaaehtoisille, jotka haluavat ryhtyä iäkkäiden ulkoiluystäviksi joko koiran kanssa tai ilman koiraa. Koulutus järjestetään Äänekoski Pankkari Areenalla 6.5. ja 23.5. Ensimmäiseen koulutuspäivään osallistuvat kaikki ulkoiluystävätoiminnasta kiinnostuneet. Toinen koulutuspäivä on tarkoitettu vain koiranomistajille koirineen.

Ilmoittautuminen koulutukseen 28.4. mennessä: asta.salonen@hykari.fi, p. 040 500 4214

Tossut ja tassut liikkeelle (2022–2024) on Ikäinstituutin koordinoima hanke, joka edistää iäkkäiden ulkoilua vapaehtoistoiminnan keinoin. Hankkeessa kehitetään kahta uutta tapaa ulkoiluavun lisäämiseksi: ulkoiluystävätoimintaa koiranomistajien toteuttamana sekä kävelyryhmiä, joissa vetovastuuta voi jakaa useamman vapaaehtoisen kesken. 

Vastaa

  1. Jag är inte en hundmänniska sanoo:

    Fint. Ei ainakaan kovaa liikuntaa kaipaava koira jos ikäihmisen kanssa on tarkoitus keskustella.

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy