Äänekosken lukion biotalousryhmä ja Koiviston koulun oppilaat kahmivat menestystä Luma-verkoston StarT -festivaaleilla Jyväskylässä 10. huhtikuuta.
Festivaalipäivään kuului monenlaista touhua Luma-aineiden parissa. Opiskelijat saivat selvittää kaasuvakiota ja pohtia reaktioyhtälöitä. Opettajat pääsivät tekemään taidetta muun muassa sellofaanista polarisaatiolevyjen avulla. Päivä huipentui palkintojen jakoon.
Koiviston koululta, jopa neljä ryhmää osallistui Tämä toimii! -lelunrakennuskilpailuun. Koiviston koulun 5.–6. luokkalaisten Ratarintti-leluinnovaatio voitti Harvian tuotepalkinnon. Ratarinttiä olivat rakentamassa Anni Feodoroff, Joni Kytöpuro, Olga Saarimaa ja Anssi Mustonen. Ratarintti on peli, jossa liikutetaan palloa radan läpi ilmapumpun tuottaman puhallusvoiman avulla. Myös muita kekseliäitä apukeinoja pallon liikuttamiseen saa käyttää. Peli on kokonaisuudessaan rakennettu kierrätystavarasta ja ns. maisemointi on kyllä mennyt ihan nappiin.
– Olemme kolmena vuonna osallistuneet ja tällaista lelua ei vielä ole tullut vastaan, ja se varmaan siivitti tämän idean voittoon. Ryhmästä näki heti, että he olivat innoissaan ja tekivät hyvällä yhteistyöllä hommia. Taitava ja oma-aloitteinen oppilasjoukko!, Koiviston koulun rehtori Matti Kuusinen kehuu.
Myös Koiviston koulu kokonaisuudessaan sai palkinnon, sillä kaikki koululaisten neljä leluehdotusta pääsi esittäytymään festivaaleilla. Palkinnoksi koulu sai teknologiatyöpajapäivän, joka toteutetaan Koiviston koululla.
Lukiolaisten työ #biopolku-mysteerirata palkittiin Keski-Suomen nuorten parhaana projektina. Stipendin lisäksi he saivat palkinnoksi tutustumisvierailun kemian laitoksen tutkimusryhmiin huhtikuun lopulla. Ryhmän työ on ehdolla myös kansallisessa sarjassa, joka huipentuu StarT-gaalaan Tampereella 5.6.
#biopolku on mysteerirata, jolla edetään rastilta toiselle selvittämällä biotalousaiheisia mysteerejä ja koodeja lukoille. Samalla opitaan tärkeitä asioita biotaloudesta kaikissa sen muodoissa.
ÄKS onnittelee paikallisia innovaattoreita.