Koiviston koulun lakkautusuhka saa Koivistolaiset varpailleen. Koiviston kyläyhdistyksen puheenjohtaja puhuu koulun ja alueen elinvoiman puolesta.
Kaupunginhallitus päättää maanantaina kokouksessaan myös Koiviston koulun tulevaisuudesta. Uusi koulurakennus löytyi Kaupunginhallituksen esityslistasta tarpeellisena investointina alueen vetovoimaisuuden säilyttämiseksi. Vs. Kaupunginjohtajan esityksessä Koiviston koulu palvelisi vielä Suolahden uusien tilojen valmistumiseen asti ja sen jälkeen lopettaisi toimintansa.
Koiviston kyläyhdistyksen puheenjohtaja Matti Hämäläinen listaa Koivisto – Hirvaskangas-alueen vetovoimaa koko Äänekosken kannalta.
10 minuuttia Äänekosken keskustaan
10 minuuttia Suolahteen
20 minuuttia Jyväskylään
15 minuuttia lentokentälle
Eteläinen portti Äänekoskelle
Toimiva kyläyhdistys ja urheiluseura sekä muita aktiivisia järjestöjä
24 tuntia vuorokaudessa, vuoden jokaisena päivänä avoin lähikauppa
Apteekki
Alko
Kauppakeskus
Parturi
Kylän omissa tapahtumissa Seuratalon sali aina täynnä
Koivistossa vahva sitoutuminen alueen kehittämiseen.
– Koivisto on eteläinen portti valtaväylän varrella ja on ollut sitä jo satoja vuosia. Annetaanko tämän mahdollisuuden valua käsistä vai kehitetäänkö aluetta alkuperäisen vuonna 2008 tehdyn strategian mukaisesti, Hämäläinen ihmettelee.
Hämäläinen ihmettelee kaupungin lyhytnäköistä ajattelua Hirvaskankaan, Koiviston alueen ja Koiviston koulun suhteen. Tulossa on 1,1 miljardin vetoapu alueelle sekä parannetut liikenneyhteydet etelään. Äänekosken alueista Koivisto on keskustan lisäksi ainut jossa väkiluku on lisääntynyt viime vuosina. Edellä listattujen houkuttimien lisäksi Koivisto – Hirvakangas-akselille lapsiperheitä on houkuttanut, mikäpä muukaan kuin toimiva kyläkoulu. Uusia veronmaksajia on tullut ja tulee lisää, jos päätökset kunnallisella tasolla sitä haluaa. Metsäliitto-konserni luo mahdollisuuden, valtio rakentaa tiestön. Keskimaa ja yrittäjät ovat rakentaneet palvelut alueelle. Me saamme valtavan mahdollisuuden yhdessä näiden kumppaneiden kanssa hyödyntää alue ja tehdä siitä koko Äänekosken vetovoimatekijä.
– Jos ei uskalla ottaa hallittua riskiä ja uskoa tulevaan, ei voi myöskään voittaa. Virkamiehet puhuvat että alueella ei olisi riittävästi tontteja tarjolla, mutta tekemäni soittokierroksen jälkeen meillä on esittää kolmekymmentä tonttia heti myyntiin, kunhan hinta vain on kohdallaan. Kaikkiaan tontteja on tällä hetkellä noin 60, verokäytännöt toki hieman jarruttavat yksityisille myyntiä. Kyläyhdistyksen puheenjohtaja paljastaa.
Hämäläinen on esittänyt päätöksentekijöille tonttimaan hankkimisen Metsähallitukselta Koiviston itäosasta Riikosmäen alueesta ja sen kaavoittamista asuinalueeksi. Alue on maapohjaltaan helppoa rakentaa ja Koiviston vesiosuuskunnan putkistokin kulkee noin 350 metrin päässä. Hämäläinen ehdottaa myös alueen suunnittelua omavaraiseksi kokonaisuudeksi jossa lämmitys ja sähkö tuotettaisiin puhtaasti ja kestävästi. Alueelle syntyisi työpaikkoja ja tätähän kaupunki ja valtio nimenomaan peräänkuuluttaa. Koulun oppilasmäärä olisi turvattu myös jatkossa.
Kukaan ei voi tietenkään taata että muuttovirta säilyy aina positiivisena, mutta Hämäläinen kehottaa ennen päätöksentekoa miettimään millaista viestiä haluamme Äänekoskea asunpaikakseen miettiville ja tehtaan mukana tuleville yrityksille viedä. Kyseessä oleva 400 000 säästö on suuremmassa mittakaavassa enemmänkin valintakysymys. Nostetaanko kädet pystyyn ja säästetään itsemme hengiltä vai uskotaanko tulevaisuuteen ja ollaan mukana rakentamassa sitä?
– Halutaanko Äänekoskella olla tulevaisuuden muuttovoittajia, itse ainakin toivon niin. Ettei vain kävisi niin, että säästetään 20 euron kenkiä ja revitään 200 euron housut. Pahinta olisi jos tätä mahdollisuutta ei osattaisi nyt ja tässä käyttää, muutaman vuoden kuluttua se on valitettavasti myöhäistä.
Naapurikunnat ympärillä tekevät valtavasti töitä hyödyntääkseen tehtaan tuoman mahdollisuuden ja haaliakseen veronmaksajia omalle alueelleen muun muassa kouluasiassa. Meillä toivoakseni osataan olla hereillä ja mieluummin ajoissa, Hämäläinen päättää.
Kouluverkkoselvitystä käsitellään kaupunginhallituksen kokouksessa maanantaina 1.12.2014.
Uskokaa nyt ihmeessä, että Koiviston kylä tarvitsee koulun. Hämäläisen perustelut todella totuudenmukaisia. Kataus vie kalatkin vedestä ja koulun Koivistosta. Jos tämä päätös toteutuu, minä muutan pois Äänekoskelta kokonaan…muuttotappio senkun lisääntyy. Ja muuttajat eivät jää tähän, sen lupaa.
Koivisto kukoistaa, annetaan sen kukoistaa edelleenkin!
Hyvä Matti ,oikein hyvä kirjoitus puhut asiaa. Äänekoski on jo panostanut Hirvimäkeen yli 500 000 € ei haaskata rahoja vaan tehdään
omakotitaloja . Unohdetaan alueen louhinta ja keskitytään Hirvaskankaan kehittämiseen. Koivisto tarvitsee koulun vetovoimaisuuden takia ,Suolahtea koululaisten siirrot eivät kehitä eikä hyödytä. On todella suuri vaara että mikäli koulu siirretään Suolahteen väki vähenee ja vanhemmat vievät koululaiset Uuraisten puolelle uuteen tulevaan kouluun.
Ennemmin minäkin vaikka sitten Uuraisille ipanani kouluun vien kuin Suolahteen. Ja jos oikein sisuunnun niin pysynkin työttömänä ja opetan itse omat lapseni kotona. Eihän se ole kuin ilmoitusluontoinen asia.