ÄKS

Koko KSSHP:n alue siirtyy kiihtymisvaiheeseen – tartuntamäärien voimakas nousu kuormittaa perusterveydenhuoltoa

11.10.2021 14:52
Ota se rokote ja äkkiä! Kiitos.

Alueellisen tartuntautien torjunnan johtoryhmän (ns. Koronanyrkki) kokouksessa todettiin KSSHP:n alueen siirtyvän epidemiologiselta tilannekuvaltaan kiihtymisvaiheeseen.

 

Muutoksen perusteena toimii voimakkaassa nousussa olevat tartuntaluvut sekä perusterveydenhuollon kuormittuminen äärirajoilleen. Sairaalakuormitus on pysynyt toistaiseksi maltillisena, mutta jäljityksen ja karanteenien parissa työskentelevä perusterveydenhuolto on joutunut venymään maksimiinsa.

Rokotukset ratkaisuna vakavaan tilanteeseen

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueen tartunnat ovat pitkälti lähtöisin joukkoaltistumisista muun muassa juhlista, kokoontumisista sekä harrastetoiminnasta. Positiivisten näytteiden osuus on koko sairaanhoitopiirin alueen tasolla jopa ennätyksellisen korkea 10 %. Tartuntojen taustalla näyttää yhä olevan puutteellinen rokotussuoja, eli tautiin sairastuneista yhä valtaosa on joko täysin rokottamattomia tai heiltä on puuttunut rokotteen tehosteannos. Nyrkin kokouksessa keskusteltiin alueen rokotuskattavuuden parantamismahdollisuuksista. Alueen kunnat työskentelevät aktiivisesti tuodakseen rokotukset mahdollisimman helposti asukkaidensa saataville ja suunnitteilla onkin jatkaa sekä ajanvarauksetonta rokotustoimintaa että lisätä rokotuspisteitä muun muassa kauppakeskuksiin. Jos rokotteen ottaminen ei ole mahdollista esimerkiksi terveydentilan kannalta, on muu suojautuminen (turvavälien pitäminen, maskin käyttäminen sekä käsihygieniasta huolehtiminen) todella tärkeää.

Työpaikkojen turvatoimista tulee pitää kiinni lähityöhön siirryttäessä

Nyrkki kiinnitti huomiota myös käyttäytymiseen työpaikoilla. Monet työpaikat ovat siirtyneet syksyllä etätyöstä lähityöhön ja tämä voi osaltaan lisätä tartuntojen määrää. Myös työpaikalla tulee huolehtia riittävästä suojautumisesta ja etätyötä kannattaa harkita yhä sen ollessa mahdollista tartuntatilanteen ollessa näin jyrkässä kasvussa.

Terveydenhuollon kuormitukseen etsitään ratkaisuja

Nyrkki keskusteli kokouksessa myös keinoista helpottaa perusterveydenhuollon jäljityksestä sekä karanteenimääräyksistä aiheutunutta kuormitusta. Jäljitys- ja karanteenitoiminnassa priorisoidaan toimintaa mahdollisuuksien mukaan. Tämänhetkisen epidemiatilanteen valossa todennäköiseltä näyttää se, että kaikki rokottamattomat tulevat sairastumaan viruksen aiheuttamaan tautiin jossakin vaiheessa ja siksi jäljitys- ja karanteenitoiminnan tarpeellisuudesta tulee keskustella. Nyrkki jää odottamaan asiaan THL:n ja muiden valtion tason toimijoiden linjauksia.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy