Äänekosken kaupungin palveluksessa oleva työntekijä hakee kaupungilta korvausta työaikana sattuneesta kolarivauriosta. Tekninen lautakunta ehdottaa hakemuksen hylkäämistä 7. elokuuta kokouksessaan.
Työntekijä käyttää omaa autoaan työtehtävien hoitamiseen ja hänelle maksetaan siitä verohallinnon verovapaaksi myöntämää korvausta.
Auto kolhiintui hakijan mukaan perävaunun osuttua auton takapuskuriin ja lokasuojaan. Kolarivahinko korotti työntekijän vakuutusmaksuja 430 eurolla. Lisäksi hakija vaatii kaupungilta vahinkoyhtiölle maksamaansa 150 euron omavastuuta. Yhteensä korvausvaatimus on siis 580 euroa. Auton vahingon suuruus on yhteensä ollu 2 492,17 euroa.
Rakennuttajapäällikkö ehdottaa teknisen lautakunta hylkäävän hakemuksen perustellen kolaria hakijan yksin aiheuttaman vahinkona eikä kaupunki näin ollen olisi korvausvelvollinen hakijan esittämiin kuluihin. Asia käsitellään teknisen lautakunnan kokouksessa 7. elokuuta.
Lue lisää täältä.
Jos auton omistaja olisi kaupunki. Kuka silloin korvaisi ? Naapuriko ? Muutenkin nämä omalla siviiliautolla ajot toisen työantajan palveluksessa on hiukkasen kyseenalaista. Jos autoon tulee vika ja töitä pitäisi tehdä ja liikkuminen mahdotonta työtehtävien hoitamiseksi, mitä tehdä ? Kuka korvaa huollot ?
Jos lumenauraaja kolhii vehkeitään ja omasta syystä, niin ei kai raukka joudu niitä korvaamaan ? Tai tottakai joutuu jos jokainen auraaja ajelee omilla traktoreillaan. Täähän on vähän kuin : ARTISTI MAKSAA
Nimim. nykikselle vähän tarkennusta:
– jos auton omistaja on kaupunki, silloin työntekijä ei saisi kilometrikorvauksia – kaupunki auton omistajana kärsii tässä tapauksessa – kaupunki maksaa vakuutuksetkin
– kun auton omistaja käyttää omaa autoaan työajoihin, hän saa kilometrkorvauksen, mikä kattaa reilusti (pikkuauto, ei liian kallis) kaikki auton käyttöön liittyvät keskimääräiset käyttö- ja pääomakustannukset, joihin lukeutuu mm. vakuutus-, vero-, polttoaine- huolto- ja korjauskustannukset – kolariin liittyvät lisäkustannukset tulevat auton omistajalle – asiaan ei vaikuta, sattuuko kolari työajossa (mistä kilometrikorvaus työnantajalta) vai vapaa-aikana
Vai että reilusti 😀
Kyllähän se on sellanen homma, että jos kaupunki ei maksa kolhuja, kun työntekijä käyttää omaa autoaan kaupungin töissä, niin auto parkkiin ja kaupunki hommaamaan työhön auton. Tai muuten saisi kaupunki korvata kolhut. Ihmeellistä lakikikkailua. Miksi se yksittäinen työntekijä on aina heikoilla? Ihme touhua.
Onko se nykyään 43senttiä kilsalta? Eli satasella yli 40e. Kyllä vähänkään reilummin kilsoja jos tulee, niin tuo kattaa bensat, huollot ja vakuutukset. Ja sitä omaa autoa voi käyttää vapaalla miten lystää, kun taas firman autoa ei – kyllä siitä jotain saa jäädä itselleenkin.
Mä ajoin km-korvauksilla käytännössä yhden auton omaksi, työpaikan vaihdon aikaan oli osamaksueriä jäljellä vain muutamia. Työnantajalle hyvä systeemi, kevyempi kuin leasing saati omistaminen, työntekijälle samoin. Mutta pitää ymmärtää pelisäännöt – jos kolhit omaa autoasi, ja saat korvausta sen käytöstä ja kulumisesta, niin sä maksat. Sopii mun oikeustajuun.
voi pyhä sylvi, mitenkähän ihmiset oikein laskevat km-korvaukset? että kattaa muka polttoaineen lisäksi, huolto, vakuutus ym. kustannukset? ei ole oikein ojalan-laskuoppi nyt jäänyt korvien väliin. jos työehtosopimuksessa ei lue, että autoa velvoitetaan työssä ja ihminen ajaa silti suullisen sopimuksen turvin työnantajansa työmatkoja – ei voi olla niin, että kolarin sattuessa työntekijä on vastuuvelvollinen. peseekö vaan kätensä sopimusvaiheessa ja työntekijä tietämättään, sinisilmäisesti, suostuu oman auton käyttöön. kunnes sitten sattuu jokin vahinko. tämähän on suoranaista kusetusta.
kysyin samasta asiasta työnantajaltani ja sain hirveät ryöpyt niskaani. voi kuulemma hakea työtä sitten jostain muualta. tämähän se on jotain.
lisäksi se, että kuskaa toista työntekijää omalla autollaan ja tapahtuu jotain. kuka vastaa? toki jokainen on vakuutettu työmatkallaan, mutta onko myös tässä tapauksessa juridisesti oikein jos työehtosopimuksessa ei lue, että on autovelvoite? onko niin, että loppupeleissä kysytäänkin, että miksi nousit työkaverin autoon?