Jyväskylän ammattikorkeakoulun hyvinvointiyksikkö on yhteistyössä Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kanssa kouluttanut 28 fysioterapeuttia suoravastaanottotoimintaan Keski-Suomen alueelle. Koulutetuista kolme on jo töissä Äänekoskella: kaksi terveysasemalla, yksi työterveyden puolella.
Torstaina päättyvän koulutuksen eväillä fysioterapeutit voivat helpottaa lääkäripulaa, kun tuki- ja liikuntaelinoireinen asiakas voidaan jo ajanvarausvaiheessa ohjata suoraan fysioterapeutille ilman lääkärikäyntiä. Äänekoskella työskentelevien tehtäviin kuuluu suoravastaanoton lisäksi myös normaalia fysioterapiatyötä.
Noin 20–30 prosenttia lääkäreiden vastaanottokäyntien potilaista on tuki- ja liikuntaelinoireisia. Näistä noin puolet voitaisiin hoitaa fysioterapeutin vastaanotolla. Suoravastaanottokoulutuksen mahdollistama toimintamallin muutos on merkittävä kehitysaskel terveyskeskuksen vastaanottotoiminnassa. Aiempaan fysioterapiavastaanottotoimintaan verrattuna koulutuksen käyneillä fysioterapeuteilla on laajempien Tules-potilaan tutkimis- ja ohjausvalmiuksien lisäksi osaamista ravitsemusohjaukseen ja lääkehoidon ohjaukseen, mahdollisuus määrätä yleisimpiä laboratoriotutkimuksia ja paikallisen sopimuksen perusteella kirjoittaa tarvittaessa 1–5 vuorokauden sairauslomia.
– Koulutus on ollut upea mahdollisuus kehittyä fysioterapeuttina. Olen saanut lisävalmiuksia tuki- ja liikuntaelinsairauksien tutkimiseen ja hoitoon ja asiakkaan kohtaamiseen. Juuri tähän suuntaan perusterveydenhuollon vastaanottotoimintaa tuleekin kehittää. Asiakas saa aktivoivat toimintamallit heti käyttöön. Fysioterapeutilla on aikaa asiakkaalle jopa tunti, jolloin kohtaaminen on toista kuin kymmenen minuutin vastaanotolla, osastonhoitaja Päivi Hiironen Perusturvaliikelaitos Saarikasta kertoo.
Uusi toimintamalli vapauttaa lääkäriresursseja muuhun toimintaan ja vähentää erikoissairaanhoidon lähetteiden ja tarpeettomien, ei Käypä hoito -suositusten mukaisten, tutkimusten määrää. Ennen kaikkea se nopeuttaa hoidon saatavuutta ja edistää kuntoutumisen käynnistymistä.
Koulutukseen osallistuneet ovat Äänekosken lisäksi töissä Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymässä, Keski-Suomen seututerveyskeskuksessa, Jyväskylän kaupungilla, Wiitaunionilla, Jyväskylän kaupungin työterveysliikelaitoksella ja Perusturvaliikelaitos Saarikassa. Osa koulutetuista on jo tehnyt rajallisesti suoravastaanottotyötä. Osassa toimipaikkoja suoravastaanottotyötä käynnistetään ensi syksynä tai vuodenvaihteessa.