ÄKS

Konginkankaalla on ovi auki taiteelle

20.02.2024 06:18
Yhteisötaiteilija Elina Laitisen tavoitteena on tuoda taiteen tekeminen ja kokeminen osaksi palvelukeskuksen arke

Äänekosken kaupungilla on käynnissä Ovi auki taiteelle -hanke, jossa yhteisötaiteilija järjestää Konginkankaan palvelukeskuksen asukkaille säännöllistä taidetoimintaa. Lisäksi Konginkankaan asukkaat pääsevät mukaan kaikille avoimeen ja maksuttomaan taideryhmään, jonka näyttely avataan ensi kesänä.

 

Äänekosken kaupunki on saanut Ovi auki taiteelle -hankkeelle Taiteen edistämiskeskus Taiken 26 000 euron rahoituksen harvaan asutun maaseudun kulttuuritoimintaan. Hanke on Äänekosken kaupungin kulttuuritoimen koordinoima ja sitä toteutetaan Keski-Suomen hyvinvointialueen yksikössä Konginkankaan palvelukeskuksessa. Yhteistyö on sujunut hyvin ja hanketoiminta on otettu talossa ilolla vastaan.

Yhteisötaiteilija Elina Laitisen tavoitteena on tuoda taiteen tekeminen ja kokeminen osaksi palvelukeskuksen arkea. Kevään teemana on ajatus vaalimisesta: siitä, mitä asioita pitäisi vaalia ja välittää tuleville sukupolville, ja sen pohjalta asukkaiden kanssa tehdään taidetta. Laitinen näkee, että jokainen voi ja osaa tehdä taidetta. Tavoitteena on, että kaikki palvelukeskuksen asukkaat voisivat osallistua tekemiseen. Laitinen korostaa yhteisötaitelijana läsnäoloa ja vuorovaikutusta osallistujien kanssa.

– Palvelukeskuksessa on monen kuntoisia asukkaita, ja vaikka sormet eivät enää taipuisi kuten ennen, kannustan silti kokeilemaan maalaamista. Maalaaminen sopii monelle ilmaisun välineeksi, Laitinen sanoo.

Taidetoiminta voi tuoda tärkeää piristystä ikäihmisten arkeen.

– Asukkaista näkee, miten toiminta voi piristää. Tärkeimmäksi nousee yhdessäolo ja kohtaaminen. Minulla on aikaa keskustella ja kuunnella, ja samalla voi syntyä taidetta. On tärkeää, että asukkaat tulevat kohdatuksi muutenkin kuin hoitotilanteen kautta ja minä voin sen heille tarjota, Laitinen kertoo.

– Olen tekemässä asukkaiden kanssa taidetta tasavertaisena ihmisenä, en opettajana. Muistisairaan kanssa ei ole väliä muulla kuin tällä hetkellä, ja se on arvokasta.

Kuvataiteilijana Laitinen joutuu työssään pohtimaan taiteen merkitystä; sitä, mikä on taidetta ja mikä askartelua, mutta kaikessa yhteisötaidetoiminnassa mennään asukkaiden ehdoilla.

– Haastavaa on se, miten kaikki asukkaat saadaan osallistumaan, sillä jokainen on yksilö ja muistisairaus ilmenee monin tavoin.

Tule mukaan taiteilemaan!

Konginkankaan asukkaiden yhteisötaidepajassa suunnitellaan ja toteutetaan Konginkankaalle sijoittuva kesänäyttely. Mukaan ideoimaan ja taiteilemaan ovat tervetulleita kaikki kiinnostuneet!

Ryhmän ensimmäinen tapaaminen on tällä viikolla torstaina 22.2.2024 klo 16-18 Konginkankaan palvelukeskukselle, ja sen jälkeen taideryhmä kokoontuu joka toinen viikko yhdessä sovitun aikataulun mukaan. Taideryhmän näyttelyn teemaa, tekniikkaa tai toteutusta ei ole etukäteen rajattu ja kaikki on mahdollista.

Elina Laitinen toivoo mukaan taidetyöpajaan yhteistyöhön myös Konginkankaan koulun ja päiväkodin väkeä.

Lisäksi hankkeen puitteissa järjestetään Konginkankaalla kesäkuun lopulla Kukkia vanhuksille -kulttuuritapahtuma, johon pääsymaksuna toimii luonnonkukkakimppu.

– Palvelukeskuksessa on monen kuntoisia asukkaita, ja vaikka sormet eivät enää taipuisi kuten ennen, kannustan silti kokeilemaan maalaamista. Maalaaminen sopii monelle ilmaisun välineeksi, Laitinen sanoo.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy