Lauantaina juhlitaan Suomen neljänneksitoista vanhimman koulun 150-vuotissynttäreitä Konginkankaalla.
Suomeen annettiin kansakouluasetus vuonna 1866. Vain vuosi tästä Konginkankaan ja koko Keski-Suomen ensimmäinen kansakoulu aloitti toimintansa.
Kirkko oli saatu rakennettua pari vuotta aiemmin ja niinpä alettiin etsiä opettajaa, joka myös saarnaisi sunnuntaisin. Maaliskuussa, vuonna 1867 kokoontuivat konginkankaalaiset kirkkoonsa anomaan oman koulupiirin perustamista.
Piirissä oli 32 taloa joissa asui peräti 200 kouluikäistä lasta.
LAUANTAINA 2. syyskuuta tulee kuluneeksi 150 vuotta, kun Konginkankaalla vietettiin ensimmäisen koulun avajaisia. Tilaisuuden jälkeen nelivuotiseen kouluun kirjattiin 72 oppilasta. Frans Viktor Finnberg valittiin ensimmäiseksi opettajaksi.
Koulutalon rakentaminen tuli ajankohtaiseksi ja Koivula rakennettiin ensimmäiseksi koulutaloksi.
Pitkien pohdintojen ja monien vaiheiden jälkeen päätettiin rakentaa uusi, viisi syltä pitkä ja neljä syltä leveä koulurakennus. Koulu valmistui Kömin pellolle, Jokelan kartanon ja vanhan maantien väliselle palstalle vuonna 1890, eli nykyiseen Vapariin.
Vuonna 1900 esitettiin, että Kalaniemeen ja Liimattalaan rakennettaisiin omat koulut. Pitkän odotuksen päätteeksi hankkeet toteutuivat: Kalaniemessä aloitettiin koulunkäynti vuonna 1912 ja pulpetit suljettiin vuonna 2006. Liimattalassa opintielle pääsi vuonna 1918, ja koulu loppui vuonna 1971. Konginkankaalla käytiin koulua myös Laajarannassa (1940–1967), Riihilahdessa (1949–1962) ja Räihässä (1923–1976).
150 VUOTTA vanhassa koulussa on 87 oppilasta. Rehtori Heikki Sarja tutkii vanhaa lehtileikettä uuden keskuskoulun vihkiäisistä. Uutiseen on kirjoitettu otsikko: ”Esimerkin näyttäjä Konginkangas yhä kärkisijoilla kouluasioissa”.
– Koulumme historiallinen elämä on kuin Kauniit ja rohkeat tv-sarjasta, paitsi kymmenen kertaa jännittävämpi, Sarja tuumaa.
Koulun juhlavuosi näkyy lauantaina, kun koulussa sonnustaudutaan vanhojen vuosikymmenten tyyliin, harjoitellaan koukeroista käsialaa, tunnistetaan vanhoja esineitä, jumpataan kehärummun tahtiin avorivistössä. Mutta ensin lauletaan vanhat tutut koululaulut: Totuuden henki ja Koska meitä käsketään.
– Lauantaina 2. syyskuuta juhlistamme koulua työn merkeissä. Olemme laittaneet esille vanhan ajan kouluesineistöä ja eri pisteillä voi käydä aistimassa oppilaidemme avustuksella entisajan koulutunnelmaa, Sarja kertoo.
SYKSYLLÄ 2017 Konginkankaan koulussa on tavoitteena oppia ilon kautta.
– Uusi opetussuunnitelma työllistää erittäin hyvin, ja olen tästä hyvin innoissani. Opsin tavoitteena on antaa iloa ja kannustusta oppilaille sekä meille opettajille välineitä ja neuvoja erilaisiin työskentelytapoihin.
Sarja pohtii mitä eroa tai yhtäläisyyksiä on syksyllä koulutiensä aloittaneilla epuilla ja 150 vuotta sitten kouluun päässeillä oppilailla.
– Suurin ero on liittyy ehkä motivaatioon. 150 vuotta sitten oppilaat halusivat näyttää kotiväelle, että he menestyvät koulussa. Nykyään alkuinnostuksen mentyä näytöt vähenevät. Tänä päivänä koulu joutuu kilpailemaan somen ja median kanssa, Sarja pohtii.
Konginkankaalla työskentelyilmapiiri niin oppilailla kuin henkilöstöllä on erittäin hyvä. Huolta aiheuttaa masentava oppilasennuste.
– Ennusteen mukaan, lukuvuonna 2023–2024 meillä on oppilaita enää 62. Meillä on puitteet kunnossa ja hyvä henkilöstö ja välineet opettaa. Koko Konginkankaan kylä tarvitsee lisää elämää ja palveluita siinä missä koulumme tarvitsee oppilaita. Tervetuloa asumaan Konginkankaalle! Sarja yllyttää.
EDIT: Artikkelissa oli Kalaniemen koulun lakkauttamisvuosi väärin. Oikea vuosi on 2006 ja se on korjattu artikkeliin.
Kannattaa varmaan toimittajan korjata tuo Kalaniemen koulun lakkautusvuosi. On ollut vielä 2000-luvulla toiminnassa!