Moni konginkankaalainen lähti työn perässä naapurimaahan koska lähiseudulta ei töitä löytynyt. Tukholman Hågerstenissä asuva Jari Hult on yksi heistä.
Seikkailuintoinen 18-vuotias nuorukainen ilmoitti kotona lähtevänsä töihin Ruotsiin, vaikka siinä vaiheessa töitä ei vielä ollut tiedossa. Mutta töitä oli, kun perille pääsi. Erilaisia töitä Jari Hult on tehnytkin: Suomessa huoltoasemalla ja metsän harvennuksessa, Ruotsissa tehdastyössä, rakennustyömaalla, urheiluopettajana, kuorma-autokuskina, asfalttityöntekijänä ja peltiseppänä. Omia yrityksiäkin on ollut. Hankaluuksia tuotti alkuun ruotsin kieli. Kommunikointi tapahtui pääasiassa englanniksi, vaikka jotenkin ruotsia osasikin.
– Mutta sitten se otti se ruotsi. Oli pakko alkaa puhumaan, Jari sanoo.
Mieleenpainuvin työ on ollut Pyhän Gertrudin kirkon katto. Kirkkorakennus sijaitsee Tukholman vanhassa kaupungissa ja kuuluu Ruotsin kirkon saksalaiselle Pyhän Gertrudin seurakunnalle. Kirkon torni kohoaa noin sadan metrin korkeuteen. Joka ikinen päivä oli noustava 256 rappua. Työkalut ja tarvikkeet kuljetettiin seinustalle rakennetulla riippuhissiköllä.
– Kerran toinen moottoreista meni rikki, hissi kallistui ja kaikki työkalut tippuivat. Hissistä pääsi pois vasta, kun nosturi tuli hakemaan. Työmaalla on sattunut myös muita haastavia tilanteita. Kattotöissä vuonna 1986 ollessani olin pudota katolta, mutta sain vesikourusta kiinni, Jari kertoo.
Vesikouru irtosi ja mies putosi yhdeksästä metristä asfalttiin. Hän yritti tulla maahan jalat edellä, mutta se epäonnistui ja hän tippui osittain pää edellä maahan.
– Hyvä tuuri oli mukana, mutta olin hyvin kipeä sen jälkeen, Jari kertoo.
Mieltymys peltitöihin iskostui jo Konginkankaalla. Vanhustentalolla asui kyläseppänä ollut mies, joka naputteli kuparia. Sitä seuraten heräsi kiinnostus kuparin käsittelyyn.
– Kuulin jostain kommenttina, että peltityöt ja kankaan ompelu ovat aivan samanlaista työtä. Pitää vain osata mitata ja piirtää kaava. Erona vain, että kuparista saumat tulevat ulkopuolelle, kankaassa sisäpuolelle, Jari kuvailee
Vapaa-ajalla Jari on harrastanut muun muassa jääkiekkoa ja jalkapalloa. Suomi-seurassa myös mukana olleena on voitettu mestaruus lentopallossa. Nykyisin seuran jäsenet ovat vähentyneet, joten joukkuetta on hankala saada kasaan.
– Käyn tervehtimässä kavereita ja pelaamassa korttia Suomi-seuralaisten kanssa. Myös kalastus on ollut on tärkeä harrastus. On pilkitty ja virvelöity.
Ehkä hieman suuremmasta kiinnostuksesta kalastusta kohtaan kertoo se, että hän on rakentanut oman veneen vuosien 2001-2006 aikana. Jari kalastaa merellä Del Fin -nimisellä, 6,6 metrisellä veneellään.
Suomesta Jari sanoo ikävöivänsä kavereita ja Konginkangasta.
– Ajatuksena on, että eläkkeelle päästyä, aikaa vietetään enemmän Suomessa ja etenkin Konginkankaalla.
Miia Vasama
Juuret Keski-Suomessa 2020 tapahtuma Konginkankaalla 26.-28.6.2020