ÄKS

Konginkankaan ja Sumiaisten ennakkoäänestyspaikat liipasimella

12.11.2020 17:55

Kaupunginhallitus päättää maanantaina ensi kevään kuntavaalien ennakkoäänestyspaikat. Esityksen mukaan Konginkankaalta ja Sumiaisista ei löydy ennakkoäänestyspaikkaa. 

 

Ennakkoon voi äänestää missä vain ennakkoäänestyspaikka löytyy, vaikka kuntarajojen tai maakunnan ulkopuolella. Kaupunginhallituksen esityslistalla ennakkoäänestyspaikoiksi esitetään Äänekosken kaupungintaloa ja Suolahdessa Suopunkia. 

Vuoden 2021 kuntavaaleissa vaalitoimitsijoiden saatavuuden ennakoidaan osoittautuvan ennennäkemättömän vaikeaksi. Keskeinen syy tähän on meneillään oleva koronavirusepidemia. Aiempina vuosina Äänekosken lukion oppilaat ovat muodostaneet merkittävän osan vaalitoimitsijoiden rekrytointipohjasta. 

– Voidaan olettaa, että tällä kertaa huomattava osa muutoin tästä työstä kiinnostuneista lukiolaisista kieltäytyy tehtävästä. Syynä on huoli mahdollisen koronavirustartunnan tai virukselle altistumisen vaikutuksesta edellytyksiin osallistua myöhemmin keväällä pidettäviin korkeakoulujen valintakokeisiin. Ei olisi millään tavoin lukiolaisen edun mukaista, että jatko-opintoihin siirtyminen viivästyisi sen vuoksi, että vaalitoimitsijatyötä mahdollisesti seuraava sairaana tai karanteenissa oleminen estää valintakokeeseen valmistautumisen tai osallistumisen, hallintojohtaja Aleksi Heikkilä kertoo. 

Lisäksi kuntavaaleissa vaalitoimitsijatilanne on muita vaaleja huonompi, sillä monet muutoin vaalitoimitsijoiksi mahdolliset henkilöt ovat itse ehdokkaana kuntavaaleissa tai heidän läheisiään on ehdokkaana.

– Jos kaupunginhallitus katsoo, että ennakkoäänestyspaikka on säilytettävä myös Konginkankaalla ja/tai Sumiaisissa, kaupungissa toimivien poliittisten ryhmien ja järjestöjen tulisi järjestää vaalitoimitsijat näihin paikkoihin samaan tapaan kuin vaalipäivän vaalilautakuntiin. Myös kaupungintalon ja Suopungin ennakkoäänestyspaikkoihin tarvitaan vaalitoimitsijoita, kertoo esityslista. 

 

Ennakkoäänestys: 

7.-9.4.2021 kello 10-18

10.-11.4.2021 kello 10-14

12.-13.4.2021 kello 10-18

Vastaa

  1. Reetta Korjonen sanoo:

    Avoin kysymys kaupunginhallitukselle

    Uskotteko te tosiaan ihan kaikki perustelut päätöksille, mitä teille esitellään? Tämä äänestyspaikka ja sen puuttuminen noista taajamista Konginkangas ja Sumiainen on jo niin suuri loukkaus niitä vanhoja ihmisiä kohtaan, ketkä täällä elävät, että sitä ai enää sulata. Korona ei ole oikea syy, kun Heikkilä jo edellisissä vaaleissa yritti toteuttaa samaa ja koronasta ei ollut tietoakaan.

    Demokratian leikkausta ajatellaan tällä toimenpiteellä ja se on kuitenkin kaupunginhallituksen vastuulla, että sitä toteutetaan tasapuolisesti koko kunnan alueella. Onneksi näitä ei päätä viranhaltijat.
    Säästöjen nimissä tätä ei voi puolustaa. Kulut maksaa aina joku toinen ja tässä tapauksessa se on äänestäjä.

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

 

TOIMITUStoimitus@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945
Riina Nygrén
toimittaja 050 337 0028

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

 

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
Max Steffansson – ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy