Konginkankaan linja-autoturmasta tuli tänä vuonna kuluneeksi 21 vuotta. Se oli Suomen historian vakavin tieliikenneonnettomuus. Onnettomuudessa kuoli 23 henkilöä ja 14 loukkaantui. Suurin osa uhreista oli nuoria, jotka olivat kotoisin ympäri Suomea. Muistomerkki paljastettiin Konginkankaalla.
Vt4 varrella Konginkankaan kohdalla turmasta on muistuttanut iso valkoinen puuristi, jonka yksityishenkilö on siihen laittanut. Väyläviraston Vt4 Äänekoski-Viitasaari ohituskaistat-hankkeen rakennustöiden yhteydessä Väylävirasto ilmoitti kyläläisille, että muutostöiden takia muistomerkki joudutaan siirtämään pois. Nyt 21 vuoden jälkeen saatiin kauan kaivattu virallinen muistomerkki, jolla kunnioitetaan turman uhreja ja samalla tarjotaan paikka, jossa voi käydä hiljentymässä ja muistelemassa. Muistomerkki julkistettiin Konginkankaan seurakuntatalon puistoalueella liikenneministeri Lulu Ranteen ja kyläyhdistyksen puheenjohtaja Martti Isoviidan toimesta.
Tilaisuuteen osallistui myös Väyläviraston, ELY-keskuksen edustajia sekä Äänekosken kaupungin edustajat, kaupunginjohtaja Matti Tuononen, hallintojohtaja Aleksi Heikkilä ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kari Kiiksinen. Seurakunnan puolesta puheen piti kirkkoherra Elina Tourunen. Tilaisuuteen oli kutsuttu myös turman pelastustöihin ja hoitamiseen osallistuneita henkilöitä ja tahoja sekä turmassa menehtyneiden omaisia ja turma-autosta pelastuneita. Paikalle saapui turmassa menehtyneen nuoren naisen äiti ja sisar.
Tilaisuuden järjestivät Konginkankaan Kyläyhdistys ja Äänekosken seurakunta.
Muistomerkki on paikallisesta kalliosta Vt4 parannustöiden louhinnan yhteydessä irronnut lohkare, johon kiinnitetään muistolaatta. Lohkaretta ei ole erikseen suunniteltu tai käsitelty. Sen pintaan on asennettu laatta tektillä: Konginkankaan linja-autoturman uhrien muistolle 19.3.2004
Konginkankaan kyläyhidistyksen puheenjohtaja Martti Isoviita totesi, kuinka ympyrä on nyt sulkeutunut.
– Onnettomuus tapahtui tältä muistokiveltä vain pienen matkan päässä, ja nyt on omaisilla mahdollisuus käydä muistelemassa turmassa menehtyneitä läheisiään. Mietimme muistomerkin paikkaa: onko lähellä, missä onnettomuus tapahtui vai jossakin muualla. Paikaksi muodostui arvokkaasti Konginkankaan hautausmaan läheisyys, Isoviita kertoi.
Isoviita kiitti Väylävirastoa, joka parhaillaan parantaa Nelostietä turvallisemmaksi liikkua.
– Kyläyhdistys sai perjantaina tiedon, ettei liikennettä ohjata Konginkankaan taajaman kautta. Tämä tieto on meille hyvin lohdullinen, Isoviita sanoi.

Liikenneministeri Lulu Ranne.
Liikenneministeri Lulu Ranne muisteli, kuinka Suomi pysähtyi 21 vuotta sitten.
– Te omaiset koitti menetyksen joka ei pääty koskaan: jäljelle jäi suru. Tämä muistomerkin paljastustilaisuus on raskas omaisensa menettäneille ja turmassa loukkaantuneille. mutta muistuttaa meitä elämän ainutlaatuisuudesta, siitä lahjasta ja siitä, että elämän suojelemiseksi on tehtävä aina ja joka päivä kaikkensa. Onnettomuusturvakeskus teki 17 toimenpide-ehdotusta, joita me olemme yhteistyössä toteuttaneet.
Ranne kertoi, että liikenneturvallisuuden eteen on tehtävä lisää töitä. Hän myös kiitti pelastustoimea.
– Suomen liikenneturvallisuusvirastot ovat kehittyneet todella hyvään suuntaan, kun kymmenessä vuodessa kuolleiden määrä on saatu liikenteessä taittumaan. Linja-autoturmassa loukkaantuneita ja menehtyneitä ei unohdeta koskaan, ei ikinä. Tämä symbolinen muistomerkki varmistaa sen, Ranne sanoi.

Kirkkoherra Elina Tourunen ja kaupunginjohtaja Matti Tuononen laskivat muistomerkille yhteisen kukkalaitteen.
Kaupunginjohtaja Matti Tuononen muisti ja kunnioitti nuoria, jotka menehtyivät Suomen vakavimmassa liikenneonnettomuudessa.
– Tämä muistomerkki on osoitus surustamme, mutta myös yhteisön voimasta ja solidaarisuudesta. Tänään emme vain muista onnettomuudessa menehtyineitä, vaan vahvistamme myös yhteisön sidettä, joka on ollut tärkeä vaikean ajan keskellä. Konginkankaan kyläyhdistyksen ja Äänekosken seurakunnan sekä Väyläviraston työ muistomerkin eteen on osoitus omistautumisesta, kuinka tärkeää on kantaa huolta toisistamme. Olemme yhdessä kokeneet surun, ja yhdessä voimme myös löytää lohdun. Tämä muistomerkki on paikka, jossa voimme kokea toivoa ja yhteisöllisyyttä. Muistomerkki ei ole vain symboli menetyksestä, vaan muistutus siitä, kuinka tärkeää on arvostaa elämää, läheisiä ja toisiamme, Tuononen lausui.
Kirkkoherra Elina Torunen muisteli olleensa onnettomuuden aikaan Tallinnan vanhassa kaupungissa.
– Kun Suomen konsulaatin lippu oli puolitangossa, se säikäytti. Myöhemmin saimme kuulla uutisen onnettomuudesta, suomalaisena ja äänekoskelaisena se järkytti, ja olisi tehnyt mieli lähteä heti kotiin katsomaan, että siellä on kaikki kunnossa. Kun onnettomuus koskettaa lähellä on vaikeaa olla kaukana ja tietämätön. Niin kova kuin pelastajien ja auttajien työ onkin, on se tärkeää, että voi tehdä sen minkä osaa ja pystyy. Sekin on tärkeää, että olemme nyt tässä, Tourunen sanoi ja muistutti, että kipeittenkin muistojen läpikäyminen tuo elämään syvyyttä ja ymmärrystä.

Jukka Puranen (keskellä) oli 24-vuotias vapaapalokuntalainen, kun onnettomuus tapahtui.
Paikalla olleet Konginkankaan VPK:n Esa Sällinen, Mika Hämäläinen ja Jukka Puranen seisoivat työvaatteissaan muistomerkin äärellä. Puranen oli mukana ensimmäisten joukossa turmapaikalla. Hän oli tuolloin 24-vuotias.
– Muistomerkin saaminen Konginkankaalle herättää hyviä tunteita. On hienoa, että se edes tässä vaiheessa saatiin aikaiseksi.
Puranen kertoo, kuinka onnettomuus ja siitä seuranneet pelastustehtävät pysyvät mielessä aina.
– Tapahtuma ei häviä koskaan. Ei ole kauan, kun luin onnettomuudesta kertoneet lehtileikkeet, ne ovat kaikki minulla tallessa. Onnettomuutta mietti alussa paljon, mutta siitä pääsi kuitenkin eteenpäin. Kun tulimme ensimmäisenä paikalle, huomasi heti, että huonosti kävi. Siinä hetkessä ei tehnyt muuta kuin pystyi, Jukka Puranen sanoi.

Kongnkankaan VPK:n Esa Sällinen, Jukka Puranen ja

Kirkkoherra Elina Tourunen puhuu, kuvassa myös kaupungin ja Väyläviraston edustajia.