ÄKS

Konginkankaan Renkien poljentoa jo neljännesvuosisata

02.09.2022 06:18
Konginkankaan Rengit ovat ilahduttaneet soitollaan monissa tilaisuuksissa. 

Viisi konginkankaalaista miestä, Valto Rautiainen, Erkki Rautiainen, Pauli Honkonen, Raimo Rautiainen ja Antero Pellinen, perustivat Konginkankaan Rengit vuonna 1997. 

 

Nimi Rengit tuli lauluporukalle aika hauskasta yhteensattumasta. Valto Rautiainen selaili ruotsalaista Expressen iltapäivälehteä ja lehden aukeamalla oli juttua eräästä tanssiyhtyeestä. Yhtyeen nimi kiinnitti Valton huomion, Drängarna (suomeksi rengit). Rengit kuulosti hyvältä, ei liian korkealle ampuva ja helposti lähestyttävä. Näin syntyi sopiva nimi lauluhommia aloittelevalle porukalle.

Tosipaikan eteen jouduttiin hyvin pian yhtyeen perustamisen jälkeen. Alla oli vain muutamat harjoitukset kun kutsu ensimmäiseen esiintymiseen tuli. Maataloustuottajien yhdistys vietti 80-vuotisjuhlia heinäkuussa vuonna 1997. Juhlapaikkana toimi Leila ja Veijo Mulin tila Mämmellä. Renkien ensi esiintymistä todisti tuona kesäpäivänä yli 700 henkilöä. Melkoinen avaus nuorelle yhtyeelle, jännitystä oli ilmassa. 

Ihan tarkkaa lukua ei Renkien esiintymisten määrästä ole tiedossa, mutta ainakin muutama sata keikkaa on heitetty pääasiassa Keski-Suomen alueella. Eniten Rengit ovat varmasti olleet näkyvillä ja kuuluvilla omalla kylällä. Miellyttävää, mukaansa tempaavaa ja iloista meininkiä on mukava seurata ja kuunnella. Rengit ovat viihdyttäneet yleisöä Konginkankaan kesäpäivillä lähes jokaisena vuonna ja ovat tuttu näky myös Konginkankaan palvelutalolla virkistämässä asukkaiden päiviä. Mieleen painuvin esiintyminen on Valton mielestä ollut Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla 2000-luvun alkupuolella ja onpahan Rengit nähty myös Helsingissä Linnanmäellä parikymmentä vuotta sitten.

Hyväntuulista porukkaa on helppo ja mukava pyytää jos minkälaiseen tapahtumaan ja juhlaan. Jokaiseen tilaisuuteen mietitään sopivat kappaleet, valikoimaa on laidasta laitaan. On kuitenkin yksi kappale joka esitetään aina, Maalaiselämää. Laulu on Valto Rautiaisen käsialaa ja kertoo niistä hetkistä kun hän on Konginkankaalle tullut ja minkälaisena hän tämän pienen kylän on nähnyt ja kokenut.

Enimmäkseen perinnemusiikkia soittava yhtye on ottanut nyttemmin esityksiin mukaan myös valssia ja jenkkaa. Komeiden lauluäänten lisäksi soittimina on elektroninen haitari ja kitara. Tänä päivänä Renkeihin kuuluu Martti Ilves, Antti Laiho, Kari Leppänen, Antti Sällinen, Hannu Sinikorpi, Pekka Oksanen, Jukka Nieminen sekä Valto Rautiainen. Tänä vuonna 25 vuotta täyttäneitä Konginkankaan Renkejä juhlittiin kylätalolla noin viisikymmenpäisen yleisön edessä. Pitkän matkan ovat Rengit jo yhdessä kulkeneet. Toivottavasti tästä perinteikkäästä musiikista pääsemme nauttimaan vielä monta vuotta eteenpäin.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy