Sienestys ja marjastus ovat parhaillaan trendiharrastuksia, joiden ohessa hyötyliikuntaa ja raikasta ulkoilmaa saa huomaamattaan, herkullisesta ja terveellisestä vatsantäytteestä puhumattakaan.
Vuosikymmeniä metsissä syksyt viihtynyt Äänekosken Marttojen varapuheenjohtaja Riitta Ollikainen-Oksanen rohkaisee aloittelijaakin sieniretkelle harjoittelemaan lajien tunnistusta.
– Kanttarellit, tatit ja suppilovahverot ovat hyviä ensimmäisiä kerättäviä. Ne on helppo tunnistaa ja niiden valmistamiseksi riittää sienen omassa liemessä pannulla kiehauttaminen, Ollikainen-Oksanen neuvoo.
Säilömiseen martta suosittelee kuivaamista tai pakastamista, jotta sienten ravintoarvot säilyvät mahdollisimman korkealla. Fiksuinta sienet on siistiä ja kerätä lokeroituun koriin, mutta eri lajikkeet voi myös lajitella erillisiin pusseihin.
Hyvä nyrkkisääntö on opetella tunnistamaan pari sienilajiketta per syksy.
Marjastukseen uutta potkua haaveilevan kannattaa suunnata mäntykankaille ja rämemättäile keräämään terveellisiä variksenmarjoja mehustettavaksi. Pihlajanmarjat puolestaan taipuvat hilloiksi tai hyytelöiksi.
Helppo mustatorvikeitto
Äänekosken Marttojen Riitta Ollikainen-Oksanen suosittelee valmistamaan trendiherkuksi nousseesta mustatorvisienestä kermaisen keiton.
Mustatorvia löytää tiheinä kasvustoina rehevistä kangasmetsistä ja lehtojen aukkopaikoista.
1. Huuhtele sienet ja kiehauta ne pannulla omassa liemessään.
2. Kiehauta kattilassa rasvaa ja vehnäjauhoja noin viiden minuutin ajan.
3. Lisää mustatorvet, vesi ja kerma. Mausta suolalla ja valkopippurilla.
Erilainen kanttarellilisäke
Sumialainen ruokakirjailija Ritva Lehmusoksa rohkaisee kokeilemaan jotain uutta, kun on tarpeeksi tullut nauttineeksi ihanista suomalaisista kantarelliruuista.
Tämä hieman itämainen pikkuruoka sopii alkupalaksi, leivänpäällyseksi tai pihvin kumppaniksi.
Kanttarelli eli keltavahvero viihtyy koivuvaltaisissa metsissä, yleensä polkujen varsilla tai karikkeisissa ja valoisissa kohdissa.
1. Kiehauta paistinpannussa pari kourallista kantarelleja, älä ruskista liikaa.
2. Lisää ruokalusikallinen voita, pyöräytä sielet voissa ja sekoittele joukkoon vielä kaksi teelusikallista soijakastiketta.
3. Tämän voi talvisaikaan valmistaa myös herkkusienistä.