ÄKS

Korit ja mahat täyteen, mars! – nappaa syksyiset reseptit

20.08.2015 14:53 (muokattu 29.08.2015 10:30)
Sienestys ja marjastus ovat parhaillaan trendiharrastuksia, joiden ohessa hyötyliikuntaa ja raikasta ulkoilmaa saa huomaamattaan, herkullisesta ja terveellisestä vatsantäytteestä puhumattakaan.

 

Vuosikymmeniä metsissä syksyt viihtynyt Äänekosken Marttojen varapuheenjohtaja Riitta Ollikainen-Oksanen rohkaisee aloittelijaakin sieniretkelle harjoittelemaan lajien tunnistusta.

– Kanttarellit, tatit ja suppilovahverot ovat hyviä ensimmäisiä kerättäviä. Ne on helppo tunnistaa ja niiden valmistamiseksi riittää sienen omassa liemessä pannulla kiehauttaminen, Ollikainen-Oksanen neuvoo.

Säilömiseen martta suosittelee kuivaamista tai pakastamista, jotta sienten ravintoarvot säilyvät mahdollisimman korkealla. Fiksuinta sienet on siistiä ja kerätä lokeroituun koriin, mutta eri lajikkeet voi myös lajitella erillisiin pusseihin.

Hyvä nyrkkisääntö on opetella tunnistamaan pari sienilajiketta per syksy.

Marjastukseen uutta potkua haaveilevan kannattaa suunnata mäntykankaille ja rämemättäile keräämään terveellisiä variksenmarjoja mehustettavaksi. Pihlajanmarjat puolestaan taipuvat hilloiksi tai hyytelöiksi.

 

Digital StillCamera

Helppo mustatorvikeitto

Äänekosken Marttojen Riitta Ollikainen-Oksanen suosittelee valmistamaan trendiherkuksi nousseesta mustatorvisienestä kermaisen keiton.

Mustatorvia löytää tiheinä kasvustoina rehevistä kangasmetsistä ja lehtojen aukkopaikoista.

1. Huuhtele sienet ja kiehauta ne pannulla omassa liemessään.

2. Kiehauta kattilassa rasvaa ja vehnäjauhoja noin viiden minuutin ajan.

3. Lisää mustatorvet, vesi ja kerma. Mausta suolalla ja valkopippurilla.

 

Erilainen kanttarellilisäke

Sumialainen ruokakirjailija Ritva Lehmusoksa rohkaisee kokeilemaan jotain uutta, kun on tarpeeksi tullut nauttineeksi ihanista suomalaisista kantarelliruuista.

Tämä hieman itämainen pikkuruoka sopii alkupalaksi, leivänpäällyseksi tai pihvin kumppaniksi.

Kanttarelli eli keltavahvero viihtyy koivuvaltaisissa metsissä, yleensä polkujen varsilla tai karikkeisissa ja valoisissa kohdissa.

1. Kiehauta paistinpannussa pari kourallista kantarelleja, älä ruskista liikaa.

2. Lisää ruokalusikallinen voita, pyöräytä sielet voissa ja sekoittele joukkoon vielä kaksi teelusikallista soijakastiketta.

3. Tämän voi talvisaikaan valmistaa myös herkkusienistä.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy