ÄKS

Koronanyrkin tiedote: Tartuntaluvut KSSHP:n alueella ovat vahvassa nousussa – Nyrkki suosittelee rokotuksen ottamista viimeistään nyt

05.10.2021 14:03

Alueellisen tartuntautien torjunnan johtoryhmän (ns. Koronanyrkki) kokouksessa todettiin KSSHP:n alueen jatkavan epidemiologisen tilannekuvan puolesta perustasolla, vaikkakin alueen tartuntamäärät ovat nousussa.

 

Tartunnat ovat saaneet alkunsa ystäväpiireistä, juhlista, ravintoloista ja tapahtumista sekä oppilaitoksista. Sairastuneet ovat olleet pitkälti rokottamattomia tai kerran rokotettuja, joten Nyrkki haluaakin painottaa rokotteen ottamisen merkitystä kaikille niille, joille se on mahdollista. Täyden rokotussarjan saaneista sairastuneita on vain vähän ja heistä suurimmalla osalla on jokin riskitekijä, joka vaikuttaa rokotteen tehokkuuteen.

Rokotusmahdollisuuksia on alueella vapaana runsaasti. Muun muassa Killerillä rokottautumaan pääsee ilman ajanvarausta. Lisäksi rokotteita pyritään tuomaan myös muualla KSSHP:n alueella helposti asukkaiden saataville. Sairaalakuormitus ei toistaiseksi ole Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueella nousussa.

Toimintatavat ja perusterveydenhuollon resurssien riittävyys jäljitystyössä puhuttavat

Kokouksessa keskusteltiin paljon toimintatavoista käsillä olevassa tilanteessa, jossa tartuntaluvut ovat rokottamattomien keskuudessa vahvassa nousussa, mutta rokotekattavuus väestössä muutoin on kiitettävällä tasolla. Jäljitystoiminta sekä karanteeniohjeistukset työllistävät perusterveydenhuoltoa välillä siitä saatuihin hyötyihin verrattuna kohtuuttoman paljon ja siksi Nyrkki näkeekin ajankohtaisena pohtia toimintatapoja, kuten jäljityksen kevennystä tarkemmin. Jatkossa jäljityksessä keskitytään suuren riskin altistuneiden, kuten perheenjäsenten kontaktoimiseen.  Pienemmän riskin altistuksiin kuten esim. oppilaitoksiin ei pääsääntöisesti määrätä jatkossa karanteeneja. Asiasta keskustellaan THL:n johdolla tarkemmin lokakuun aikana ja päätöksistä tiedotetaan myöhemmin.

Maskia kannattaa valtakunnallisen suosituksen purkamisesta huolimatta käyttää yhä monissa tilanteissa

Nyrkki suosittelee maskin käyttämisen jatkamista THL:n linjauksen mukaisesti yli 12-vuotiaille kaikissa julkisissa sisätiloissa, joissa on paljon ihmisiä ja esimerkiksi julkisissa liikennevälineissä. Maskia kannattaa käyttää myös ulkona, jos turvavälien pitäminen ei ole mahdollista. Sosiaali- ja terveydenhuollossa jatketaan maskin käyttämistä kaikissa lähikontakteissa toistaiseksi. Maski tarjoaa suojaa koronaviruksen lisäksi myös muita syksyllä leviäviä tauteja, kuten influenssaa ja flunssaa vastaan. Tarkemmat tiedot THL:n päivitetystä maskisuosituksesta voit lukea täältä.

 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy