ÄKS

Koronarokotenyrkin tiedote: KSSHP:n alueella neljännet koronarokotukset laajenevat elokuun aikana THL:n uuden suosituksen mukaisesti 

20.07.2022 15:01

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos (THL) antoi 18.7. uuden suosituksen, jonka mukaan kunnat voivat alueensa epidemiatilanteen vaatiessa laajentaa neljännet koronarokotukset portaittain tiettyihin väestöryhmiin jo heinäkuun aikana, mutta kuitenkin viimeistään elokuun alusta.

 

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueella pyritään aloittamaan laajennetut koronarokotukset 1.8. alkaen tai kuntien rokoteresurssien mukaan. Kunnat tiedottavat omilla sivuillaan rokotusten etenemisestä väestöryhmissä.

Neljännet koronarokotukset etenevät porrastetusti 1.8. alkaen parin viikon välein seuraavissa ryhmissä:

– yli 70-vuotiaat, jotka eivät kuulu lääketieteellisiin riskiryhmiin

– 18–69-vuotiaat lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat

– 60–69-vuotiaat, jotka eivät kuulu lääketieteellisiin riskiryhmiin

Alueellinen epidemiatilanne on Keski-Suomen alueella osastohoidon tarpeen valossa rauhallinen. THL:n laskemien koronarokottamisen vaikuttavuutta arvioivien NNV-lukujen mukaan näin rauhallisessa epidemiatilanteessa yhden sairaalahoitojakson ehkäiseminen vaatisi usean rokottajan kuukauden työpanoksen. Koronarokotenyrkki linjasi, että väestön terveyden kannalta on merkityksellisempää turvata muun muassa aiemmin määriteltyjen riskiryhmien rokottaminen sekä päivystys-, osasto- ja kesäajan vastaanottotoiminta. KSSHP:n alueella rokottamista jatketaan heinäkuussa THL:n aikaisemman suosituksen mukaisille riskiryhmille jo annettujen aikojen mukaisesti.

Neljännen tehosteannoksen voi antaa, kun kolmannesta annoksesta on kulunut vähintään kolme kuukautta. Koronataudin sairastanut ja kolme rokoteannosta saanut ei tarvitse neljättä rokoteannosta, sillä sairastettu tauti vastaa yhtä rokoteannosta. Tehosterokotteiden pääasiallinen tarkoitus on tehostaa suojaa vaikeaa taudinkuvaa vastaan. Tartuntoja vastaan rokotteiden hyöty on vaatimattomampi ja lyhytaikaisempi. Kesälomakauden päättyessä tautia on todennäköisesti enemmän liikkeellä. Kun tehosterokotukset ajoitetaan elokuulle, saadaan rokotuksista suurempi hyöty myös tartuntaa vastaan.

THL:n suositus: Kunnat voivat laajentaa neljänsiä koronarokotuksia tiettyihin väestöryhmiin jo heinäkuussa

 

 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy