ÄKS

Koronarokotukset etenevät Äänekoskella hyvää vauhtia

20.08.2021 13:47 (muokattu 20.08.2021 13:50)

Koronarokotusten eteneminen Äänekoskella on sujunut hyvin. Rokotettuja on Äänekoskella hieman vähemmän kuin muualla Keski-Suomessa. 

 

 

Ensirokotteen on saanut noin 12 200 kuntalaista ja kaksi rokoteannosta saaneita on noin 7 800. Aikoja ensirokotuksiin on hyvin tarjolla.

– Koronatapausten määrä kääntyi loppukesästä kasvuun koko Suomessa, joten koronarokotuksen ottamista suositellaan vahvasti, kertoo ylilääkäri Keijo Lukkarinen tiedotteessaan.

Ajanvaraus on avoinna kaikille vähintään 12 vuotta täyttäneille äänekoskelaisille.

Jos nuori ei ole terveydenhuollon ammattihenkilön arvion mukaan kykenevä päättämään rokotuksestaan itse, rokottamiseen kysytään suostumus huoltajilta. Jos nuorella on useampi kuin yksi huoltaja, suostumus tarvitaan kaikilta huoltajilta. Kirjallinen lupalomake löytyy THL:n sivulta tai alla olevasta linkistä:

https://thl.fi/…/THL…/4d672b80-27b0-a7af-62d8-4f05d2d65b8b…

Äänekoskella järjestetään kouluilla ja oppilaitoksissa koronarokotuspäivä 12 vuotta täyttäneille koululaisille ja opiskelijoille. Koulujen ja oppilaitosten rokotuspäiviin ei tarvitse varata aikaa etukäteen.

– Tarvittaessa huoltajien suostumukset on toimitettava koulun ohjeen mukaisesti ennen rokotuspäivää, Lukkarinen sanoo.

Koronan sairastaneet henkilöt voivat ottaa rokotteen 6 kuukauden kuluttua sairastamisesta. Raskaana oleva voi halutessaan ottaa koronarokotteen eikä hedelmällisyyshoitoja tarvitse siirtää koronarokotteen vuoksi. Myös koronarokotteen 7-14 vuorokauden varoaika muihin rokotteisiin on poistunut.

Asiakkaiden on itse varattava ensimmäinen rokotusaikansa sähköisesti tai soittamalla keskitettyyn ajanvaraukseen. Kaikki sähköisessä ajanvarauksessa olevat ajat on tarkoitettu ensirokotteiden saajille. Rokotuspaikka on Äänekosken terveyskeskus, Terveyskatu 8.

Rokotusaikoja luodaan järjestelmään sitä mukaa, kun saadaan varmistus rokotteiden toimituksesta. Soittamisen sijasta vapaita aikoja kannattaa seurata sähköisestä ajanvarauksesta, jonne peruutusten ja rokotteiden saatavuuden paranemisen myötä saattaa aikoja vapautua lähipäivillekin. Huom! Sähköinen ajanvaraus päivitetään uuteen versioon viikolla 34. Päivityksen vuoksi ajanvarauksen sähköinen palvelu on poissa käytöstä ti 24.8.2021 klo 10-11.30 välisenä aikana. Päivitetyn ajanvarauksen ohje laitetaan näkyviin k.o. päivänä julkaistavaan rokotetiedotteeseen. Alla linkki sähköiseen asiointiin ja omahoitoon:

https://www.aanekoski.fi/…/sahkoinen-asiointi-ja-omahoito

Työelämässä olevien kannattaa kysyä rokotusvaihtoehdoista myös omalta työnantajaltaan, sillä osa työnantajista on tehnyt sopimuksen koronarokotusten toteuttamisesta työterveyshuoltonsa kanssa.

Tehosterokotukseen ajan (2.rokotus) asiakas saa ensimmäisen rokotuksen yhteydessä. Rokotteiden suositeltu annosväli on edelleen 12 viikkoa, mutta rokotteiden riittävyydestä riippuen rokotusväliä voidaan lyhentää minimissään kahdeksaan viikkoon.

– Äänekoskelle saatavien rokotteiden määrät vaihtelevat elokuussa, eikä tällä hetkellä pystytä takaamaan, että kaikkien kuntalaisten rokotusväliä voidaan lyhentää, Lukkarinen laskee.

Mikäli varattu tehosterokotusaika on tarve vaihtaa, sen voi tehdä ainoastaan soittamalla terveyskeskukseen – älä siis itse varaa korvaavaa aikaa sähköisesti!

EU:n koronatodistukset ovat nyt saatavilla Omakannassa.

Todistuksen koronarokotuksista, testituloksesta ja sairastetusta koronataudista saa kanta.fi –sivulta. Kirjautuminen vaatii verkkopankkitunnusten tai mobiilivarmenteen käyttöä.

– Rokotusten etenemisen varmistamiseksi joudumme antamaan pitkäaikaissairauksien kontrolliajat tavallista pidemmälle. Tarvittaessa sairauden oireiden vaikeutuessa, ota yhteyttä terveyskeskukseen kontrolliajan nopeuttamiseksi. Akuutissa tilanteessa hakeudu päiväpolille tai päivystykseen. Rokotustiedotteita julkaistaan www-sivuilla vähintään kerran viikossa, Keijo Lukkarinen sanoo.

 

 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy