Koronavilkun käyttäjät ovat syöttäneet sovellukseen tähän mennessä 41 avauskoodia.
Terveydenhuollon ammattilainen antaa avauskoodin henkilölle, jolla on todettu koronavirustartunta. Tämän jälkeen sovellus lähettää tiedon niille, jotka ovat voineet altistua tartunnalle. Koronavilkku on ladattu tähän mennessä lähes 1,8 miljoonaa kertaa, ja se on käytössä yli 500 eri puhelinmallissa. Sovellus nopeuttaa virukselle altistuneiden tavoittamista ja tartuntaketjujen katkaisemista.
Koronavilkun käyttäjä saa ilmoituksen mahdollisesta altistumisestaan tilanteessa, jossa hän on oleskellut noin 2 metrin etäisyydellä sairastuneesta noin 15 minuutin ajan. Etäisyydet ja aikamäärät kuitenkin vaihtelevat. Esimerkiksi kauempana ollessa altistumisaika kasvaa. Myös sairastuneen tartuttavuus on huomioitu.
– Tämänhetkisen tiedon mukaan koronaan sairastunut on tartuttavimmillaan oireisen taudin alussa. Tämä on huomioitu sovelluksessa niin, että terveydenhuollon ammattilainen tallentaa tiedon oireiden ilmaantumispäivästä avauskoodin yhteyteen, kertoo THL:n tiedonhallintajohtaja Aleksi Yrttiaho.
– Siitä emme saa tietoa, kuinka monelle sovellus näyttää altistusilmoituksen. Tieto kohtaamisista on vain käyttäjän puhelimessa, hän jatkaa.
Terveydenhuollossa on tällä hetkellä reilut 700 nimettyä ammattilaista, jotka voivat antaa avauskoodeja. Lukumäärä kasvaa, kun SoteDigi ehtii heitä kouluttaa ja kun alueet nimeävät ammattilaisia tehtävään.
– Altistuneita jäljittävät ja avauskoodeja antavat ovat usein samoja henkilöitä. Varsinaista lukumäärätavoitetta koodin antajista ei ole, mutta heitä täytyy olla joka puolella maata.
Mitä pitää tehdä, jos saat altistumisilmoituksen
Koronavilkun avulla ihmiset voivat itse osallistua viruksen leviämisen estämiseen ja suojella omaa ja läheistensä terveyttä.
Jos saat sovelluksesta altistumisilmoituksen puhelimeesi, noudata näitä ohjeita huolellisesti seuraavien kahden viikon ajan:
- Tarkkaile vointiasi
- Jos saat yhdenkin koronavirustautiin sopivan oireen, ota mahdollisimman nopeasti yhteyttä kuntasi terveydenhuoltoon ja hakeudu testiin. Oireita voivat olla
- kuume
- yskä
- kurkkukipu
- hengenahdistus
- lihaskivut
- väsymys
- nuha
- pahoinvointi
- ripuli
- maku- ja hajuaistin häiriöt
- Vältä muiden ihmisten tapaamista, julkisia paikkoja ja liikennevälineitä. Jos joudut liikkumaan julkisilla paikoilla, pidä muihin ihmisiin etäisyyttä vähintään kaksi metriä. Jos et pysty pitämään riittävästi etäisyyttä, käytä kasvomaskia.