Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kari Kiiskinen, opetus- ja kasvatusjohtaja Ville Härtsiä, ylilääkäri Keijo Lukkarinen ja kaupunginjohtaja Matti Tuononen arvioivat koronatilannetta. Juttu on julkaistu 26.3.2020 ÄKSän printtilehdessä numero 237.
Koronatartunnan saamisen riski on kohonnut koko Euroopassa ja muualla maailmassa – myös Äänekoskella. Todennäköisesti lähiaikoina tullee ilmi tartuntoja, joiden tartuntaketjuja ei enää voida jäljittää, ja tartuntariski kasvaa kaikkialla yhteiskunnassa: naapurustossa, työpaikoilla ja liikennevälineissä. Nyt pysytellään kotona ja vältetään turhaa liikkumista!
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kari Kiiskinen on seurannut tilannetta tarkasti. Hän on huomannut puutteita maan hallituksen kunnille antamissa ohjeistuksissa.
– Kuntapäättäjänä toivoo, että hallitus tekisi sellaisia päätöksiä, joissa ei olisi tulkinnanvaraa. Nyt vaikuttaa siltä, että ohjeita tulkitaan kunnissa eri tavoin: jotkut kunnat tulkitsevat ohjeita tiukasti, toiset väljemmin, Kiiskinen sanoo.
Kiiskinen toivoo, että jokainen kantaa vastuun kanssaihmisistä.
– On otettava tosissaan THL:n antamat ohjeet käsihygienian ja etäisyyksien noudattamisesta. Nyt on syytä ottaa käyttöön myös kaikki mahdollinen etätyöt. Myös kokoukset ja muut kokoontumiset täytyy pyrkiä tekemään verkon välityksellä, Kiiskinen painottaa.
Kaupunki tekee parhaansa asukkaidensa turvaamiseksi näkymättömältä viholliselta.
– Toivon, että Äänekoski olisi etukumarassa tekemässä päätöksiä rohkeasti. Tässä tilanteessa odottamisella voi olla huonoja seuraamuksia. Jos ihminen sairastuu, vahinko on tapahtunut silloin myös hänen lähipiirilleen.
Yhteisvastuuta ja talvisodan henkeä – näitä kaupungihallituksen puheenjohtaja nyt uskoo kuntalaisten noudattavan.
– Pidetään huolta toisistamme, mutta pysytään etäällä toisistamme. Pidetään yhteyttä, mutta soitetaan puhelimella kuulumiset, Kari Kiiskinen sanoo.
ALUEHALLINTOVIRASTOT antoivat uudet määräykset perusopetuksen järjestämisestä – suositus kuitenkin on, että lapset pidetään kotona.
Aluehallintoviraston ohjeen mukaan on perusopetuksen järjestäjällä velvollisuus järjestää perusopetuslain mukaista perusopetusta ja muuta toimintaa lähiopetuksena koulussa tai muussa opetuksen järjestämispaikassa kaikille esiopetuksen oppilaille, perusopetuksen 1 – 3 vuosiluokkien oppilaille, erityisen tuen päätöksen saaneille oppilaille ja pidennetyn oppivelvollisuuden piirissä oleville oppilaille. Vastaavat rajoitukset koskevat myös taiteen perusopetusta antavia oppilaitoksia, muun muassa musiikkiopistoja.
Opetus- ja kasvatusjohtaja Ville Härtsiä kertoi ÄKSälle alkuviikosta, että Äänekosken opetustoimi ei pystynyt vastaamaan muuttuneeseen asetukseen 1.–3.-luokkalaisten kouluun palaamisesta vielä viikonlopun aikana.
– Maanantaina koulussa oli tismalleen sama määrä oppilaita kuin perjantainakin. Meidän pitää vielä järjestellä koulukyytejä, ruokailuja ja opettajia tarpeen mukaan. Keskiviikosta alkaen otamme sitten muuttuneen asetuksen mukaiset toimet käyttöön, Härtsiä totesi.
Äänekosken viheralueiden koulut suljettiin perjantaina 20. maaliskuuta ja sulku kesti tiistaihin saakka. Lähiopetusta on alettu toteutettaa kaikilla kouluilla jälleen keskiviikosta 25.3. alkaen. Lähiopetukseen osallistumista ei kuitenkaan suositella, ellei siihen ole erityistä tarvetta.
Toistaiseksi kaupungilla ei ole ollut tarvetta lomauttaa opetustoimen tai varhaiskasvatuksen henkilöstöä.
– Tämänhetkisen tilanteen mukaan en näe, että lomautustarvetta tulisi seuraavienkaan viikkojen aikana, opetus- ja kasvatusjohtaja Ville Härtsiä summasi maanantaina.
KESKI-SUOMESSA oli maanantaina todettu 24 koronavirustartuntaa. Luku ei kerro sairastuneiden kokonaismäärää, sillä vain osa oireilevista testataan. Ensimmäiset koronavirukseen sairastuneet todettiin Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä 9. maaliskuuta.Keski-Suomen sairaanhoitopiiri tiedottaa todettujen koronavirustapausten määrästä verkkosivuillaan. Äänekosken ylilääkäri Keijo Lukkarinen kertoo, ettei Äänekoskella testata oirehtivia, vaan testaukset on keskitetty Jyväskylään, Keski-Suomen sairaanhoitopiirille.
Viikko sitten avattu epidemiavastaanotto on vilkastunut viikonvaihteen jälkeen.
– Maanantaina kävi näytillä parikymmentä henkilöä. Nyt ohjaamme kaikki hengitystieoireita potevat suoraan epidemiavastaaotolle, joka sijaitsee heti terveyskeskuksen pääovista oikealla, Lukkarinen sanoo.
Lukkarinen on päivittänyt pandemiasuunnitelmaa.
– Meillä oli suunnitelma influenssapandemian varalle, nyt se on päivitetty myös koronaviruksen aiheuttamia toimenpiteitä vastaavaksi.
Terveyskeskusairaalaan perustetaan huomisesta lähtien oma 20-paikkainen infektio-osasto. Se voidaan ottaa käyttöön heti tarpeen vaatiessa.
– Osasto suljetaan palo-ovin, Lukkarinen kertoo.
Vierailukäynnit ovat kielletty niin sairaalassa kuin vanhusten palvelukeskuksissa ja muissa ympäri vuorokauden hoivaa antavissa laitoksissa.
– Omaiset ovat ottaneet kiellon tosissaan ja ovat ymmärtäneet asian hyvin, Keijo Lukkarinen kiittelee.
KAUPUNGINJOHTAJA Matti Tuononen kertoo odottavansa hallituksen uusia linjauksia mahdollisista rajoituksista, jotka koskisivat ihmisten liikkumista. Pääministeri Sanna Marin on huomannut lainsäädäntömme joidenkin toimenpiteiden osalta jäykäksi, eikä asioiden valmistelu käy käden käänteessä.
– Tämä on nähty myös kaupungin suunnalla, Tuononen komppaa.
Kuntaministeri Sirpa Paatero toivoi maanantaina, etteivät kunnat alkaisi laajamittaisesti irtisanoa tai lomauttaa väkeä. Paatero lupasi katsoa koronaviruksen aiheuttamia taloudellisia ongelmia myös kuntapuolen kannalta. Taloudellista tappiota aiheutuu kunnille verokertymien romahtamisessa.
– Lomautuksille ei ole tarvetta ainakaan ennen 13. huhtikuuta. Henkilöstömme voi pitää nyt kertyneitä ylityötunteja tai jopa vuosilomaa, ennen kuin lähdemme lomautusten linjalle, Matti Tuononen sanoo.
Eikö ne koulut oikeesti voi olla kiinni kokonaan. Jos kiinni ovat.
Mihin menevät hoitohenkilökunnan alaluokkalaiset lapset, jos koulut ovat kokonaan kiinni?
Muistaakseni itse olin yksin kotona ekaluokkalaisena v. 1972 ja tykkäsin siitä. Toivuin leikkauksesta ja tein läksyt itsekseni. Ekana leikkauksen jälkisenä päivänä huoltaja oli kanssani vahtimassa etten saa voimakasta verenvuotoa ja kupsahda.