Koskelan Setlementissä on käynnissä haku 16 – 20 -vuotiaille nuorille suunnattuun Sytykkeitä -koulutukseen.
Koulutuksen erityisenä tavoitteena on selkeyttää tulevia opintosuunnitelmia. Koulutukseen voi hakeutua esimerkiksi peruskoulun tai lukion päättänyt nuori, jonka tuleva opiskelupaikka ei ole selvillä ja joka haluaa välivuosityyppisesti varmuutta tulevaisuutensa suunnitteluun.
– Itseä kiinnostavan opiskelupaikan löytäminen on varsin tärkeä asia ja pitkälle kantava päätös. Ajan käyttäminen oman koulutuspolun ja tulevaisuuden suunnitteluun maksaa kyllä itsensä takaisin. Riittävästi pohditut uravalinnat vaikuttavat usein myös parempaan työssä viihtymiseen jatkossa, kouluttaja Jouko Laaksonen toteaa.
Riippuen nuoren pohjakoulutuksesta, koulutuksessa pidetään avoinna kaikki koulutusväylät toisen asteen koulutuksesta aina korkeakouluopintoihin. Tilannetta katsotaan opiskelijakohtaisesti omien kiinnostusten ja valmiuksien mukaan. Vaikka koulutus keskittyy oman alan ja opiskelupaikan pohjustamiseen, siinä käydään läpi myös työelämän nykyisyyttä ja pelisääntöjä sekä koulutuksen ja työn välimaastossa olevia muita vaihtoehtoja. Lisäksi koulutus sisältää nuorille yleisesti hyödyllisen osallisuus- ja kansalaisuusosion. Opiskelu ei ole vain luokassa istumista, vaan koulutuksen aikana tehdään muun muassa tutustumiskäyntejä oppilaitoksiin ja yrityksiin. Lisäksi opiskelijalla on mahdollisuus tehdä pienimuotoisia koulutuskokeiluja. Opetuksessa hyödynnetään projektioppimisen keinoja ja kunkin suunnitelmia tuetaan ohjauskeskusteluin.
Koulutus toteutetaan Koskelan kansanopistotoiminnan alla, ja se järjestetään nyt ensimmäistä kertaa.
– Koulutusta voi pitää tiivistettynä kansanopiston välivuotena. Tämän hyvä puoli on se, että koulutuksen kesto mahdollistaa nuorelle myös muita ratkaisuja vuoden aikana. Joillekin koulutus voi olla välivuoden osaratkaisu, johon yhdistetään esimerkiksi tilapäistöitä tai mahdollisesti muita kursseja tai harrastuksia seudulla, Laaksonen kuvailee.
Kansanopiston vapaan sivistystyön perinne luo edellytykset omanlaisensa tunnelmaan. Tähän liittyy ilmapiiri, jossa yksilöllisyys ja yhteisöllisyys voivat kulkea rinta rinnan.
– Koulutuksen kantavana periaatteena on: ”Rento meininki, mutta asialliset hommat hoidetaan”. Hommat hoidetaan tarkoittaa esimerkiksi sitä, että nuori saa ajasta konkreettista hyötyä tulevaisuuttaan varten. Rento meininki puolestaan rakentuu siitä, että koulutus toteutuu koko ryhmän jäsenten toisiaan ja myös opistoyhteisöä arvostavassa hengessä, Laaksonen luonnehtii.
– Koulutus on lisäksi palanen elämää, jossa on mahdollisuus tutustua muihin nuoriin, hän jatkaa.
Mikäli ryhmä tulee täyteen, koulutus alkaa syyskuun 24. päivä Koskelassa Äänekoskella. Koulutuksen laajuus on 27 osaamispistettä (18 ov) ja se päättyy helmikuussa 2019. Koulutuksesta saa todistuksen, jota voi mahdollisuuksien mukaan hyödyntää tulevia opiskelupaikkoja hakiessa.
Ilmoittautuminen koulutukseen tapahtuu netin kautta. Koskelan verkkosivuilta löytyy myös lisätietoa koulutuksesta. Ilmoittautua voi myös puhelimitse, puh. 0400 115 360. Ilmoittautumisaikaa on 14. syyskuuta saakka.
Jos vapaita paikkoja on jäljellä, ilmoittautua voi tämän jälkeenkin.