Koskela viettää 80-vuotisjuhlavuotta ja kokonainen juhlaviikko koputtelee jo ovella.
Juhlaviikko tarjoilee ohjelmaa eri puolilla Äänekoskea kokonaisen viikon ajan. Viikko huipentuu kahteen teatteriesitykseen, joka kantaa nimeä 80 tarinaa Koskelasta.
– Pilvi Honka ja Teppo Seppänen ovat valmistelleet jo pitkään apujoukkojensa kanssa. Luvassa on dokumenttiteatteria Koskelassa vuosikymmenten aikana sattumista ja tapahtumista. Esitykset ovat kaikille avoimia ja maksuttomia kuten myös muut juhlaviikon tapahtumat, rehtori Paula Nieminen-Lehto muistuttaa.
Lyhyt historiankertaus kertoo sen, että Koskela on tullut aina lähelle ihmistä ja tuonut arkeen mukavia juttuja, sosiaalisia kohtaamisia, sisältöä arkeen sekä uusia taitoja tai vanhojen taitojen ylläpitämistä ja päivittämistä.
– Meillä on satakunta tuntiopettajaa, joten siksi myös tarjontamme on laajaa. Ihmisillä on valtava halu oppia, oli ikä mikä tahansa.
Koskela perustettiin setlementin ylläpitämäksi työväenopistoksi vuonna 1943, keskelle toisen maailmansodan melskeitä.
– Silloin paikalliset ihmiset kokivat, että pitäisi saada virikkeitä ja nuorisolle tekemistä. Ei ollut televisioita, ei kohtaamispaikkoja, joten tilausta toiminnalle oli. Ajatus viehättää ja muodostuu tässä ajassa tärkeäksi, sillä tällä hetkellä meillä on suuri joukko sodan jaloista saapuneita ukrainalaisia oppimassa täällä suomen kieltä. Voisi sanoa, että ympyrä sulkeutui. Rooli on muuttunut monta kertaa, mutta pääasia on auttaa ihmisiä ja tuoda ihmisten arkeen kokemuksia ja elämyksiä, Nieminen-Lehti summaa.
Takana on taloudellisia vaikeuksia ja tilojen puutetta. Koskela aloitti toimintansa omakotitalossa, Keskuskatu 45:ssä. Koskelan jykevä tiilitalo Rautatienkadun päähän valmistui vuonna 1963 – tasan 60 vuotta sitten. Taloon tehtiin mittava peruskorjausremontti vuonna 2011.
– Ennen omaa taloa toimittiin myös koulujen tiloissa ja toiminta keskittyi vain tähän Äänekosken alueelle. Kun talo valmistui päästiin järjestämään toimintaa aamusta iltaan. Kun kunnat yhdistyivät tuli Koskelan alle myös Konginkangas, Sumiainen ja Suolahti ja sitten toiminta on jalkautunut koko kaupungin alueelle, viheralueita myöten.
Menneet vuodet eivät ole olleet veljiä keskenään, sillä ajassa tapahtuneet muutokset ovat muovanneet toimintaa aikaan ja taloudelliseen tilanteeseen sopivaksi. Vuodet tuovat erilaisia ryhmiä ja erilaisia tarpeita.
– Opiskelijat ovat suurimmassa roolissa: Koskela toimii periaatteella, että tehdään sitä mitä kulloinkin halutaan oppia. Olen saanut käsityksen, että aina ollaan toimittu sillä periaatteella, että on järjestetty mielekästä tekemistä. On tärkeää olla paikka, johon voi tulla ja kokeilla uutta.
Ajassa tapahtuneita muutoksia on seurattu tarkalla silmällä ja tartuttu niihin.
– Yksi iso muutos tuli digitalisaation myötä. Oli eriarvoisen tärkeää lähteä tarjoamaan digi-oppeja ikäihmisille kun maksupalvelut siirtyivät pankin tiskeiltä kännyköihin ja televisioihin tuli digiboxit, Niminen-Lehto naurahtaa.
Tuskin on montakaan äänekoskelaista, joka ei olisi tavalla tai toisella ollut elämänsä aikana Koskelan kanssa tekemisissä.
– Monelle Koskelan ryhmään osallistuminen on se ainoa kodin ulkopuolinen kontakti kaupassa käynnin jälkeen. On upea ajatus, jos voimme olla osaltamme torjumassa yksinäisyyttä.
Koskelan juhlaviikko 17.-23.4.