ÄKS

Kotiäänestys toteuttaa demokratiaa

17.03.2023 14:21
Pirkko-Liisa Lukkarinen ja Juha Takala ovat toimineet kotiäänestyksessä työpareina. Vaalivirkailija tulee ovellesi, jos et itse kykene lähteä äänestämään.

Kotiäänestys järjestetään henkilöille, joiden kyky liikkua tai toimia on siinä määrin rajoittunut, etteivät he pääse äänestys- tai ennakkoäänestyspaikkaan ilman kohtuuttomia vaikeuksia. 

 

Kotiäänestyksessä voi äänestää kotona. Tällöin ennakkoon kotiäänestykseen ilmoittautuneen luokse saapuu sovittuna ajankohtana kaupungin keskusvaalilautakunnan vaalitoimitsija, joka ottaa äänestyksen vastaan. Äänestäjän on ilmoittauduttava keskusvaalilautakunnalle kaksitoista päivää ennen varsinaista vaalipäivää, eli viimeinen ilmoittautumispäivä on 21.3. Kotiäänestys toimitetaan ennakkoäänestyspäivinä kello 9 ja 20 välisenä aikana.

Kaupungin hallintojohtaja Aleksi Heikkilä kertoo, kuinka Äänekoskella käytetään kotiäänestyksen mahdollisuutta verrattain vähän, ottaen huomioon kaupungin ikärakenteen

– Sosiaali- ja terveydenhuollon ja kotihoidon asiakkuuksiin peilaten kotiäänestys on vähäistä, mutta niin se taitaa olla kaikissa kunnissa. Vuoden 2022 aluevaaleissa kotiäänestyksessä äänesti 29 henkilöä, tämä määrä sisältää myös omaishoitajia, jotka äänestivät samalla kertaa kotiäänestykseen ilmoitetun hoidettavan kanssa, kaupungin hallintojohtaja Aleksi Heikkilä kertoo.  

Heikkilä laskee, että korona-aikana kotiäänestyksissä näkyi pienoinen piikki ylöspäin. 

– Tartuntojen pelossa äänestettiin mieluummin kotona, Heikkilä sanoo. 

Kotiäänestyksen yhteydessä voi äänestää myös kotiäänestykseen oikeutetun kanssa samassa taloudessa asuva omaishoidon tuesta annetussa laissa tarkoitettu omaishoitaja, jos kyseinen kunta on merkitty äänioikeusrekisterissä hänen kotikunnakseen.

Kotiäänestyksen vaalivirkailijoina toimineet Pirkko-Liisa Lukkarinen ja Juha Takala ovat kiertäneet ihmisten kodeissa viiden vuoden ajan – aina vaalien aikaan. Viimeiset vaalit olivat aluevaalit ja nyt on edessä eduskuntavaalit. Takala ei pääse tällä kertaa mukaan.

– Jäätyäni eläkkeelle ryhdyin vaalitoimitsijaksi, eli kokemusta on karttunut jo useista vaaleista. Koen tehtävän tärkeäksi, ja ajattelen, että tämä on minun panokseni demokratialle. Teen tätä puhtaasti halusta auttaa, Juha Takala sanoo. 

Takala pohtii kuinka tämänkaltainen vapaaehtoistyö on hänelle pieni panos. 

– Äänestäjiltä tulee lämmin kiitos käynnistä. He ovat onnellisia, kun saavat käyttää äänensä, joka on heille annettu. Teen tätä rakkaudesta demokratiaan, Takala lisää. 

Lukkarinen ja Takala ovat ajelleen typareina pitkin ja poikin Äänekoskea äänien perässä. He olivat työkavereita ennen eläköitymistään. 

– Viimeistään tämä työ on osoittanut sen, kuinka Äänekoski on laaja kunta. Me ollaan ajeltu sellaisilla kylillä, että on pitänyt miettiä, että voiko kukaan asua näin kaukana palveluista, Takala kertoo. 

Lukkarinen sanoo, että vaalitapahtuma noudattelee tarkasti tiettyä kaavaa. 

– Ikävä kyllä kello on niin armoton, emmekä ennätä jäädä jutustelemaan. Olemme virkatöissä ja siihen pätee virkavastuu, Lukkarinen muistuttaa. 

Vaalitoimitsijoilta tulee vinkkejä kotiäänestäjälle: ota valmiiksi esiin passi, kuvallinen henkilökortti, ajokortti tai vastaava kuvallinen asiakirja. 

– Tämä nopeuttaa toimintaa huomattavasti. Myös ehdokkaan numero, tai ainakin ehdokas olisi hyvä olla tiedossa kun vaalitoimitsija saapuu paikalle, Lukkarinen sanoo. 

– Ja että oltaisi kotona kun on sovittu. Välillä on myös haasteita löytää osoite, porraskäytävä ja rappu. Myös parkkipaikkaa on joskus saatu metsästää, Takala lisää. 

Korona-aika toi omat mutkansa vaalityön tekoon. 

– Meidän piti tehdä joka aamu koronatesti. Kesähelteellä olimme pukeutuneet vahvaan suojavarustukseen ja desinfioinneissa meni oma aikansa. Onneksi rajoitukset ovat helpottaneet, se auttaa kovasti myös itse äänestäjää, Lukkarinen sanoo. 

Kiitosta lähtee kaupungintalon suuntaan. 

– Siellä on osattu miettiä logistiikka hyvin, ettei meidän tarvitse ajella ristiin rastiin, Juha Takala kiittää. 

Laitosäänestys  järjestetään 22.-28.3. välisenä aikana ja äänestys suoritetaan erikseen ilmoitettavana aikana seuraavissa laitoksissa: Palvelutalo Tukipuu, Äänekosken terveysaseman sairaala, Piilolan palvelukeskus, Eerolankadun palvelutalo, Esperi Hoivakoti Pukkimäki, Onnikoti Koivu, Palvelukoti Attendo Tallisaari, Hoivakoti Kotisatama, Keski-Suomen vammaispalvelusäätiön Lehtolan ja Marianpolun asunnot, Konginkankaan palvelukeskus ja Sumiaiskoti.

Laitosäänestykseen ei tarvitse ilmoittautua.

Heikkilä kertoo, että laitosäänestyksissä ääniä kertyy enemmän kuin kotiäänestyksissä. 

– He, jotka ovat laitoksissa, ei ole käytännössä vaihtoehtoa lähteä vaalipäivänä äänestyspaikalle, Aleksi Heikkilä sanoo. 

Kotiäänestykseen ilmoittaudutaan keskusvaalilautakunnalle kirjallisesti tai puhelimitse, osoite Hallintokatu 4, 44100 Äänekoski tai puhelimitse 040 740 7311 tai 040 574 2881.

Ilmoittautumisen on oltava perillä viimeistään tiistaina 21.3.2023 kello 16 mennessä.

Ilmoittautumislomaketta on saatavilla Äänekosken kaupungin www-sivuilta (www.aanekoski.fi) ja Äänekosken kaupungintalon palvelupisteestä (Hallintokatu 4, ala-aula).

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy