ÄKS

Kotisairaalan satelliittiyksikön toimintaa laajennetaan Keski-Suomen hyvinvointialueella vaiheittaina 

19.01.2024 09:28
Arkistokuva.

Kotisairaalan satelliittiyksiköiden toiminta laajennetaan vaiheittain Keski-Suomen hyvinvointialueella. Maanantaina 22.1.2024 kotisairaalan satelliittiyksikön toiminta käynnistyy Äänekosken ja Laukaan alueella, palvellen myös Konneveden asukkaita.

 

Satelliittiyksikkö tarjoaa alueen asukkaille lyhytaikaista sairaalatasoista hoitoa potilaan omassa kodissa silloin, kun potilas ei välttämättä tarvitse osastohoitoa. Kotisairaalassa hoidetaan esimerkiksi palliatiivista hoitoa tai saattohoitoa tarvitsevia potilaita ja infektiopotilaita, jotka tarvitsevat suonensisäistä antibioottihoitoa. Kotisairaalatoimintaan kuuluu myös hoidon tarpeen arviointia koti- ja asumispalveluiden piirissä oleville esimerkiksi äkillisten terveysongelmien selvittämiseksi.

Viitasaarella kotisairaalan satelliittiyksikkö aloittaa toimintansa 5.2.2024 ja palvelua tarjotaan myös Pihtiputaalle ja Kinnulaan. Saarijärven seudulla kotisairaalan puhelinkonsultaatiot ja yhteistyö ensihoidon kanssa on käynnistynyt jo syksyllä 2023. Palvelun piiriin kuuluvat myös Karstula, Kyyjärvi, Kivijärvi ja Kannonkoski. Saarijärven seudulla kotikäynnit aloitetaan, kun toimintaan on saatu rekrytoitua osaavaa henkilökuntaa. Rekrytointi on parhaillaan käynnissä.

 Osassa hyvinvointialuetta kotisairaalatoiminta on jo aloitettu

Tällä hetkellä kotisairaalan satelliittiyksiköt toimivat jo Joutsassa, palvellen myös Toivakan ja Luhangan asukkaita sekä Keuruulla, palvellen myös Multian ja Petäjäveden asukkaita. Näillä alueilla kotisairaalakäynnit ovat mahdollisia virka-aikana ja puhelinkonsultaatiot ympäri vuorokauden. Myös Jämsässä on toiminnassa kotisairaala, joka on avoinna viikon jokaisena päivänä.

Jyväskylässä Kyllön sairaalaan yhteydessä toimii ympärivuorokautisesti palliatiivisen keskuksen kotisairaala, joka palvelee pääasiassa Jyväskylän, Muuramen ja Uuraisten asukkaita. Kotisairaalassa voidaan hoitaa kuntarajoista riippumatta potilaita hoidon tarve ja välimatkat huomioiden. Palliatiivisen keskuksen kotisairaala on satelliittiyksiköiden konsultoitavissa ympäri vuorokauden.

Kotisairaalatoiminnan laajeneminen on yksi osa Keski-Suomen hyvinvointialueen palliatiivisen hoidon ja saattohoidon ohjelmaa

Keski-Suomen hyvinvointialueen eri vastuualueilla on hyväksytty palliatiivisen hoidon ja saattohoidon ohjelma vuosiksi 2024–2025. Ohjelma on laadittu palliatiivisen hoidon ja saattohoidon kansallisen laatusuosituksen pohjalta. Palliatiivisen hoidon ja saattohoidon ohjelman yhtenä tavoitteena on ottaa kotisairaalan satelliittiyksiköiden toiminta osaksi palvelujärjestelmää Ammattilaisten osaamista laadukkaan palliatiivisen hoidon ja saattohoidon toteuttamiseksi vahvistetaan.

Palliatiivisen hoidon ja saattohoidon laadun parantamiseksi tavoitteena on, että elämän loppuvaiheen ennakoivia hoitosuunnitelmia tehdään systemaattisesti eri palveluissa viimeistään silloin, kun vaikean sairauden etenemiseen ei enää voida merkittävästi vaikuttaa. Hoitosuunnitelman tulee perustua potilaan hoitotahtoon, terveydelliseen tilaan ja lääketieteelliseen ennusteeseen.

Kehittämistyötä palliatiivisen hoidon ja saattohoidon laadun parantamiseksi sekä kotisairaalatoiminnan laajentamiseksi on toteutettu Kotisairaalaverkosto Keski-Suomeen -hankkeen (2022–2023), Tulevaisuuden kotona asumista tukevat palvelut iäkkäille -hankkeen (2022–2023) ja Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelman (2020–2023) tuella. Nyt työ jatkuu Keski-Suomen hyvinvointialueella.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy