ÄKS

Kouluissakin kerhoillaan – kiinnostaako kerhonohjaus?

21.10.2020 11:43 (muokattu 21.10.2020 11:45)
Kerhokoordiaattorit Sanna Kirves ja Susanna Tuhkala etsivät lisää kerho-ohjaajia.  Äänekosken kasvun ja oppimisen koordinaattori Satu Tarvainen toivoo lisää vauhtia toimintaan. 

Äänekosken kouluissa on päästy tänä syksynä kerhotoiminnan makuun ja alkuun. Perusopetuksen ohessa ja lomassa pyörivät kerhot tarjoavat monenlaista mukavaa touhua.

 

Kerhot pyörivät opetusministeriön myöntämän hankerahoituksen turvin. Äänekosken kasvun ja oppimisen koordinaattori Satu Tarvainen kertoo toivoo koulujen kerhotoiminnasta kaupunkiin pysyvää mallia. Avustuksen tarkoituksena on saada monipuolinen ja laaja kerhotoiminta kaupungin jokaiselle koululle. 

– Koulun kerhotoiminta on oppituntien ulkopuolista harrastustoimintaa, joka kirjataan koulun lukuvuosisuunnitelmaan, Tarvainen kertoo. 

Äänekoskella tukea on saatu jo muutaman verran, oppilaalle kerho on ilmainen ja kerhojen ohjaajille maksetaan palkkio. Valtion avustusta myönnetään 70 prosenttia hankkeen kokonaismenoista. 

– Koulujen iltapäiväkerhot ovat jo monelle tuttu juttu. Ikävä kyllä kerhot ovat kapeutuneet, sillä koulun henkilöstöstä ei voi enää irrottaa kerhoille vetäjiä. Hankkeen avulla olemme saaneet mukaan kolmannen sektorin toimijoita sekä yksityisiä henkilöitä kerhojen ohjaajiksi. 

Kerhot toimivat koulun tiloissa klo 12-17. Yhteistyötä tehdään tiiviisti Koskelan kanssa. 

– Olemme saaneet paljon hyvää yhdessä aikaan, kerhokoordinaattorit Sanna Kirves ja Susanna Tuhkala kiittelevät. 

Suomeen pikku hiljaa rantautuvasta Islannin mallista on saatu jo hyviä kokemuksia. Aihe ei ole uusi, sillä tiedossa on, että lasten ja nuorten mielekäs vapaa-aika koostuu kaverisuhteista, tekemisestä, turvallisista aikuisista sekä sopivasta suhteesta tavoitteellisuutta ja vapaata oleilua. Koulujen kerhoilla ajetaan takaa juuri tätä ajatusta. 

– Meillä on jatkuvasti etsinnässä uusia toimijoita, jotka mahdollistat kerhojen pyörimisen sekä niille laajan kattauksen. Mukaan houkutellaan eläkeläisiä, joilla on kykyä ja halua tehdä yhteisön eteen hyvää, Susanna Tuhkala sanoo vinkkaa. 

Kouluissamme pyörii kerhoja jo täyttä päätä: on muun muassa kokki-, rumpu-, liikunta-, tennis-, musiikki-, keppari-, ja legokerhoja. Pilvi Hongan vetämät draamakerhot toimivat usealla eri koululla.

– Apurahan turvin olemme saaneet luotua kouluille jo nyt monipuolisia kerhoja. Kerho voi olla mitä vaan, ja uskon, että meiltä löytyy lisää potentiaalisia ohjaajia. Jos siis koet, että sinulla on aikaa ja innokkuutta sekä ideaa kerholle, ole rohkeasti yhteydessä meihin, Sanna Kirves yllyttää. 

Tavoitteena on saada koottua kerhot yhden klikkauksen päähän kaupungin sivuille. 

– Näin vältytään päällekäisyyksiltä ja palvelemme toimijoiden etua. Kehitämme toimintaa, ja olemme jo nyt saaneet hyvää palautetta. Kerhojakin pyörii mukavasti siellä, missä on ollut kysyntää, Satu Tarvainen sanoo.

Pilvi Hongan vetämissä teatterikerhoissa on yli sata lasta.

 

Tänä vuonna kerhoja pyörii jo seitsemän kappaletta, eli kiinnostusta löytyy. 

– Honkolan koululla on oma draamakerhonsa, ja Koulunmäen yläkoulu ei ole minun lukujärjestyksessäni, Pilvi Honka laskee. 

Innostus teatterin tekemiseen on yllättänyt pitkän linjan ohjaajan. 

– On ollut aivan sairaan siistiä huomata, kuinka laji kiinnostaa. Viime viikolla starttasi kerho Konginkankaalla, ja yllätys oli melkoinen, kun mukaan tuli 30 oppilasta. Suolahden yhtenäiskoulun alakoulussakin mukaan tuli jo 19. Näyttää sille, että tarve tällaiselle toiminnalle on hillittömän suuri, Honka sanoo.

Kerhon vetäminen tuottaa iloa niin oppilaille kuin ohjaajallekin. 

– Parasta on, kun huomaa jonkun hieman syrjässä hiljalleen tutkailevan lähtevän lentoon. Luovalle ilmaisulle on tarvetta, ja olen jo nyt saanut kokea monia syviä ja syvällisiä kohtaamisia. 

Teatterikerho on soveltavaa teatterin tekemistä, jonka lähtee ryhmästä itsestään. Valmista mallia ei ole. 

– En minä lähde valmiin käsikirjoituksen kanssa liikkeelle. Jokainen ryhmä on oma uniikkinsa, jossa on ryhmän näköistä toimintaa. On aivan huikeaa katsoa, kun innostutaan improvisoimaan ja ollaan irti maasta. En olisi uskonut, että tästä tulee näin hyvä juttu, Honka huokaa. 

Kouluissa suhtautuminen on ollut luontevaa, hyvää ja arvostavaa. 

– Teatterikerhossa tehdään töitä vuorovaikutuksen kanssa, että osaa olla esillä omana itsenään, tai heittäytyä irti omasta roolistaan heittäytymällä tekemiseen. On upeaa, kun ryhmä antaa aplodeja toisilleen ja itselleen. Yhteisöllisyys kasvaa kun varkain. Itselleni paras palkinto on se, kun pääsen poistumaan kuvasta, ja ryhmä alkaa tehdä asioita yhdessä. Minun työni on olla mahdollistaja, tämä ei ole oman ammattitaitoni näyte, vaan jotain ihan muuta, Pilvi Honka sanoo. 

Jos kiinnostuit kerhon ohjaamisesta pistä viestiä osoitteeseen kerhokoordinaattorit@gmail.com

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy