Äänekosken kannalta taloudellisestikin merkittävän kouluverkkosuunnitelman suhteen ollaan ensi viikolla viisaampia, kun Koiviston että Honkolan koulujen sisäilmatutkimukset valmistuvat. Asiasta kertoi opetus- ja kasvatusjohtaja Ville Härtsiä torstai-illan keskustelutilaisuudessa Majakassa.
Edessä ovat sisäilmatutkimukset myös Keskuskoululla. Rakennuttajapäällikkö Tommi Rautjärvi kertoo ÄKSälle, että ne tehdään viikon päästä viikonloppuna.
Keskustelutilaisuus herätti kuulijoiden keskuudessa huolta siitä, ovatko sisäilmatutkimukset yhteismitallisia. Härtsiä antoi ymmärtää, että tutkimuksia on tekemässä useampia eri yrityksiä.
Rautjärvi vakuuttaa, että huoleen ei ole syytä.
– Ei ole eroa, ottaa materiaalinäytteet kuka tahansa. Näytteet lähetetään kuitenkin aina laboratorioon viljeltäväksi. Alalla ei ole yrityksiä, jotka eivät tunne pelisääntöjä. Tämä on kuin doping-työtä, urheilumaailmasta vertauksen hakeva Rautjärvi painottaa.
ENNEN KUIN kaikkien tutkittavien koulujen tiedot ovat koossa, alkaa helmikuu olla lopussa.
– Me hankimme objektiivista tietoa. Päättäjien asia on sitten tehdä päätöksiä niiden pohjalta, Rautjärvi linjaa.
Mutkikkain kokonaisuus on sekä Härtsiän että Rautjärven mukaan erilaisista osista koostuva jättikompleksi nimeltä Keskuskoulu. Pelkästään koulun papereihin tutustuminen on vaatinut asiantuntija-apua ja useita henkilötyökuukausia.
– Tähän mennessä Keskuskoulua on tutkittu ja remontoitu kulma kerrallaan, ilman että kokonaisuus olisi hallussa. Pelkona on millaisia tuloksia nyt saadaan, Härtsiä tunnustaa.
KESKUSKOULUN TILANNE muistuttaa Asemakadun koulua. Vuosien mittaan moni opettaja on joutunut jättämään työpaikkansa oireilun vuoksi. Luokkiakin on siirretty eri paikkoihin.
Asemakadun suhteen linja on selvä: tutkimuksissa ei löytynyt selkeää yhteyttä ongelmallisten rakenteiden ja oireilun välillä.
– Vaikka laki määrää, että opetuksen järjestäjän pitää taata turvallinen oppimisympäristö, viranomainen ei voi ottaa muuta kantaa kuin virallinen tutkimus on antanut. Mutta poliitikot voivat toki tarkastella asiaa yhteiskuntarauhan tai Suolahden taajaman näkökulmasta, Härtsiä sanoi.
Kouluverkkotyöryhmällä on ratkaistavanaan monta pähkinää. Isoin kysymys on raha. Tiedossa on, että edessä kymmenien miljoonien investoinnit.
– Haemme mahdollisuutta hillitä investointeja. Sitä voi tehdä minimoimalla rakennustarvetta sijoittamalla yksikköjä lähelle toisiaan, Härtsiä laskeskeli.
– Jos niputtaminen onnistuu, niin kyläkouluiksi jäävät Hietama, Honkola, Sumiainen ja Konginkangas.
HÄRTSIÄ PITI mahdollisena muun muassa sitä, että uudistusten myötä Konginkankaan yläkoululaisille löytyisi tilaa Keskuskoulusta. Eli koulumatkat lyhenisivät selvästi.
Muun muassa Hirvaskankaan tilanne herätti keskustelua. Ideat Spektrin ottamisesta koulukäyttöön Härtsiä tyrmäsi.
– Väistötilaksi se kelpaa, mutta pysyvää ratkaisua siitä ei saa.
VAIKKA KOULUVERKON tulevaisuus on ollut viime aikoina kuumaakin kuumempi peruna, ei keskustelijoita demareiden järjestämään Torstain turinat -iltaan vaivautunut kuin hieman toistakymmentä.
Kyllä mulla hävettäis olla jompi kumpi näistä herroista jotka ensin myöntävät asemakadun koulun sisäilmaongelman mutta sitten kieltävät koko asian. Kumpikaan heistä ei varmaankaan olisi valmiita menemään työskentelemään ko rakennukseen mutta ovat valmiita uhraamaan tulevien veronmaksajien terveyden pakottamalla heitä opiskelemaan siellä. Eiköhän se ole niin että minkä taakseen jättää sen eestään löytää!
Olis varmaan kansaa kiinnostanut, mutta Majakkana paikka on niin poliittisesti värittynyt, ettei sinne suuntaa muut kuin vasemmistoa edustavat. Miksi tällaista asiaa esitellään poliittisessa paikassa eikä esim. kaupungintalolla tms.?
Samaapa mietin kuin Marjatta.
Tämähän oli demareiden järjestämä tilaisuus ja vielä demareiden omassa rakkaassa tilassa, miksi sinne kukaan muu kuin kyseisen ryhmittymän fanittaja viitsisi mennä??
Ettei olisi tämäkin vaan taas jälleen kerran ihan puhdasta demarien kilvenkiillotusta vaaleja silmälläpitäen.. asiasta nyt niin viis.
Asia on toki tärkeä. Tarvittaisi ihan kaupungin järjestämä tilaisuus vaikkapa juurikin kaupungintalolla. Mutta siihen ei nähtävästi ole tarvetta???
Samoja mietin kuin riikone ja Marjatta.
Demarithan ovat se ryhmä, joka vaalitäkynä on kalastellut mm. entisten suolahtelaisten kommunistien ääniä vaatimalla Asemakadun koulun korvaamista uudella koululla. Vasemmistoliitto kalasteli ääniä kohtuullisella menestyksellä kuusi vuotta takaperin vaatimalla uutta terveysasemaa Suolahteen. Se melkein saatiinkin, kun se jo suunniteltiin (turhaan). Mutta hippu järkeä löytyi tuolloinkin ja luovuttiin lopulta uuden terveysaseman rakentamisesta.
Minun ääneni vaaleissa saa taho, joka pyrkii saamaan kaupungin talouden balanssiin; ei taho, joka vaatii aina jotain uutta ja kallista tulevien sukupolvien maksettavaksi. Minä ainakin ajattelen lapsia ja nuorisoa, jotka seutukunnalla tulevaisuudessa aikuisiässä mahdollisesti asustelevat. Vai käykö niin, että seutukunnasta muodostuu vain kesämökkiläisten kyläpahanen.
Monissa kunnissa ymmärretään, että jos rakennuksessa oireillaan, on se riittävän suuri viesti lähteä toimimaan. Kaikkia todellisia ja olemassa olevia ongelmia ei voida mitata ihmisten tekemillä mittareilla? Ja jos ei oikeaa mittaria löydy, kuinka kauan vallan kahvassa olevilla on otsaa jatkaa tätä pelleilyä? Pitäsi vaihtaa pätevämmät henkilöt heidän paikalleen! Jo lasten vuoksi!!