Ihmisen on tärkeää tietää missä hänen juurensa on. Vanhan Äänekosken Kotiseutuyhdistys, Väksy, on tärkeässä roolissa perinteen säilyttämisessä ja siitä kertomisessa.
Vanhan Äänekosken Kotiseutuyhdistys, Väksy, on uuden edessä. Vanha museotila Asemakadun koulun kellarissa on jäänyt historiaan ja toimii nyt lähinnä varastotilana. Uudet, kaupungin omistamat tilat löytyy osoitteesta Katvelankatu 11.
– Vanhaa museota on pistetty talkoovoimin pakettiin jo vuoden päivät, ja tähän uuteen päästiin keväällä. Nyt on seinät maalattu, sähkötyöt tehty ja valaistus uusittu. Suurin työ on tehty talkoilla, niin vanhan museon paketointi kuin tämän uuden remonttikin, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Satu Auvinen.
Uuden museon kehittämishankkeeseen ja investointeihin saatiin EU-rahoitusta Leader-Viisarilta. Hankkeet mahdollistivat museosuunnittelija Lassi Lintusen palkkaamisen museon uudistukseen. Lintunen aloitti työnsä maaliskuussa ja työ kestää tammikuun puoliväliin asti.
– Tämä on minulle ensimmäinen oman alan työpaikka, joten kyllä tämä ykköseksi menee, Lintunen naurahtaa.
Museolta löytyy kolme huonetta, ja jokaisesta iso näyttö. Perimmäisen huoneen seinältä löytyy jättimäinen, 75 tuuman kosketusnäyttö. Huoneet on nimetty teeman mukaan. Ensimmäinen huone on Paadentaipale. Huoneeseen tulee karttojen ja valokuvien lisäksi myös esineitä.
– Paadentaipale -huoneessa kuvataan pitkän ajan historiaa siitä kun aluetta alettiin asuttaa aina junan tuloon saakka, vuoteen 1898. Huoneeseen tulee karttoja ja valokuvia ja näytölle tarinaa siitä, millainen Suolahti oli ennen rautatien tuloa, Lintunen kertoo.
Hän kiittelee kotiseutumuseon aktiiveja. Kiitosta tulee myös valtavan suuresta valokuvakokoelmasta. 30 000 valokuvaa kertoo paikallishistoriasta vahvasti. Esineistöä on kokoelmissa noin 3000. Toinen huone kantaa nimeä Rautakanava.
– Kun rautatie ylsi Suolahteen, se toi tullessaan teollisuutta ja liike-elämää ja tietenkin asukkaita. Tähän ajanjaksoon löytyy paljon esineistöä ja tarinoita, Lintunen tietää.
Lintunen muistuttaa, ettei museon tehtävänä ole toimia varastona, eli vanhojen tavaroiden säilytyspaikkana. Esineestä tulee mielenkiintoinen heti kun sille löytyy tarina. Juuri lahjoituksena saatu Suolahden Kolikkoinmäellä sijainneen Nordlundin matkalaukkutehtaan uuden karhean näköinen musta laukku kertoo oman tarinansa, yhden Suomen sotahistoriaan liittyvän luvun.
– Tämä laukku oli ilmeisesti sotalapseksi lähteneen pikkupojan matkassa. Kun hän palasi takaisin, säilytettiin laukussa perheen tärkeitä papereita, Lintunen kertoo.
Kolmas huone toimii myös kokous- ja luentotilana. Se on nimetty Kukkulaksi. Kukkula kertoo tarinaa kuina koululaitos, kulttuuri, järjestöt ja kirkko muokkasivat elämänpiiriä vanhan Äänekosken alueella.
– Tämä museo ei kerro vain Suolahden historiaa, vaan koko vanhan Äänekosken alueen eli Suolahden, Äänekosken ja Äänekosken maalaiskunnan historiaa. Konginkankaalla Kömin Kilta hoitaa omaa tonttiaan ja kaupungin museo omaansa. Me teemme toistemme työtä näkyväksi ja samalla täydennämme toinen toistamme, Satu Auvinen sanoo.
Paikallisen perinteen tallentaminen ja siitä kertominen on Väksyn ydintehtävä. Näkyvää on museotyön lisäksi kerran vuodessa ilmestyvä kotiseutulehti Pässinrata, jonka tuorein numero alkaa olla painokoneita vailla valmis. Museo on tarkoitus avata vielä tämän syksyn aikana. Tarkkaa päivämäärää ei ole allakkaan laitettu, mutta yksi tärkeä päivä siellä jo on.
– Kotiseutuyhdistys täyttää 60 vuotta, ja juhlat järjestetään Äänekosken valtuustosalissa 16. lokakuuta, Auvinen vinkkaa.
Kiitosta tulee kaupungin tekniselle toimelle, museolle ja Keski-Suomen museolle.
– Yhteistyön merkitys on suuri, siitä kiitos jokaiselle talkoolaiselle ja taholle, Satu Auvinen sanoo