ÄKS

Kulttuuritoimi kuunteli ikäihmisten muistoja ja toiveita  – Palvelutaloympäristöön räätälöity Helismaan Äänekoski -laulunäytelmä ilahduttaa lokakuussa 

14.09.2021 11:32
. Esityksen dramatisoinnista vastaa monipuolinen musiikkiteatterin ammattilainen Jouko Enkelnotko, jolla on vahva tausta myös sotetaiteen parissa. 

Äänekosken kulttuuritoimi tarjoaa lokakuussa vanhusten viikolla ”Helismaan Äänekoski” laulunäytelmän ikäihmisille.

 

Esitys on saanut innoituksensa Äänemme Soi –projektin toteuttamissa palvelutaloihin suunnatuissa taiteilijaresidenssijaksoilla kuultujen muistojen pohjalta.   

– Tuoreena äänekoskelaisena hämmästelin, kuinka moni ikäihminen kertoi tavanneensa Reino Helismaan nuoruusvuosinaan. Selvisi, että Helismaan Koiviston kylän mummolassa viettämät kesät ovat säilyneet äänekoskelaisten mielissä – ja lienevät jättäneet oman jälkensä myös Helismaan persoonaan ja tuotantoon. Syntyi ajatus lähteä tutkimaan Helismaan Äänekosken vuosia niin Helismaan säveltämän /sanoittaman musiikin kuin teatteritaiteenkin keinoin, kertoo idean äiti, musiikkipedagogi Heidi Kurtti.

Esitys rakennetaan liikuteltavaksi ja muun muassa palvelutaloympäristöön sopivaksi. Esityksen dramatisoinnista vastaa monipuolinen musiikkiteatterin ammattilainen Jouko Enkelnotko, jolla on vahva tausta myös sotetaiteen parissa. Enkelnotko on toiminut mm. sairaalaklovnina sekä Taiken ja Jyväskylän kaupungin taiteilijaresidenssissä kahdessa vanhustyön yksikössä.    

–  Enkelnotko laulaa, tanssii, näyttelee, käsikirjoittaa ja ohjaa, ja hänellä on myös ammattitaitoa ajatella esittävää taidetta kulttuurihyvinvoinnin ja esimerkiksi muistisairauden tuomien erityispiirteiden näkökulmasta. On ilo saada hänet työskentelemään Äänekoskelle, Kurtti sanoo.   

Jouko Enkelnotko kertoo odottavansa Äänekosken vierailua suurella innolla ja jännityksellä.   

– Viihdyn keskisuomalaisessa maisemassa, meillä on hyvä työryhmä ja Helismaan mielenkiintoinen henkilöhahmo ja hahmon herättämät reaktiot aikalaisissaan puhuttelevat. Tästä on tulossa hieno prokkis, Enkelnotko uskoo.  

Herkässä iässä isänsä traagisesti menettänyt Helismaa taisteli ikänsä auktoriteetteja, muun muassa kriitikoita vastaan. Huumori, kansanomaisuus ja kepeys olivat hänen työlleen leimallisia, mutta taiteilija itse ei suhtautunut työhönsä kevyesti. Hänen maailmankuvassaan huumori oli tärkeä selviytymiskeino, sekä henkilökohtaisesti että yleisesti, ja hän otti esimerkiksi sodassa vastuun taistelutovereidensa henkisestä jaksamisesta.  Tässä mielessä Helismaa ansaitsisi maininnan kulttuurihyvinvointityön edelläkävijänä.  

– Heidi Kurtin ja työryhmän idea laulunäytelmästä vakuutti heti, kertoo vs kulttuurituottaja Laura-Kristiina Moilanen. On todella hienoa, että ajatus esityksestä syntyi ikäihmisten muistoista. Tällaista kulttuurihyvinvointityö voi parhaimmillaan olla. Vastavuoroista eli kuulluksi ja nähdyksi tulemista sekä osallistumista aivan konkreettisella tavalla. Heidin työ kulttuurihyvinvoinnin parissa on tuonut ja tulee myös tämän projektin myötä tuomaan paljon iloa ikäihmisille tänä syksynä. 

Esitys nähdään vanhusten viikolla 3.-10.10. Äänekosken kaupungin vanhuspalveluyksiköissä ja Seniorikeskuksissa.   

Rooleissa: Jouko Enkelnotko ja Heidi Kurtti
Käsikirjoitus: Jouko Enkelnotko ja Heidi Kurtti
Lavastus ja puvustus: Työryhmä
Musiikin sovitus: Heidi Kurtti
Säestys: Heidi Kurtti (koskettimet), Tommi Kurtti (haitari /koskettimet), Leeni Hämynen (viulu)  

Vastaa

  1. Timo Enäkoski sanoo:

    Hyvä, kulttuuritoimi !

  2. MIINA sanoo:

    Viekää esitys myös esim. Suolahtisaliin, jotta se olisi suuremmankin yleisön nähtävissä ja kuultavissa.

  3. Sirpa kinnunen sanoo:

    Kiitos Heidi Kurtille jo edellisestäkin Niittykukka musiikkitapahtumasta, Konginkankaan Palvelukeskuksessa loppukesällä. Oli mukava seurata kuinka musiikki toi muistot mukaan ja kukat piristystä päivän keskelle.

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy