ÄKS

Kultuurihistoriallista Wahlmanin taloa halutaan kulttuurin harrastajien käyttöön

21.02.2024 21:03

Keskiviikkona Painotalolla järjestetty kulttuurifoorumi keräsi keskustelevan yleisön. Vs. vapaa-aikajohtaja Jukka Pekka Pohjolainen sai vastaanottaa Äänekosken Taitelijaseuran kannanoton Wahlmanin taloa kohtaan. Kannanottoon otti kantaa myös koko foorumiin osallistunut joukko. 

 

Taiteilijaseuran kannanotto sai foorumiin tulleen kulttuuriväen sekä kultuuriluotsikoulutettavien yksimielisen hyväksynnän. Wahlmanin taloa on suunniteltu alun perin järjestöjen käyttöön, mutta viimeiaikaisiin tietoihin nojaten talo tulisi Äänekosken työntekijöiden työtilaksi. Aihe aiheutti keskustelua, jonka viesti oli yksituumainen: kulttuurihistoriallinen talo kuuluu kulttuurille ja sen toimijoille! 

– Wahlmanin talo toimisi sijainniltaan sekä hengeltään loistavasti järjestöjen ja kulttuuripuolen toimijoidern tilana. Äänekoskella voitaisi ottaa mallia koko kansan olohuone Oodista, Konnevedellä sijaitsevasta Galleria Kävystä tai Jyväskylän Matarasta, joista jokainen on matalan kynnyksen paikka tulla olemaan, kokemaan ja harrastamaan, 

Wahlmanin taloa voisi hyvinkin kutsua kulttuuritaloksi. Taitelijaseura on jo ymmärtänyt hyödyntää Taidemuseon kupeella olevaa puistoa, pitämällä erilaisia työpajoja sekä tuttua kesänäyttelyä taidemuseon piharakennuksessa, joka sijaitsee aivan Wahlmanin talon vieressä. 

– Siellä voisi olla kesäisin eri toimintaa kuin talvikuukausina. Kesäaikaan Äänekoskella tuttua Torppareiden myyntiä, jonne kädentaitajat ja tuottajat voisi tuoda tuotteitaan myyntiin. 

Taiteiljaseurassa on kiinnitetty huomiota kaupungin hyvistä satsauksista liikuntatiloihin. 

– Äänekoskelta pitää löytyä myös kulttuurin toimijoille omat tilansa, sellaiset tilat, jotka mahdollistavat vapaan käynnin ovesta tulla tapaamaan muita tekijöitä ja taitajia sekä tekemään kulttuuria eli nauttimaan sielunruokaa. 

Kannanotossa toivotaan, että Äänekosken kaupunkirakenne- ja ympäristötoimen toimialajohtajat sekä kulttuuri-  ja liikuntapuolen toimialajohtajat ottaisivat ”nämä sanat tolkuttoman hyvin vastaan”. 

– Mikähän on valmistelun suunta tällä hetkellä, kysytään kannanotossa. 

Kulttuurifoorumin osallistujilta tuli myös näkökulmia Wahlmanin talon käyttöön liittyen:

– Klubinmäen alue sopisi erinomaisesti monipuoliseksi luonto- ja kulttuuriarvoja yhdistäväksi keskittymäksi, ja Wahlmannin talossa olisi potentiaalia olla kaikkien yhteinen kulttuurin keskus

– Alueen kehittäminen olisi merkityksellistä matkailun kannalta. Saataisiin Äänekoskelle vetonaula, joka toisi näkyviin kulttuurikaupunkia.
.

Ja lisäksi toivottiin kaupunkia selvittämään, voisiko esimerkiksi tyhjät kerrostaloasunnot toimia toimistotiloina Wahlmannin talon sijaan.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy