ÄKS

Kummivaltuutetut ovat nyt Äänekosken nuorisovaltuuston tukena: ”Teemme kaikki yhdessä työtä Äänekosken kehittämiseksi”

02.06.2023 10:48
Kuvassa tämän kevään tuore ylioppilas, nuorisovaltuuston puheenjohtaja Jere Tuhkanen, joka haaveilee tulevaisuudessa eduskuntavaaliehdokkuudesta ja vaikuttamistyöstä. Äänekosken kaupungin ja nuorisovaltuuston yhteistyötä nuoria koskevien asioiden tiedottamisessa tullaan tiivistämään. Tänä keväänä nuorisovaltuustoon haki peräti 21 nuorta.

Äänekoskella nuoria kiinnostaa vaikuttaminen! Nuorisovaltuustoon oli keväällä uusi haku ja hakemuksia saatiin peräti 21 kappaletta.

 

Kaikki halukkaat pääsevät toimintaan mukaan ja uusi nuorisovaltuusto hyväksyttiin 29.5.2023 kokouksessa. Nuorisovaltuuston uusi kausi alkaa kesäkuussa ja kokoukset jatkuvat kesätauon jälkeen elokuussa.

Äänekosken kaupunginhallitus päätti lokakuussa 2022, että Äänekoskelle perustetaan nuorisovaltuuston tueksi kummijärjestelmä. Helmikuussa 2023 kaupunginhallitus hyväksyi kummijärjestelmää koskevan toimintamallin ja valtuustoryhmät valitsivat edustajansa kummeiksi. Nuorisovaltuuston toive oli, että jokaisesta puolueesta tulisi mukaan vähintään yksi valtuutettu.

– Painotamme kummitoiminnan puolueettomuutta, koska nuorisovaltuusto on puoluepoliittisesti sitoutumaton. Toivomme kummeilta, että he voivat tarvittaessa auttaa, huomaavat epäkohtia sekä ideoivat uutta yhdessä nuorten kanssa. Teemme kaikki yhdessä työtä Äänekosken kehittämiseksi, nuorisovaltuuston puheenjohtaja Jere Tuhkanen linjaa.

Kummijärjestelmästä tukea ja apua

Äänekoskella nuorisovaltuuston kummeja on yksi henkilö jokaisesta valtuustoryhmästä eli tällä hetkellä kahdeksan. Nuorisovaltuusto toivoo kummeilta intoa ja mielenkiintoa nuorisovaltuuston kehittämistä kohtaan.

– Tänä keväänä kokouksiin on osallistunut lähes kaikki kummivaltuutetut. Ja muutosta on jo saatu yhdessä aikaiseksi, sillä monella äänekoskelaisella kaksoistutkinnon opiskelijalla meni aikaisemmin tunnit hankalasti päällekkäin, niin kummit laittoivat asiaa eteenpäin ja asiaa yritetään nyt parantaa. Kasvatus- ja opetuslautakunta käsitteli asiaa toukokuun kokouksessaan, Tuhkanen kiittää.

– Kummijärjestelmän onnistunut toteutus voikin parhaimmillaan luoda kaupungin ja nuorten välille kiinteän ja jatkuvan yhteyden, jonka ansiosta nuorisovaltuuston osallisuus ja vaikutusmahdollisuudet kaupungin toimielinten käsittelemiin asioihin vakiintuvat korkealle tasolle, hallintojohtaja Aleksi Heikkilä näkee.

Nuvasta hyvää oppia eteenpäin

Äänekosken nuorisovaltuusto edistää kaupungin kehittämistä nuorten näkökulmasta ja lisää vuoropuhelua ja yhteistyötä kaupungin ja nuorten välillä. Nuorisovaltuusto toimii nuoria koskevien asioiden asiantuntijoina. Se valmistelee ja toteuttaa aloitteita ja esityksiä.

Äänekosken nuorisovaltuustoon kuuluu vähintään kymmenen ja enintään 20 nuorisovaltuutettua. Nuorisovaltuuston jäseneksi voidaan valita Äänekoskella asuva tai opiskeleva henkilö, joka täyttää nuorisovaltuuston toimikauden aikana vähintään 13 vuotta, mutta ei ole valittaessa 20 vuotta täyttänyt.

Valinnoissa huomioidaan, että jokaisesta oppilaitoksesta olisi mukana edustajia, jotta nuorisovaltuuston kokoonpano edustaisi mahdollisimman laajasti äänekoskelaisia nuoria. Nuorisovaltuustossa on nyt mukana nuoria Äänekosken keskustasta ja Suolahdesta.

Tämän kevään ylioppilas Jere Tuhkanen aloitti puheenjohtajana ensimmäisenä kautenaan nuorisovaltuustossa. Tuhkanen haaveilee eduskuntavaaliehdokkuudesta joskus tulevaisuudessa ja vaikuttamistyö kiinnostaa. Hän uskoo, että nuorisovaltuustosta saa sille hyvää pohjaa. Nuoret voivat vaikuttaa asioihin myös mm. oppilaskuntatyöskentelyn kautta.

Nuorisovaltuusto kokoontuu noin kerran kuukaudessa. Nuorisovaltuutetut osallistuvat valtuuston, kaupunginhallituksen, lautakuntien ja työryhmien kokouksiin sekä muihin kaupungin tilaisuuksiin ja kokouksista maksetaan kokouspalkkio.

Tuhkanen on ollut mukana kaikissa kaupungin valtuuston kokouksissa.

– Valtuustossa seuraaminen on ollut lähinnä passiivista, lautakunnissa asioiden ilmaiseminen on helpompaa, Tuhkanen sanoo.

– Äänekoskella pitäisi satsata enemmän nuorisopsykologin palveluihin sekä entistä monipuolisempiin harrastusmahdollisuuksiin ja nuorten tapahtumiin. Osallistavia tapahtumia nuorille voisi olla jatkossakin.

 

 

 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy