ÄKS

Kun olympiasoihtu saapui kaupunkiin – Soihtusillan muistomerkki on paljastettu

19.11.2017 17:41 (muokattu 19.11.2017 17:43)
Airueet seurasivat tarkasti kun Kalle Helander kätteli Soihtusillan muistomerkin paljasteet Heikki ja Martti Mäkisen.
Äänekoskella paljastettiin juhlavasti Soihtusillan muistomerkki. Heinäkuussa 65 vuotta sitten vietettiin Äänekoskella varsinaista kansanjuhlaa, kun olympiasoihtu saapui kaupunkiin. 

 

Suomessa järjestettiin kesäolympialaiset vuonna 1952. Olympiasoihdun toivat juosten Tornioista Helsinkiin lukuisten urheiluseurojen jäsenet. Soihtuviesti tuli 14.7.1952 Saarijärveltä Äänekosken maalaiskuntaan ja sieltä Äänekoskelle, josta se kulki edelleen Suolahteen.

Äänekosken rautatiesillan yli olympiasoihtua kantoi Äänekosken Huiman urheilijoista Emil Salmelin, Vilho Kokin ja Valtteri Melasniemen juostessa airueina. Uuden sillan nimeksi vakiintui heti soihtusilta.

Sunnutaina vietetty Soihtusillan muistomerkin paljastustilaisuus oli juhlallinen. Vanhan Äänekosken kotiseutuyhdistyksen puuhaama graniittinen muistomerkki paljastettiin Keski-Suomen kotiseutulaulun saattelemana ja parikymmenpäisen joukon voimin. Airueina muistomerkillä toimivat Huiman koripalloilijat Henna-Riikka Paajanen ja Santeri Häkkinen. Itse muistolaatan paljastivat ÄU:n Martti Mäkinen ja Huiman Heikki Mäkinen.

Muistolaatan paljastuksen jälkeen juotiin Willessä olympia-aiheiset kakkukahvit. Mukana tilaisuudessa oli muutama soihdun kannattelija tai airueena toiminut: kaikkiaan olympiasoihdun kuljetukseen osallistujia Äänekosken maalaiskunnan (Parantala-Hietama-Honkola-Koivisto-Mämme), Äänekosken ja Suolahden alueelta oli 94 henkilöä, joista mukana juhlassa oli Erkki Hautamäki, Ville Mäkinen, Martti Mäkinen, Valtteri Melasalmi sekä Vuokko Ruuska (os. Kalavainen).

Vuokko Ruuska (os. Kalavainen) oli 15-vuotias kun sai kunnian osallistua olympiasoihdun matkaan.

Vuokko Kalavainen (nyk. Ruuska) oli vuonna 1952 15-vuotias ja aktiivinen Hietaman nuorisoseuralainen. Hän kertoi olleensa soihtukulkueessa Honkolan koululta Hujakolle.

– Meillä oli päällämme sammaleenvihreät voimistelupuvut. Sisareni Aili juoksi vanhaa tietä pitkin Kievarilta seurantalolle. Koska pukuja ei ollut jokaiselle käytössä, vaihdoimme vaatteita pikaisesti, ja sain päälleni sisareni voimistelupuvun, Vuokko Ruuska muistelee.

Ruuska ei juuri silloin vielä osannut ymmärtää, kuinka upeasta kunniatyöstä oli kysymys.

– Minä olin sellainen pieni lettipää silloin, Ruuska hymyilee ja esittelee mukaansa ottamassaan kuvassa olevia henkilöitä.

Timo Enäkosken mukaan olympiasoihdun tulo kaupunkiin oli suuri kansanjuhla.

– Väkeä soihdun reitille kerääntyi kovimman arvion mukaan jopa 4500 henkeä. Palomäen kentällä vietetyssä juhlassa oli 1500 olympiahuumassa ollutta koskelaista.

Martti Mäkinen kertoi, olleensa otettu osakseen langenneesta kunnianosoituksesta.

– Ja myös tänne muistolaatan tilaisuuteen tulleen kutsun koen kunnianosoituksena minun syntymäkodilleni, joka on aivan tuossa nurkalla. Ajattelen Äänekoskea hyvin lämpimästi, ja tunne olevani yhä äänekoskelainen. Kun ikää tulee, menee ajatus lapsuutta ja nuoruutta kohti, Martti Mäkinen sanoi.

Heikki Mäkinen halusi muistuttaa Äänekosken urheilukaupungin maineesta.

– Meillä on hyvät päättäjät ja hyvät toteuttajat, jotka ovat mahdollistaneet meillä hyvät urheilupaikat ja harrastusmahdollisuudet. Urheilu on ollut aina Äänekosken lempilapsi, yksi sen kirkkaimpia helmiä tämä olympiasoihdun tänne tulo, Heikki Mäkinen lausui.

Valtteri Melasalmi (vas) osallistui Soihtusillan ylittäneen olympiasoihdun kuljetukseen. Kymmenotteluun Helsingin olympialaisissa osallistunut Erkki Hautamäki (oik) oli mukana myös soihtukulkueessa.

Tilaisuudessa annettiin kunniaa jokaiselle paikkakunnan soihdunviejälle.

Muistomerkki muistuttaa tärkeästä tapahtumasta 14.7.1952 jolloin olympiasoihtu tuli kaupunkiin.

Soihtua kantamassa Erkki Puolakka, airueinaan Kauko Saarinen ja Unto Leppänen (kuva Kauko Saarinen)

Soihtujuhlaa Suolahdessa. Soihtua kantoi Ivar Wacklin.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy